kibeszélő magazin férfi agy intelligencia gondolkodás
Mi az a neuroszexizmus? Az a tévhit, hogy a két nem között olyan agyi és idegrendszeri eltérések vannak, amik miatt a férfiakat és a nőket másképp kell kezelnünk. A tudomány cáfolja az alábbi tételt, ennek ellenére ez a vélekedés szerves része a hétköznapjainknak - még ma is. De nézzük, miről is van szó!

Léteznek fiús és lányos játékok

Persze léteznek, de ezt mi döntöttük el - nem az agyunk vagy a nemi szerveink. Egy egyéves gyereket ugyanúgy érdekel egy kisautó, mint egy babakocsi - szimplán azért, mert kereke van és gurul. Később is teljesen rendben van, ha egy kislány autózik, vagy ha egy kisfiú babázik. A nők is vezetnek autót felnőttként, és a férfiak is öltöztetik a gyereküket apaként.

Neuroszexizmus: a "férfi agy" mítosza, amivel ideje szakítani Forrás: Shutterstock

Ha bizonytalanok vagyunk, hogy egy játék lányos vagy fiús, érdemes feltenni a kérdést magunknak: melyik nemi szerv kell a használatához? Ha a válasz az, hogy egyik sem, akkor egy kislány és egy kisfiú is nyugodtan játszhat vele. Ha azonban a válasz pénisz vagy vagina, akkor egészen biztosan nem gyermeknek való játékról van szó - tegyük hát el előle a szekrény tetejére!

A nők egyszerre több dologra képesek figyelni, a férfiak nem

Valahányszor egy nő panaszkodni kezd, hogy a férje irányítása alatt szétcsúsztak otthon a dolgok, akkor a női kórus mindig rázendít: "Ugyan már, nyugodj meg, a férfiak képtelenek egyszerre több dologra figyelni. Nekik egészen másképp van berendezve az agyuk." Ha az apa pizsamában viszi óvodába a gyereket, a reggeli tojásrántotta pedig szénné ég, a magyarázat mindig adott: "Szegény, hát férfi agya van, az egészen más dolgokra lett kondicionálva."

Noha az elmúlt két évtizedben többször is cáfolta már a tudomány azt, hogy egyik nem alkalmasabb volna a "multitaszkolásra", mint a másik - ez a mítosz újra és újra visszaköszön a médiában és a hétköznapokban is.

Így szinte biztos, hogy még egy generációnak fel kell nőnie ahhoz, hogy tudatosuljon: a nők nem valamiféle szuperképesség miatt képesek hatékonyan megosztani a figyelmüket. Hanem egész egyszerűen rá vannak kényszerítve, mert ez az elvárás feléjük. Pár hét, hónap ebben a szerepben, és a férfiak is képessé válnak rá.

A férfiak agya nagyobb, ezért intelligensebbek

Száz évvel ezelőtt a nőket arra hivatkozva zárták ki bizonyos hivatásokból, hogy az agyuk kisebb, tehát intellektuálisan is elmaradnak a férfiak mögött. Bár tény, hogy a női agy 10%-kal kisebb a férfi agynál (ahogyan a női testtömeg is), de az is tény, hogy az agy mérete és az intelligencia között nincs összefüggés. Az elefántnak is nagyobb az agya az emberénél, mégsem okosabb nálunk.

Külön érdekesség, hogy Albert Einstein agya, a boncolási jegyzőkönyv szerint, jóval kisebb volt az átlagosnál, mégis zseniként tartják számon.

A tudomány jelenlegi állása szerint nincs számottevő különbség a férfiak és a nők intelligenciája között, inkább a szocializáció és a genetikai örökség határozza meg az IQ-t. Vagyis nem az a lényeg, hogy mi van a lábaid között, hanem az, hogy milyen oktatásban részesültél és mennyire értelmesek a szüleid.

A hormonok miatt a nők kevésbé kompetensek a nagy felelősséget igénylő pozíciókban

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma - amely valóban vezethet hangulatingadozásokhoz - az 1930-as évek óta ismert. Kezdetben emiatt zárták ki a nőket az űrhajós programból is. Azóta azonban két dologra derült fény a tudomány jóvoltából. Az egyik az, hogy ha egy nővel elhitetik, hogy a menstruációja közeleg, akkor hajlamosabb a türelmetlenségét a PMS számlájára írni. Akkor is, ha egyébként még messze van a menzesz előtti fázis. Mit jelent ez? Hogy mi magunk is elhisszük: a havibaj meghatározza hangulatunkat.

A másik pedig az, hogy bár valóban vannak olyan nők, akiknél a ciklus hatással van a közérzetre, mindez a döntéshozatalt nem befolyásolja. Az intelligens ember ugyanis képes jól teljesíteni akkor is, ha a komfortérzete nem ideális.

Ha a nők menstruációja kontrollálhatatlan ingadozásokkal járna, ami veszélyeztet például egy az űrprogramot (is), akkor a férfiakat is kizárhatnak a körből, mert a szervezetükben nagyobb koncentrációban jelenlévő tesztoszteron agresszív kitöréseket, veszélyes konfliktusokat okozhat. De nem tesszük, mert egyrészt akkor senki se lépett volna a Holdra, másrészt pedig hiszünk abban, hogy a felnőtt emberek képesek uralkodni magukon.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.