Kretén kollégák: A beszólogatós, a főnökösködő és a többi...

Meglátod reggel az irodában, és azt érzed, kell még egy kávé. Mantrázhatod a létező összes pozitív gondolatot, hiába: amíg egy légtérben vagytok, addig elbúcsúzhatsz a jókedvtől.

Idegesítő, rosszindulatú, vérszívó kollégád legfeljebb akkor nincs, ha egyedül dolgozol. Minden más esetben az óra mutatója mintha visszafelé járna. Ne csüggedj! Bár soha nem lesz olyan munkahelyed, ahol mindenkit kedvelni fogsz, cserébe legalább valakit tőled ráz ki a hideg. Az alábbi paraziták a leggyakoribbak, de a lista szabadon kiegészíthető.

1. Aki mindent jobban tud

Nem is érted, mit keres még azon a nyomorult helyen, ha egyszerre atomfizikus, hegymászó, történész és életmód-tanácsadó. Bármit mondasz, muszáj kiegészítenie: az nem úgy van, nem akkor volt, nem így történt és a többi. Valahogy hidegen hagyja, hogy senkit nem érdekelnek a világmegváltó gondolatai, imádja hallani a hangját. Általában tökhülye a témában, amihez hozzászól, de ezt nehogy említsd neki, még a végén magába nézne.

2. A pletykagép

Bármi is történik a cégnél, ő már akkor tudja, amikor az esemény bekövetkezik - vagy akár előbb is. A képzelőereje rosszindulattal párosul, így aztán lehet, hogy egy eléggé elferdített sztorit kapsz a cigarettaszünetben. Ijesztő, de mindig mindenről tud, szóval, ha teheted, ne ossz meg vele semmiféle titkot! Két nap, és azt fogod visszahallani, hogy az asztalon csináltad a főnökkel - akit egyébként az állásinterjún láttál utoljára.

3. A vonulós

Tízből kilencszer nő, de ritkább esetben férfi is lehet. Ő nem jön, ő érkezik - akkor, amikor akar. Úgy dobálja magát, mintha épp a vörös szőnyegen fotóznák premier előtt. Anno fizikaórán sajnos pont hiányzott, amikor a heliocentrikus világképet tanultátok, mert azt hiszi, minden körülötte forog. Általában tart egy lúzer papucsot is maga mellett, csak hogy ezt állandóan érezze. Számára a főnök egy elhanyagolható tényező, ő a saját útját járja, hiszen annyira különleges. Kérdés, hogy ezt ki meddig bírja idegekkel.

Forrás: Shutterstock

4. Aki szavakkal ver

Békésen majszolod a kis szendvicsedet, erre belép, és beszól valamit. Kíváncsian, ördögi vigyorral várja a reakciódat, vajon eléggé mélyre szúrt-e, közben sunyi vigyor bújik meg az arcán. Az indíték? Azt legfeljebb csak a pszichológusa tudná megmondani. Persze az is lehet, hogy csak szimplán egy seggfej. Előszeretettel szúrja ki a kedves, gyengébb kollégákat, és ha kellőképpen elcseszte a napodat, elégedetten megveregeti a saját vállát.

5. A panaszkodós

Be kell őt mutatni bárkinek is? "Késett 5 percet a villamos, amitől magamra borítottam a kávémat, amúgy is egy szemét a férjem, erre a főnök behív még túlórázni is!" Szinte látod, ahogy az éteren keresztül elhagy az összes energiád, és kétségbeesetten keresed a kiutat. Panaszkodni természetesen könnyebb, mint otthagyni a munkahelyet, ám ha ezt mondod neki, kifogásokkal válaszol.

+1 Az önjelölt főnök

A többiek tudta vagy beleegyezése nélkül nevezte ki magát főnöknek, és többet dirigál, mint az igazi felettesed. Állandóan kontroll alatt tart, figyel, becsmérel, okoskodik... a többit úgyis tudod. Nem egyszerű típus, mert ha egyszer valódi hatalmat kap, akkor pokollá teszi az életét a beosztottjainak. Nem is lesz belőle jó vezető - neki nem a cél a fontos, hanem hogy uralkodhasson mások felett.

Sajnos nem találták még fel azt a varázstablettát, amit ha bekapsz, eltűnnek körülötted az utálatos kollegák. Valami ellenpólus azonban mindenképp szükséges. Ha a többi kolléga oké, ha a munka egyébként jó, esetleg a fizetés az egekben, akkor nem szabad otthagyni a helyedet egy-két idióta miatt.  

Nyitókép: Shutterstock