Az első szerelem mámora - Te emlékszel még rá?

Egy nagyon kedves ismerősöm azt mondta a múltkor, hogy szereti a cikkeimet, de miért nem írok néha vidámabb témákról? Például az önzetlen szerelemről... Elgondolkodtam.

Vajon egy bizonyos életkor után tényleg a nehézségekre fókuszálunk, és elfelejtünk hinni a csodákban? Annyi csalódás és veszteség ért már minket, hogy elfelejtjük, milyenek voltunk, vagy milyen volt az életünk, amikor még minden tökéletesnek tűnt? Amikor hittünk a mesékben, az igazi, felhőtlen boldogságban, az örökké tartó szerelemben? Vajon cinikusak leszünk egy idő után az átélt nehézségek hatására?

Elmerengtem az első szerelmen is, hiszen ez jól mutatja, milyenek voltunk, amikor még tényleg hittünk a csodákban. Mert a szerelem mindig egy varázslatos dolog, de az első egészen különleges, egyszeri és megismételhetetlen. Soha többé nem fogsz tudni úgy elkezdeni egy kapcsolatot, mint amikor még teljes szívvel hitted, hogy tutira örökké tart.

Fel sem merült még benned, hogy lesz sírás, csalódás, összetört szív, hiszen ilyesmit még nem éltél át korábban. Teljes erővel vetetted bele magad, százszázalékos hittel és bizalommal, és pontosan ezért voltál olyan boldog akkor.  

Ha pedig véget ér, az keserves csalódás, ami után gyakran falakat emelünk magunk köré - amit néha nehéz a következő partnernek lebontani. Ha mégis sikerül, és újra csalódunk, hát ember legyen a talpán, aki hajlandó lesz elég erőfeszítést tenni, hogy előássa belőled azt az életvidám és gondtalan lányt, aki valaha voltál...

Forrás: Shutterstock

De szerencsére bőven van még dolog az életben, ami ezután is hasonló boldogságot adhat. Például egy új szerelem. Ott is nagy jelentőséggel bír a kapcsolat eleje: sokszor az lesz a támaszod éveken keresztül. Az emlék, hogy micsoda érzés volt az első csók vele, az első éjszaka, az első közös nyaralás.

Ezek a dolgok éppen attól különlegesek, hogy csak egyszer élheted át őket. Tarthat a szerelem sokáig, lehet belőle házasság, akár egy életre szóló szövetség is - de akkor is egyetlen pillanat volt az "első", ami már soha többé nem lesz.  

Ha csalódás ért, és vége lett egy kapcsolatodnak, attól még ne veszítsd el a hitet, hogy még történhet veled csodálatos dolog! Emlékezz néha arra, aki voltál, és állj nyitottan egy esetleges új kapcsolathoz! Minden szerelem különleges - még akkor is, ha nem tudsz egyformán szeretni két különböző embert. Ráadásul te is változol közben. Add meg az esélyt magadnak, magatoknak, hogy ez is nagyszerű lehessen - még akkor is, ha nehéz újra hinni benne!

Nyitókép: Shutterstock