Minden, amit megtudtunk a Fashion Weeken!

Tisztelettel jelentjük, nem semmi kis hétvégén vagyunk túl a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe jóvoltából.

Ahhoz képest, hogy itthon (sajnos) még mindig nincs meg az a stabil vásárlói réteg, aki rendszeresen magyar tervezőktől vásárol, a hazai dizájnerek mégis egyre jobban kihúzhatják magukat a külföldi kollégákkal összevetve. Már csak azért is, mert egyre kiforrottabb stílusjegyek és egyre erősebb koncepciók figyelhetőek meg náluk.

Bájos romantika igazi nőknek - Nora Sarman, Elysian

A meseszép esküvői ruháiról ismert Sármán Nóri kimozdult a komfortzónájából és ezúttal nem a nagy napra, hanem a nászútra való csipkecsodákat tervezett. Ezek a romantikusan bohém darabok a VECSEI Millinery fejfedőivel kiegészítve csodásan mutatnak majd a nyári nap lenyugvó fényében.

Forrás: Mudra László

Az Elysian az 1930-as évek úszódresszek és fürdőhelyek stílusából merített ihletet. Biztos vagyok benne, hogy a fürdőruhák, az elegánsan hordott kendők, a kézi díszítések és a finom vonalak a Gatsby-korszak hölgyeinek is a kedvencei lennének.

Forrás: Mudra László

Modern művészet, bátor színek - CUKOVY, CAKÓ

A CUKOVY merész tervezői ezúttal a nőies sziluetteket ötvözték játékos kockákkal, feltűnő color blocking színösszeállításokkal és sok necchálóval, illetve flitterrel.

Egy kis extra: Na és persze bőrdzsekikkel és övtáskákkal.

Forrás: Mudra László

Cakó Kinga szintén arra buzdít, hogy "Merjük viselni a művészetet!", az ő libbenő muszlinjain Győri Márton szemet kápráztató absztrakt festményei keltek életre.

Egy kis extra: Ha pedig a gyönyörű foltok mellett egy kis letisztultságra vágysz, akkor szerezz be egy kényelmes lenvászon ingruhát!

Forrás: Hirling Bálint

Napsütötte bohémság - Celeni, Tomcsanyi

A Celeni lazított a korábban megismert koncepcióján, és visszaröpített bennünket a láblógatós, gondtalan gyermekkorba.

Egy kis extra: A pirospozsgás narancsok, pirosak, kékek és zöldek kavalkádjába a Karman Jewelry mókás kiegészítői még több életet csempésztek.

Forrás: Mudra László

A retróimádó Tomcsányi Dóri idén a teniszezést választotta témaként. Lenge ingruhákkal, kényelmes farmer kabátokkal és figyelemfelkeltő printekkel várja a nyarat.

Egy kis extra: De csakis színes cipőkben!

Forrás: Mudra László

Egzotikus útinaplók - Anna Daubner, Nanushka

Daubner Anna a kézi szövésű azerbajdzsáni fali szőnyegekbe szeretett bele és a sivatagi hangulatot bátran párosította növény- illetve agár mintákkal.

Forrás: Mudra László

A Nanushka a távol-keleti stílusjegyeket ötvözte az amerikai westernfilmek lelassult, pihentető világával, így jöttek létre a rojtokkal díszített és kendőkből összeálló darabok.

Egy kis extra: Gondoltad volna, hogy ezek ilyen jól kombinálhatóak az állatmintákkal és a kimonószabású kabátokkal? ;)

Forrás: Mudra László

Lüktető diszkókorszak - Kata Szegedi, Je Suis Belle

Szegedi Kata a New York-i nagyvárosi fílinget és a szabadság különböző formákban való megélését mutatta be: ezüst űrszerkók, ütős lakkcuccok és vakmerő mintakombinációk vonultak végig a kifutón.

Forrás: Mudra László

A Je Suis Belle nő ezúttal is bevállalós és mer önmaga lenni - akkor is, ha hologramos fóliába burkolózik.

Egy kis extra: A tervezők figyeltek arra is, hogy újrahasznosítsanak és ne termeljenek szabászati hulladékot.

Forrás: Mudra László

Rejtett minimalizmus - konsanszky, NUBU

Konsánszky Dóra fekete-fehér szettjeinek érdekessége, hogy a japán kalligráfia és a titkosírás egyaránt jelen van bennük, továbbá egy-egy részleten a Konsanszky név bináris kódja is megbújik.

Forrás: Mudra László

A NUBU mindig kortárs művészek munkáiból merít, emellett sokféle hatást épít be meglévő, sajátos formavilágába.

Egy kis extra: Az aszimmetria, a pliszírozott betétek, a lehulló anyagtöbblet mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a rétegezést művészi szintre emeljük.

Forrás: Hirling Bálint

Nyers férfierő - GRANDPA, ZSIGMOND DORA menswear

Mindkét márka a múlt tiszteletét tartja szem előtt és olyan kortalan, hosszú életű darabokat állít elő, amelyek a hagyományokat tisztelik. A GRANDPA a család fontosságát hangsúlyozza, vadnyugati beütésű darabjai generációkat kötnek össze, így öröklődnek nagypapától fiúig.

Forrás: Mudra László

Zsigmond Dóra egy kis faluból származik, ezért minden kollekciójában a vidéki életérzést és a tradicionális kézművességi technikákat ülteti át modern kontextusba.

Forrás: Hirling Bálint

 

Mi a tanulság?

Jövő tavasszal tehát divatos lesz minden, ami rojtos, izgalmas mintájú, fényes felületű, keleti beütésű vagy necc.

Kiegészítőként hordjatok: fél pár fülbevalókat, western kendőket, övtáskákat.

Ja és nem kell félni a merész párosításoktól sem, kombináljátok bátran a finom pasztelleket élénk színekkel - például naranccsal.

 

Nyitókép: Mudra László

    Ezt olvastad már?