vásárlás kibeszélő bevásárlás Life karácsony magazin karácsony stresszmentes karácsony stressz
Elérkezett az év legvarázslatosabb időszaka, az advent, amit felnőttek és kisgyerekek is csillogó szemmel, remegve vártak. A karácsonyt megelőző négy hét arra szolgál, hogy lelkiekben is felkészüljünk a legszentebb ünnepre, a szeretteinkkel töltött időre, a pihenésre. Ez azonban nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A stressz alattomosan kúszik be a bőrünk alá. Elkezdünk idegeskedni azon, hogy kinek mit vegyünk, megpróbáljuk összeszervezni a családtagokat egy napra és úgy szeretnénk összeállítani az ünnepi menüt, hogy mindenkinek a kedvében tudjunk járni.

A feszültség pedig valahol ki fog törni belőlünk, és elcsattanhatunk a munkahelyen, az otthonunkban vagy éppenséggel vásárlás közben. Ha betelik az a bizonyos pohár, akkor a legváratlanabb helyen is képesek vagyunk összeomlani és olyan balhét csapunk, hogy abba sem gondolunk bele, kik látnak minket.

Ha azt hinnétek, ilyen csak a filmekben történhet meg, nos ki kell ábrándítsalak benneteket. Két évig dolgoztam egy élelmiszerboltban, és sosem hittem volna, hogy ott fogom megtanulni az egyik legfontosabb leckét az életben.

Nem tudhatod, mi játszódik le egy ember fejében!

Láttam, hogy a vásárlók egymással veszekednek azért, mert a járványpánik kellős közepén valakiről lecsúszott a maszk vagy csipesz nélkül fogta meg a zöldséget. Hallottam káromkodni idős hölgyet azért, mert elfogyott az akciós sonka, de a sírás kerülgette azt a nőt, aki elé betolakodtak a sorban, az ünnepi forgatag kellős közepén.

Amikor már csak egy csepp hiányzik, egy apró lökés, akkor elég ha a kasszás vagy az eladó rosszul szólal meg, gyorsabban tolja át a terméket, vagy félreüt valamit, rázúdul egy egész nap, de lehet, hogy hetek feszültsége.

Összegyűjtöttünk 5 tippet, amivel csökkenthetjük a karácsonyi stresszt és így nem a kasszáson vezetjük le a feszkót.

1. Vásároljunk online

Kézenfekvő megoldás, ha már elegünk van a tömegből. Ma már nem csak műszaki termékeket, ajándéktárgyakat, hanem az élelmiszereket is meg tudjuk vásárolni online. Sőt még a futárral sem kell találkozni, hiszen kérés szerint a lakásajtó előtt hagyja a csomagot. Becsenget és mire kiérünk, már el is ment onnan. Antiszociálisok számára ez a mennyország. Remekül csökkenthetjük a stresszt, ha a bevásárlás egy részét a fotelből intézzük.

Forrás: Shutterstock

2. Hallgassunk zenét vásárlás közben

Ha az online vásárlás nem opció, mert nem bízunk benne, vagy egyik kiszállítási időpont sem jó, akkor nem marad más választás, nekünk kell boltba menni. Ha azt érezzük, hogy mozgolódik bennünk a stresszmanó, és közel áll a kitöréshez, jó praktika lehet a zenehallgatás. Amikor egyedül intézem a bevásárlást, akkor kivétel nélkül mindig zenét hallgatva járom a boltokat. Sokkal jobban tudok fókuszálni, és azzal, hogy kizártam a zajt, a nyüzsgést, valahogy jobban is viselem a tömeget és türelmesebb vagyok.

3. Figyeljünk az időpontra

Nem lesz egyszerű, hiszen munka mellett elég kevés időnk van bevásárolni, és mivel sokan dolgoznak 9-től 17 óráig, mindenki este fogja megrohamozni a boltokat. Vagy hétvégén. Ahhoz, hogy elkerüljük a tömeget, szükség van egy kis tervezésre, meg kell keresni azokat az időpontokat, amikor kevesebben vannak az üzletekben. Ilyen idősáv például hétköznap a késő délelőtt (10-12) és a kora délután (13-15), illetve a zárás előtti pár óra. Hétvégén, főleg az ünnepek alatt minden idősáv zsúfolt, de talán az ebédidő és a kora délután a nyugodtabb.

4. Figyeljünk a szükségletekre

Örök igazság, hogy éhesen ne menjünk vásárolni. Na ezt kiegészíteném még jó pár dologgal. Ha tehetjük, ne menjünk bevásárolni fejfájással, veszekedés vagy szakítás után, vagy ha nagyon kell pisilnünk. Ezek mind olyan apróságok, amiktől extrán érzékenyekké válunk és mindenen képesek leszünk felhúzni magunkat.

5. A gyerekek nélkül vásároljunk

Tudom, nehéz megoldani, hogy mindig vigyázzon valaki a kicsikre, főleg ha a bevásárlást az ovi után kell elintézni. A karácsonyi szezonban viszont még a járvány ellenére is hatalmas tömeg van a boltokban, az emberek hulláma pedig egy felnőtt számára is megterhelő. Képzeljük el, egy kisgyerek hogyan élheti meg ezt az egészet? Nem beszélve arról, ha elkezd hisztizni, akkor bennünk is felmegy a pumpa, ha pedig valaki szóvá teszi, miért sír a gyerek, akkor az anyaoroszlán is elszabadul.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.