Kényeztesd magad házilag sütött gesztenyével!

Gesztenyét sütni otthon sem egy nagy ördöngösség, és sokkal olcsóbb is, mint egy utcai árustól megvenni. Csak az a fontos, hogy szép gesztenyéket vegyél, a többi már csak három egyszerű és pihentető lépés.

Nekem a gesztenyesütés az egyik kedvenc őszi-téli "énidő" elfoglaltságom. Sőt, már egy egész kis wellness rituálét is építettem köré.

Tipp: Mivel ehhez nem kell majd megerőltetned magad, már a konyhában sertepertélés közben ellazulhatsz. Tegyél fel egy arcmaszkot, esetleg hajpakolást is! Kend be vastagon a talpad és a lábfejed intenzív hidratálókrémmel, és vedd fel a lehető legpuhább zoknid! Hallgass zenét, főzz egy finom teát!

1. Első lépésként vagdosd be a gesztenyék héját a domború felükön!

Ez a munka neheze, a legegyszerűbben egy recés élű késsel tudod kivitelezni. Én nagy X alakokat szoktam belevágni, de vannak, akik a fektetett H betűre esküsznek.

Forrás: Sáray Dorka saját képe

Tipp: Ha van kedved egy kis viccelődéshez, írd rájuk az egész ABC-t, és meglátod, melyik betű mögül tudod majd a legkönnyebben kihámozni a finom falatokat.

2. A bevágott gesztenyéket minimum egy órára tedd egy tál meleg vízbe!

Az első két lépést fel is lehet cserélni. Ha a bevagdosás előtt több órára - a legjobb, ha egy egész éjszakára - beáztatod a szemeket, utána állítólag könnyebb átvágni a héjukat. De mivel én tipikusan spontán gesztenyesütő vagyok, a gyorsaságot helyezem a kényelem elé.

Forrás: Sáray Dorka saját képe

Tipp: Egyébként, amíg a gesztenyék fürdőznek, az alatt van időd lemosni az arc- és hajpakolást, úgyhogy ezért is jobb, ha nincs előáztatva.

3. Az áztatás után a nedves gesztenyéket rendezgesd el egy sütőpapírral bélelt tepsiben!

Ha a bevágott felük van felül, könnyebben szétnyílnak majd a sütés elején. Tedd a tepsit 250 fokra előmelegített sütőbe! Huszonöt-harminc perc alatt készen is vannak. Kétszer-háromszor kicsit rázogasd össze őket! Ne ijedj meg, ha a héjuk picit megég, a belsejük tökéletes lesz!

Forrás: Sáray Dorka saját képe

Tipp: Maradj ezalatt a konyhában a teáddal, és élvezd az illatvarázst!

Ha készen vannak, adj nekik pár percet, hogy ne legyenek tűzforróak! Kuporodj le az illatozó gesztenyéiddel a kanapéra egy pléd alá, és fogj egy jó olvasnivalót! Vagy ha elég volt az énidőből, nassoljatok együtt a családdal, a pároddal vagy a barátaiddal.

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek