Szagellenőrzés mosdó után? Van ennél kínosabb munkahelyi rendelet?

"Ha valaki tíz percnél tovább van bent, számítson szagellenőrzésre! Ha nincs büdös, a kollégát jelentjük a vezetőségnél." Ez a felirat volt kiragasztva az egyik munkahelyen a mosdó ajtajára.

Én meg rögtön a "lényeget" fogtam meg a bejegyzésből. Azaz, hogy ki és hogyan ellenőrizné ezt? Lenne egy szagbiztos, aki minden dolgozó után beszaglászna a mellékhelyiségbe? Egyáltalán, milyen dolog az, hogy az embert már a mellékhelyiségben sem hagyják békén?

A szöveg írója a vécébe mobilozni kijárókat akarta ezzel az ijesztgetéssel nagyobb teljesítményre sarkallni, mert arra gyanakodott, hogy kollégái akkor is trónolnak, amikor arra nincs is szükségük. Azaz a vécén ülve csak a mobiljukat nyomogatják, és éppen nem nagydolgokat visznek véghez.  

Hát mégis milyen dolog ez?

Az biztos, hogy más cégeknél is felmerült már ez a probléma, és voltak, akik fantáziát láttak benne. Feltalálták a standard toilet névre keresztelt vécéket, amelyek 13 fokban lejtenek előrefelé, így azon már néhány perces ücsörgés is igen megterhelő lehet. Lehetett volna ez akár egy gyógytornász ötlete is, hiszen állítólag a tartást is javítja.

De a feltaláló fő szándéka mégis inkább az volt, hogy pénzt spóroljon meg a munkaadóknak azáltal, hogy nem akarnak a találmányán sokáig ücsörögni a munkavállalók. Mert a felmérések azt mutatták, hogy például az angolok a munkahelyükön képesek tízszer annyi időt is eltölteni a vécén, mint otthon.  

Forrás: Shutterstock

Egyik fél mellett sem foglalnék állást, hiszen az, hogy ki mennyit dolgozik máshoz viszonyítva, és mi az, ami még tolerálható, mindig is kényes kérdés volt. Mert tegyük fel, hogy neked napi három kávé is szükséges a túlélésedhez, vagy a szó szoros értelemben erőteljesen szívsz a munkahelyeden is. Na most, akik nem hódolnak ezen szenvedélyeknek, akkor jogos lenne a felháborodás azokban az esetekben is, amikor te éppen ezt a tevékenységet végzed túl sok ideig a munkaidődben. Hiszen amíg te dohányzol vagy kávézgatsz, addig mások húzzák az igát.

De mégis hova vezet az, ha a dolgozónak minden percével el kell számolnia? Mennyire lehet emberséges, kellemes munkakörnyezetet kialakítani így? Hol van a határ a jogos elvárások és a túlkapások között? Szintidőre kellene elvégeznünk a biológiai szükségleteinket? Már nemcsak attól kell tartanunk, hogy a gépesítés miatt elveszítjük a munkánkat, hanem hogy a munkánk kedvéért gépekké kell válnunk?

Bárhogy is legyen, azért a vécére járás létszükséglet, amitől nem lehet megfosztani az embert. Sok esetben átéreztem már pl. a buszvezetők, pénztárosok helyzetét, akiknek munkakörükből kifolyólag is nehezen - vagy egyáltalán nem - megoldható a nagy- és kisdolgaik megfelelő időben történő elintézése.

Mert ha már oda fajul majd a rendszer, hogy hődetektorral figyelik majd, mennyit ülünk a helyünkön, és milyen gyakran megyünk vécére - ahogy azt Amerikában már egyes munkahelyeken meg is valósították -, az szégyenletes lenne az emberi jogokat nézve. És vannak olyan helyek, ahol már a dolgozók ki sem mernek menni a mosdóba, mert tartanak a retorzióktól. Ilyen hírek láttak napvilágot pl. az Amazon raktári dolgozóiról is, akik sokszor palackokba végzik a dolgukat, ugyanis inkább ezt választják a balhék helyett.

Valahogy az arany középutat kellene megtalálni, hiszen nem szabad visszaélni a munkáltató jóindulatával sem, de az sem állapot, ha az ember már a vécére sem mer kimenni.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek