Franciásan még a bundáskenyér is elegáns

Többen is megírtuk már itt a SHE-n, hogy mit és miért csodálunk a francia nőkben. Anna szerint fittyet hánynak a múló évtizedekre, és természetes fortélyokkal vigyáznak a bőrükre és a vonásaikra.

Bennem pedig tűzijátékként robbant a felismerés: a francia nők azért karcsúak, mert pont elég szenvedéllyel szeretik az életet és önmagukat. Tehát nincs abban semmi meglepő, hogy náluk még a bundáskenyér is elegáns, fűszeres, könnyed. Már a neve is merveilleux! Pain perdu-nek, azaz elveszett, elfelejtett kenyérnek hívják, hiszen a maradék, szikkadó kenyér megmentője a jól ismert tojásos fürdő.

Jellemzően édesen fogyasztják reggelire - oh la la! Gyerekként vacsorára én sósan, ketchuppal tömtem magamba. Félre ne értsétek, csodálatos lakomák voltak ezek a távoli 90-es években! De ettől még tény marad, hogy én a bundáskenyérrel tenyérnyi méretű és olajban tocsogó formájában találkoztam - hiába bélelte ki a tálat anyukám gondosan Szilvia papírtörlővel. Persze kit érdekelt: jól csúszott, és nem számított, hogy az étolajtól csillogó, foltokban sötétbarna szeletek egy fia lájkot se kapnának.

Bezzeg a #frenchtoast tag alatt futó puccos csodák! 2017-ben már egy szelet bundáskenyér is lehet luxy, hála a franciáknak, az Instának és a már évtizedes gasztronómiai forradalomnak!

Édes változat

 • Az ízesítést a nyers tojással kezdd! Pici tejet, tejszínt és cukrot is keverj el a tojásban, ettől puhább és ízesebb lesz az a bunda.
 • A kenyérszeletek ebben pancsolnak, majd fejenként egy evőkanál vajon kell kisütni őket.
 • Ne égesd oda, ha a tojás már nem nyers, készen is van!
 • Rakhatsz rá lekvárt, mézet vagy juharszirupot, pici vízzel és cukorral megfonnyasztott gyümölcsöket, kompótot, és fűszerezheted is - mint én, a fahéjmániás.
 • Bevallom, még mogyorókrémmel is megkentem, csakhogy a napi zsírbevitelemet egy étkezésre letudjam. Vigyázat, gyilkos kombó!
  Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Sós változat

 • A tojásba mehet rengeteg zöldfűszer friss vagy szárított változatban, só, és persze tej és tejszín is - ki hogyan kívánja.
 • A sütés ugyanúgy egy kanálka vajon történik, és nem tarthat tovább másfél-két percnél.
 • Jól mennek hozzá a friss zöldségek, én paradicsomot, újhagymát és aszalt paradicsomot halmoztam rá és mellé.
Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Bekerült életem legjobb tojásélményei (igen, a tojás evéséhez kapcsolódó benyomások, ezt írtam) közé: könnyű, mégis laktató, és iszonyúan ízletes.

Bon appetit!

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

  Ezek is érdekelhetnek