Te tudod, mi a különbség vega és vegán között?

Az egészséges étkezés kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Persze más kérdés, ki miben találja meg a saját verzióját - ma már sok minden közül választhatunk.

Az elmúlt években egyre több teret kaptak a címkéken az allergénlisták, és rengeteg különleges igényeket kiszolgáló új hely nyílt - a már meglévőkben pedig bővült a kínálat. Persze nem csak személyes megfontolásból kerülhetnek bizonyos ételek tiltólistára: néhányunk egészségügyi okokból egyáltalán nem fogyaszthat például tejterméket, kenyérféléket, cukrokat vagy akár mindezek kombinációját.

Érthető módon nem mindenki van tisztában azzal, hogy mi micsoda az életmód és ételallergia-mátrixban. Múltkor például valaki épp bőszen gluténmentes tejet keresgélt mellettem a közeli kisbolt hűtőjében. Ezért összegyűjtöttem a leggyakoribb, saját megfontolásból követett étrendeket, mindegyiket egy ebédmintával illusztrálva!

Forrás: Getty Images/yulkapopkova

Vegetarianizmus

A vegák általában véve a húsfogyasztásra, esetleg más állati eredetű termékek fogyasztására mondanak nemet. Indokuk lehet etikai, környezetvédelmi, egészségügyi, kulturális és vallási eredetű is. A húsevés már az ókorban is megosztó téma volt, rengeteg filozófus érvelt a vegetáriánus életmód mellett.

Több fajtáját különböztethetjük meg:

Szemivegetarianizmus: (halászlé, csirkepörkölt nokedlivel)

Ez az életmód nem zárja ki a halak és/vagy szárnyasok fogyasztását. Szerintem nekik nem is kellett volna nevet adni: ez az illető csak simán nem eszik négylábúakat, vagy ritkán fogyaszt állatot.

Ovo-lakto vegetarianizmus: (paradicsomleves, rántott sajt tartármártással)

Nem fogyasztja semelyik állat húsát, viszont tejtermékeket, tojást és mézet igen.

Forrás: iStockphoto/Eva Katalin Kondoros

Laktovegetarianizmus: (tejszínes gombapörkölt, túrós rétes)

Klasszik vega, de nem eszik tojást.

Ovovegetarianizmus: (tojásleves, shakshuka)

Klasszik vega, de nem eszik tejtermékeket.

Veganizmus: (zöldborsóleves, krumplis durumtészta)

Ez egy kicsit bonyolultabb. A vegán életmód nem csupán táplálkozásban jelent különbséget a többitől. A veganizmus követői ökológiai okokból, az állatok iránt érzett felelősségtudat növeléséért, és a nagyüzemi állattartás szörnyűségei ellen komplexen igyekeznek tenni. Amellett, hogy nem fogyasztanak semmiféle állati eredetűt - azaz bármilyen állat húsát, tejtermékeket, tojást és mézet - nem hordanak bőrt, nem használnak állatokon tesztelt kozmetikumokat, és gyakran állatkertbe sem járnak.

Nyers veganizmus: (zöldturmix, cukkinispagetti paradicsommal)

Hívői az ételeik legalább háromnegyedét nyersen fogyasztják. Szerintem, ha nem mediterrán klímán élsz, nagyon nehéz ezt az életmódot kivitelezni, főleg a gyümölcsök variálhatósága és beszerzése szempontjából.

Paleolit táplálkozás: (székelykáposzta csülökkel, kókusztejes chiapuding)

A "paleózás" elmélete szerint az ősember nem volt képes alkalmazkodni a letelepedése során felbukkanó új ételtípusokkal: leginkább a háziasított állatok tejével és a gabonaültetvények lisztjével. Az étrend követőnként - és megmondóemberekként - eltérhet, de alapvetően javasolja a magas fehérje- és zsírtartalmat, illetve az alacsony szénhidrátbevitelt.

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek