No makeup - Natúr smink 7+1 lépésben

No makeup makeup. Vagyis: sminkelj úgy, mintha nem is sminkeltél volna! Nem, ez nem valami elborult őrület, nagyon is praktikus megfontolások húzódnak a trend mögött.

Hiszen egy meleg napon ki akarna egy erős maszkszerű sminket? Most az egy dolog, hogy lefolyik, de még levegőzni sem hagyja bőrödet. Szóval a cél, hogy minél kevesebb sminkkel minél üdébb hatást érjünk el.

Letisztultság, finom vonalak, pasztell színek: ezek azok, amik a leginkább jellemzik ezt a sminktrendet. Mivel a hangsúly az apró finomságokon van, fokozottan igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik!

Forrás: iStockphoto/QueenMargo/Yuliia Yakovyna

A legfontosabb termék, amire figyelni kell egy természetes smink esetében, az az alapozó.

Amit ajánlok:

Alapozásnak használj egy színezett hidratáló krémet, vagy egy nagyon könnyű, laza állagú alapozót! Hidd el, a kevesebb néha több: ha egy erősen alapozott bőrre rásüt a nap, az olyan hatást kelt, mintha egy maszk lenne az arcodon, és nem is túl szép látvány, ahogy foltokban lefolyik rólad a melegtől.

Forrás: Újfalusi Emese saját képe
Forrás: Újfalusi Emese saját képe

Szerencsére egyre több színezett hidratáló közül válogathatunk. Nekem például ezek a kedvenceim:


- MAC Face and Body Foundation: ez egy könnyű, folyékony alapozó, amit egyszerűen fel tudsz vinni a bőrödre, akár kézzel is. Pont, mint egy hidratáló krémet. Nem foltosodik, bőrpuhító anyagokat tartalmaz, és szerintem szuper fedést ad. Ár: kb. 10 000 Ft.


- Clinique BIY Blend It Yourself Pigment Drops: ezeket a pigment cseppeket a hidratáló krémedbe tudod belekeverni. 1-2-3 cseppet attól függően, hogy mennyire szeretnél erős fedést biztosítani. Szuperül pigmentált, és garantáltan nem fogja elnehezíteni a bőrödet. Ár: kb. 10 000 Ft.


- Garnier BB Cream: szép fedést ad, akár a kezeddel is fel tudod vinni, mégsem lesz foltos az arcod. UV szűrőt is tartalmaz, így még a napfénytől is megvéd. Ár: kb. 2000 Ft.

Ne feledd, az ördög a részletekben rejlik! 

Természetes hatású smink lépésről lépésre:

 1. Miután kiválasztottad a számodra legmegfelelőbb színezett hidratálót vagy alapozót, alapos bőrtisztítás után vidd fel egyenletesen az arcod egész területére - a nyaki részt is beleértve! 
  Forrás: Újfalusi Emese saját képe
 2. A szem alatti részre egy ecset segítségével vagy az ujjbegyeiddel vidd fel a korrektort! De ügyelj rá, hogy ne használj belőle túl sokat, mert könnyen beülhet az apró ráncok közé.
  Forrás: Újfalusi Emese saját képe
 3. Egy leheletnyi púderrel mattíthatod az arcodat. De ha nem hajlamos zsírosodásra a bőröd, akár ki is hagyhatod ezt a lépést, vagy csak a T-vonaladon végezd el!
  Forrás: Újfalusi Emese saját képe
 4. Válaszd ki a kedvenc bronzosítód és/vagy pirosítód, és a járomcsontodra finoman vidd fel! Fontos, hogy tényleg keveset használj, épp csak annyit, hogy egy kis színt vigyél az arcodra. A legjobb választás szerintem egy barack színű pirosító. De ha bronzosító párti vagy, akkor abból egy világosabb, fényesebb verziót szerezz be!
  Forrás: Újfalusi Emese saját képe
 5. Finoman korrektorozd le a szemhéjadat egészen a szemöldökcsontig! Majd válassz egy nude szemhéjfestéket, amit vigyél fel az egész felületre! Ezután válassz egy 2-3 árnyalattal sötétebb színt, vagy vedd elő újra a pirosítód/bronzosítód, és finoman satírozd el a szemhéjad felső részén! Amúgy az sem baj, ha ezt a műveletet kihagyod. De amit semmiképp ne felejts el: az a szempillaspirál!
  Forrás: Újfalusi Emese saját képe
 6. Jöhetnek az ajkak! :) Egy átlátszó szájfény vagy egy színezett ajakbalzsam bőven elég, és szuperül megkoronázza a natúr, tavaszi-nyári, nappali sminket!
  Forrás: Újfalusi Emese saját képe
 7. Ha egy kis extra csillogást szeretnél, szerezz be egy highlightert, és a szemöldökcsontra, a járomcsontra, illetve az orrnyergekre finoman vigyél fel belőle egy keveset!

Ha betartod a fent leírtakat, garantáltan elérheted a tökéletes nyári, nappali sminket, és biztosan nem azt fogod érezni a nap végén, hogy "Alig várom, hogy lemoshassam a fejemről a ragadós alapozó maradványokat." ;)

Újfalusi Emese 

Nyitókép: iStockphoto

  Ezek is érdekelhetnek