Uniformisok és egy lázadó császárné mai ruhatára

Zoób Kati egyike azoknak a hazai tervezőknek, akiket nem igazán kell bemutatni a közönségnek. Nevét nemcsak itthon, hanem szerte a világban ismerik, ruháit többek között New Yorkban, Dubaiban, Párizsban és Londonban is forgalmazzák.

Divatháza, a KATTI ZOÓB idén ünnepli 23. születésnapját. Legújabb kollekcióját, a dualizmus ihlette KI1EZÉSt a múlt hétvégén láthatta a nagyközönség a Tavaszi Fesztivál keretein belül. Be kell vallanom nektek: ezt a bemutatót nagyon vártam! Régóta nagy kedvencem a divatban idén újra közkedvelt military vonal, ezen kívül nagyon kíváncsi voltam, Kati hogyan fogja leporolni, és a mai korba átültetni a kiegyezés korának jellegzetes sziluettjeit, uralkodó elemeit. És - bár várható volt - csak ámultam, és bámultam!

Az időszak divatdiktátorai, Erzsébet királyné és Ferenc József mellett Andrássy Gyula gróf megjelenése is inspirálta Zoób Katit. A tiszti ruhák sziluettjei és a királynői méltóság együttesének eredményeként a katonai sikk kifinomult kreációit láthattuk.Külön kuriózum, hogy egy Ferenc József arcképével díszített bélyegnyomat is található a kollekció néhány kötött pulóverén és pólóján - a múlt és jelen kapcsolatát szimbolizálva.

Forrás: KATTI ZOÓB

A tradicionális katonai viseletek hangulata az autentikus khaki és némi piros duettjében fedezhető fel. A duplasoros gombolású kabátruha, illetve a rakott szoknya-kiskabát együttes csodásan mutat egy lurex zoknival viselt arany szandállal. A korabeli csillag alakú érdemrend pedig medálként jelenik meg. Erről a formáról nekem egyébként a császárnő gyémánt csillagai is eszembe jutottak, melyek a haját díszítik a róla készült híres portrén.

Forrás: Szabó Gábor

A bélyegeken kívül a postatisztek viselete is megjelenik a kollekció darabjain. Az egyenruhákat idéző kabátok mellett rendszalagos nadrágok is felbukkantak, melyek a nemzetközi trendekben is elég felkapottak mostanság. A biedermeier korszak romantikáját hordozzák a masnik és a hajfonatok, melyek lazák és szabadelvűek - pont, mint amilyen Sissi volt.

Forrás: Szabó Gábor

Csodaszép az égkék, a katonai zöld és a fekete randevúja! Frissességet árasztanak, és egyúttal tekintélyt is parancsolnak ezek a darabok, amelyek maszkulin metál ezüst cipővel mutatnak a legjobban. Az öltözékeket a korabeli érdemrendek és a táskára applikált váll-lapok teszik igazán izgalmassá.

Forrás: Szabó Gábor

A császári viseletre jellemző törtfehér, némi arannyal és ezüsttel kiegészülve nőies sziluettekben születik újjá. A vízszintes csíkok Andrássy Gyula díszmagyarjának emlékét őrzik mai, modern változatban. A zsinórkötés letisztulva, geometrikus vonalakká egyszerűsödve jelenik meg az organza blúzokon és szoknyákon. A fehér bőrdzseki a military sikk vagány verziója, és hogy a humor se maradjon ki, a "Ferenc Jóska masírozott, szájában egy fasírozott" idézettel némi vidámságot vihetsz a megjelenésedbe.

Forrás: Szabó Gábor

Nemcsak előkelő viseleteket, hanem a mindennapokra szánt divatos alapdarabokat is láthattam a bemutatón. A hosszanti csíkozású, légies anyagokban a színek játéka figyelhető meg: az életteli sárgák, ragyogó türkizek, bohém lilák, békés földszínek és finom pasztellek a közelgő nyarat idézik.

Forrás: Szabó Gábor

Az arany pompája a sötétkék és az éjfekete mellett érvényesül igazán. Ünnepélyes, stílusos és rendkívül elegáns összeállítások ezek, melyeket érdemes különleges alkalmakra tartogatni. A bemutatón három cuki gyermek is megjelent a kifutón, akik az alkotói koncepció részeként a múltból az új korba való átlépést szimbolizálták.

Forrás: Szabó Gábor

A divatshow végén felvonuló fekete ruhák Sissi utolsó éveit idézik. Fiának elvesztésével elhatalmasodott rajta a depresszió, ezután kizárólag fekete ruhákat viselt. A leheletfinom organzák, intarzia minták és a kifinomult modern csipkék ennek az időszaknak állítanak emléket.

Forrás: Szabó Gábor

Zoób Kati kollekciója a couture és a hordhatóság stílusos üzenete, a hagyományos formák kortárs újraértelmezésére. Utat mutat, hogyan járhat kéz a kézben a múlt eleganciája a jelenkor trendjeinek összekapcsolásával.

 Nyitókép: Szabó Gábor

    Ezt olvastad már?