Az utolsó darabka a Monarchiából - avagy Zsuzsi Szlovéniában járt

Meglátni és... időutazásos hangulatba kerülni: ez volt nekem Szlovénia! Ez az ország ugyanis egy az egyben az Osztrák-Magyar Monarchia - illetve annak utolsó lenyomata. Ja, azt mondtam már, hogy ez a kedvenc történelmi korszakom?

Igen, én szeretem a Monarchiát! A Birodalom ugyanis szuperhatalom volt a korabeli világtérképen - ahol különböző kultúrák, nyelvek, vallások és mentalitások keveredtek. Erre a sokszínűségre éreztem rá Szlovéniában is. Itt összeér az Alpok és a Mediterrán vidék, az osztrák fegyelem, az olaszos tempó és a szláv szív. Tehát négy dolog, amit nem szabad kihagynod, ha Szlovéniában jársz.:

Ljubljana

Az óváros mintha a bécsi fésületlen kistesója lenne: laza, életvidám - és az a kis kopottság csak jót tesz a sármjának. A Ljubjanica folyó két partján, fák és házacskák árnyékában lehet élvezni az urbánus létet: andalogni, inni-enni és nézni a nagy nyüzsit. Mert élet van, hétköznap sem szakadnak le a kilincsről a bárok, éttermek és cukrászdák vendégei. Mindeközben a háztetők fölött ott magaslik egy középkori hangulatú vár - tisztára, mintha egy film díszletében bulizna az ember!

Monarchia-hangulat: 7/10 Ljubjanica: 10/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Vintgar-szurdok

A Radovna folyó által kivájt szurdokot 1891-ben (hoppá, a Monarchia kora) fedezték fel. Az addig járhatatlan területen két függőleges sziklafal között a vízesések, zúgók és medencék váltogatják egymást. Rögtön elkezdték kiépíteni a hidakat és a sziklához rögzített fafolyosókat. Ahol lehet, érdemes lemenni a folyóhoz, érezni hűs páráját és meglesni a benne úszkáló hatalmas halakat - eddig úgy képzeltem, ilyen tiszta víz csak kísérleti körülmények között létezik. Viszont készüljetek a tömegre, és érkezzetek korán!

Turisztikai érzékenység: 10/10 Szépség és tisztaság: 9/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Bledi-tó

Csónakázás a tavon, kirándulás a hegyekben és vacsora a vár árnyékában - ilyen lehetett egy vakáció a Monarchia korában. Ebben az időszakban lett Bled turisztikai célpont, és népszerűsége a mai napig töretlen. De nem kell megijedni, egyáltalán nem túlzsúfolt még nyáron sem, pedig szerintem ilyenkor adja a legtöbbet a látogatóknak: úszni, pancsolni, csónakázni, evezni és horgászni is lehet a tóban, a környéken pedig hegyet mászni és raftingolni. - Szóval Bled kicsit sem unalmas! Ahogy az időjárása sem: a kánikula és az ősziesen zuhogó eső meg hideg váltogatták egymást, akár óránként. Érdekesség, hogy Bledbe jár edzőtáborba az amerikai ifjúság egy szelete, úgyhogy minden napszakban lehetett látni a tó körül kocogó sportos fiatalokat.

Monarchia-hangulat: 9/10 Sportolási lehetőség: 9/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

©kocjan-barlang

Szlovénia közel 6000 barlangja közül ©kocjan a legmenőbb. A barlangrendszert a Reka folyó vájta ki több tízezer év alatt. Az eredmény egy földalatti kanyon, amit a párkányokon és hidakon kanyargó túraútról lehet megcsodálni. A barlang másik részéből a folyó már röpke 30 ezer éve visszahúzódott, a hátrahagyott termekben (amikben egy pályaudvar is elférne) hatalmas cseppkövek növögetnek azóta is - nekem ők voltak a kedvenceim. A ©kocjant lehetetlen szavakkal leírni. Az itt megtett túráról én az emberi életre asszociáltam, így az egész kicsit spirituális élményként maradt meg.

Mélységek és magasságok: 10/10 Életed cseppkövei: 10/10

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

Ezek is érdekelhetnek