Te szólnál a barátodnak, ha meglátnád a párját valaki mással?

Mitől barát egy barát? Meddig terjed a barátság? És van-e jogunk beleavatkozni mások párkapcsolatába, akárcsak azzal, hogy eláruljuk az egyik félnek, hogy a másik felet egy harmadikkal láttuk?

- Ti szólnátok a barátotoknak, ha meglátnátok a párját valaki mással? - jött egy közös vacsora alkalmával a kérdés, és úgy vágódott bele a társaságba, mint derült égből a villámcsapás.
Egy pillanatra mindenki elhallgatott és valószínűleg mindenkinek ugyanaz járt a fejében: Kiről van szó?
- Nem, nem közülünk természetesen! - emelte fel a kezét a kérdező. - És a kérdés csak elméleti. Illetve nem egészen, mert a munkahelyemen van egy csaj, aki csalja a férjét az egyik kollégával, de olyan nyíltan, hogy csoda, ha nem jut vissza a pasi fülébe. Főleg, mert egy barátja is az osztályon dolgozik. Innen jött a kérdés, hogy a barát vajon szól-e majd a férjnek, és hogy én szólnék-e, ha ilyesmit látnék?

Láthatóan mindenki megnyugodott, hogy nem a közelben van szó hasonlókról, és persze mindenkinek elkezdett járni az agya is. A társaság pár percen belül szétszakad, már ami a véleményeket illeti, és elkezdődött a dilemmázás.

Mi közöm hozzá?

Akadtak, akik azt a véleményt képviselték, hogy ők ugyan nem szólnának a barátnak. Elvégre mi közük az egészhez? Egy házasságba csak az a két ember lát bele igazán, akik benne vannak, egy külső szemlélőnek semmi joga ahhoz, hogy beleavatkozzon egy ilyen kényes szituációba.

- És ha nyitott házasságban élnek? Honnan tudod, nekik mi fér bele? - érvelt az egyikük. - Te meg besúgod a csajt, aztán meg amikor kiderül, hogy ez náluk normális, akkor éghetsz ezerrel, mert kotnyeleskedtél.

A vele egyetértők bőszen bólogattak.

Közeli barát vs. távoli ismerős

- Oké, és mi van, ha a legjobb barátod felesége csinálja? – jött az ellenvélemény szinte azonnal. - Vagy ha veled történik meg, mindenki tudja, a hátad mögött lesajnálnak, de senki sem szól...

Ez persze egészen új megvilágításba helyezte a dolgokat.

- Hát... az más – tárta szét a karját az első felszólaló. - A barátaimnak szólnék, és én is elvárnám, hogy nekem szóljanak. De egy távoli ismerős vagy kolléga életébe semmiképpen sem avatkoznék bele – pontosított.

Szembesítés

- Én a csajjal beszélnék, nem a férjével. Mondhatjuk szembesítésnek is. Csakhogy tudja, más is tisztában van vele, mit csinál. A többi már az ő lelkiismeretén múlik – hangzott egy harmadik vélemény.

- Jaj, ne már! Te még hiszel a tündérmesékben? Majd hazamegy és töredelmesen bevall mindent...

- Nem hinném, hogy bevallja, de talán elgondolkodik és észbe kap.

- Persze, ezekre pont ez jellemző!

Szólni vagy nem szólni?

Na, akkor most mi is van? Ha meglátom Marikát Petikével, de tudom, hogy Marikának Béla a férje, akkor mi a teendő? Mérlegelni, hogy mennyire vagyunk jóban és annak függvényében cselekedni? Vagy hagyni az egészet, mert nem a mi életünk? Esetleg annak jelezni a dolgot, aki a tilosban jár? És ha nem szólunk, de kiderül az egész, azzal együtt, hogy tudtunk róla? Akkor vajon érzünk-e majd bűntudatot?

Fogós kérdés és valószínűleg egyetlen, minden szituációban helyes válasz nem is létezik rá.
Te mit gondolsz erről, kedves olvasó?

Nyitókép: Shutterstock