A ballonkabát hódító útja, a lövészárkoktól a nők gardróbjáig

Végre tavasz van, és lassan, de biztosan lekerültek a vastag kabátok! Na, és most jön a kérdés, hogy milyen átmeneti kabátot érdemes választani, ami csinos, praktikus és stílusos?

Az én javaslatom a bézs ballonkabát, amely a kényelmet és a nőiességet harmonikusan jeleníti meg. Miért kell, hogy a te gardróbodban is lógjon egy ilyen trencskó? Mert bármikor bevethető, multiszezonális, bármilyen stílusú ruhadarabbal remekül kombinálható, időtálló szabása van, és hivalkodás helyett viselője jó ízléséről tanúskodik.

Forrás: Getty Images/Christian Vierig

Mielőtt továbblépnénk, nézzünk egy kicsit utána, hogyan született meg ez az ikonikus darab! Ugorjunk vissza az időben 160 évet, amikor a márka alapítója, Thomas Burberry megnyitotta üzletét egy angol kisvárosban! Ekkor még szó sem volt divatos darabokról, vadász- és sportruhákat adott el. Majd nem sokkal később szabadalmaztatta a garabardin nevű gyapjúból szőtt anyagot, amely légáteresztő és vízálló volt. Találmányáról értesült a brit hadsereg is, így a hatalmas áttörés sem váratott sokáig magára: az első világháború kitörésekor megbízták, hogy készítse el a katonák egyenruháját. Ekkor született meg a trench coat, vagyis a lövészárok kabát, amely ellenállt a legzordabb időjárásnak is.

Forrás: Wikipedia

Azok a részletek, amelyek a többi kabáttól megkülönböztetik a trencskót, praktikumból születtek:

  • a vállpántokon a katonák kitüntetéseket és jelvényeket tudtak elhelyezni
  • az övre pedig akaszthattak fegyvert, térképet vagy kézigránátot

Szintén védjeggyé vált a kockás bélés és a 10 gombos, duplasoros gombolás. Az alapanyag nemcsak a hadseregben, hanem antarktiszi expedíciókhoz és pilóták hosszú távú utazásaihoz is tökéletesnek bizonyult.

Nem sokkal később a ballonkabát kilépett a "munkaruha" státuszból. A háború után csillaga még fényesebben kezdett ragyogni: a hazatérő veteránokon kívül a nők is szívesen hordták, így kisvártatva uniszex darabbá lépett elő. Az '50-es években a hollywoodi filmvásznon is szerepet kapott: Humphrey Bogart a Casablancában, Audrey Hepburn pedig az Álom luxuskivitelben című filmben hordta. Marlene Dietrich a fekete változatban játszotta a végzet asszonyát. Így lett a brit hadsereg egyenruhájából kultikus darab.

Forrás: AFP forum

A Burberry most is ugyanezt a filozófiát követi, amit a márka atyja - a feltaláló, újító és úttörő Thomas Burberry - képviselt: szezononként igyekeznek valami újdonsággal előrukkolni, így a legendás trench coat mindig másmilyen formában születik újjá. Azt például gondoltátok volna, hogy csíkos szatén köntösként, puffos ujjakkal, illetve pasztell csipkéből is jól mutat ez a kabát?

Forrás: Getty Images

A ballon optikailag nyújtja az alakot, eltakarja a kényesebb területeket, így minden alaktípusnak jól áll. Ha alacsonyabb vagy, akkor keresd a karcsúsított fazonokat, és ne válassz túl hosszú kabátot, inkább térd felettit! Azzal is tudsz egy picit csalni, hogyha kecsesen leengedve hordod, és az övet hátul kötöd meg. Hétköznapi flangálásra a legjobb választás, hiszen farmerrel és edzőcipővel sportosabb összeállításokba is könnyedén beillesztheted, viszont, ha elegánsabb darabokkal passzítod, szuper nőies lesz a végeredmény.

Forrás: Getty Images

És ez a klasszikus darab hogyan lehet trendi 2017-ben?

Oversize fazonnal és csupa bohém, fekete kiegészítővel: felül nyitottbakanccsal, szőrmestólával, fodros miniruhával, szőrmeszegélyes bőrpapuccsal, na és persze egy karakteres napszemüveggel. A francia nők mesteri stílustrükkje, hogy a kabát ujjait feltűrik, a gallért felhajtják és az övvel csomót kötnek a derekukon, mintha a csatot eltörték volna. Magnifique! ;)

Forrás: Getty Images

Nyitókép: Getty Images

    Ezt olvastad már?