Hajfestés alkoholos filccel, körömlakk padlófényből - elvetemült szépségpraktikák női raboktól

magazin kibeszélő smink börtön elítélt női börtön szépség
Attól függetlenül, hogy az ítélet mennyire korrekt vagy igazságtalan, börtönbe kerülni mindig különösen embert próbáló élmény. A fogvatartott nők nemcsak az izolációt, illetve a benti konfliktusokat szenvedik meg, hanem azt is, hogy elveszítik az irányítást a megjelenésük felett. Ez ellen azonban nap mint nap próbálnak tenni, ha nem topkategóriás kozmetikai cikkekkel, hát azzal, ami épp a rendelkezésükre áll.

Bár nem minden büntetés-végrehajtási intézetben egyformák a szabályok, számos külföldi női börtön ellátóközpontjában elérhetőek bizonyos alap sminktermékek. Az elítéltek leggyakrabban több alapozó- és rúzsárnyalat, illetve szempillaspirál közül válogathatnak, ám ahol tiltják ezek használatát, ott kreatív módszerekhez kell folyamodniuk.

A leleményesebbek jobb híján kialakítanak maguknak egy praktikus napi rutint, mely a számukra elérhető egészségügyi és háztartási termékeket, a kreatív foglalkozásokon használt eszközöket, illetve élelmiszereket foglalja magába. Ezáltal kifejezhetik önmagukat és megőrizhetik az önbizalmukat.

Tampon a hajba, képes újság a szemre

A fogvatartottak sokszor nem az intézményvezetés által is engedélyezett testápolókkal vagy hidratáló krémekkel próbálkoznak: van, aki aranyérkenőcsöt használ ránctalanításra, míg mások zabpehelyből kotyvasztanak maguknak tápláló maszkot zuhanyzás idejére. Bőrradír gyanánt őrölt kávét használnak, szőrtelenítéshez pedig cukorból és narancs- vagy citromléből gyúrnak gyantát. Aki bírja a szagát, annak kiváló szolgálatot tesz odabent az ecet mint savas kémhatású toner.

Ha már pihe-puha és üde a bőr, jöhet a sminkelés...

A vazelin, illetve a testápoló használatát általában nem korlátozzák, ezeket ujjal vagy fültisztító pálcikával színes képes újságokra dörzsölve szemfestéket, arcpírt vagy szájfényt kreálhat az elszánt elítélt. Egyesek az ünnepi üdvözlőkártyáikat díszítő csillámport is így oldják le, valamint sokan használnak színes csokidrazsékat, ceruzát és vízfestéket is.

A rabok szempillájuk hangsúlyozását egyszerű, de nagyszerű módszerrel oldják meg: összekevernek pár csepp vizet egy kis instant kávéporral, az így kapott pasztát pedig fogkefével viszik fel. Szemtus és -ceruza helyett tompa grafittal vagy alkoholos filccel emelik ki a szemüket, illetve a szemöldöküket.

Akad olyan fogvatartott, aki őszülő hajtöveit is permanens jelölőfilccel satírozza be, míg egyesek tamponnal csavarják fel és rögzítik fürtjeiket, hogy kibontva hullámosak legyenek. Extrém hajszínekhez a virító árnyalatokban pompázó italporokat hívják segítségül, körömlakk gyanánt pedig festék és padlófény keverékét kenik fel.

Próbálnak lazítani, de a szigornak is oka van

A legtöbb börtönőrnek nem életcélja, hogy a női elítéltek külsején rugózzon állandóan. Sokan szemet hunynak az előírásoktól csak kis mértékben eltérő megjelenés fölött, amennyiben az illető magaviseletével nincs probléma. A korlátozások egyik legfőbb oka az, hogy

a dekorkozmetikumokkal tiltott anyagokat, például különféle tudatmódosító szereket lehet becsempészni a büntetés-végrehajtási intézetekbe.

Sokan próbálkoztak azzal, hogy börtönben raboskodó ismerősüknek vagy rokonuknak olyan levelet küldtek, melyet rúzsos szájjal csókoltak meg. A rúzsba azonban LSD-t vagy más tudatmódosító szert kevertek, így a rúzsfolt lenyalása által az elítélt jelentős mennyiségű kábítószerhez juthatott.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted jobban megviseli a nőket a börtön, mint a férfiakat?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.