gyerek kibeszélő magazin anya hazugság
Nem adott hazugság leckéket, és nem is mondta, hogy "Lujzikám, ha el akarsz érni valamit az életben, hazudni kell." De mégis rákényszerített: vagy azt kérte, hogy hazudjak érte, vagy pedig, ha én akartam valamit, hazudnom kellett.

Ha pénzre volt szüksége, azt mondta: "Menj át a nagyanyádhoz, és találj ki valamit, hogy mire kell neked a pénz! De meg ne mondd, hogy nekem kell!" Vagy: "Ha az iskolában megkérdik, miért nem mentem szülőire, mondd azt, hogy dolgoztam!" Amikor pedig leküldött a boltba, hogy vegyek neki sört, hozzátette, hogy meg ne mondjam, hogy neki veszem. Mintha nem tudta volna az egész lakótelep, hogy alkoholista...

Nem volt nehéz megtanulni a leckét: ha szeretnék valamit vagy felmentésre vágyok, hazudnom kell. Márpedig én nagyon sok mindent szerettem volna: ott aludni a barátnőimnél, elmenni velük különböző programokra, vagy csak este tízig náluk maradni nyáron. Csakhogy anyám szinte sehova nem engedett el, vagy ha mégis, este hatra haza kellett érnem. Még tizenhat évesen is. Mindig én voltam az a kakukktojás lány a bandában, aki kimaradt a csajos bulikból. Iszonyatosan fájt a szívem, hogy ők együtt lehetnek, én pedig raboskodhatok a tornyomban és növeszthetem a hajamat.

Ha már itt tartunk, igen, fiúim se nagyon lehettek. Főleg nem hivatalosan. Ha mégis egy idő után arra kényszerültem, hogy bemutassam őket, akkor végképp haza kellett érnem a szokott időben, és minden órában kötelezően fel kellett vennem a telefont. Amikor nálunk volt a srác, az ajtót nyitva kellett hagyni, arról pedig nem is álmodhattam, hogy nála alhatok.

Viszont tizenhét éves koromban már egyre több engedményt tett az anyám. Ha csak egy hónapban egyszer, de már ott alhattam a barátnőimnél. Voltak napok, amikor este nyolcra is hazaérhettem. Így már lehetőségem adódott arra, hogy hazudjak. Vagyis mikor szerettünk volna a gimis barátnőmmel elutazni Szombathelyre, másnap pedig Sopronba, azt hazudtam, hogy kétnapos osztálykirándulás lesz.

Közben felpattantunk a vonatra, elutaztunk, és az utcán éjszakáztunk. Persze utólag belegondolva, jó nagy őrültség volt, hogy egymásra roskadva csöveztünk a pályaudvaron, és idegen fiúk próbáltak úton-útfélen felszedni, és szobát kínáltak nekünk. Viszont akkoriban csak azzal törődtem, hogy szabad vagyok. Végre kiengedtek a börtönből.

Forrás: Shutterstock

Felnőttként pedig elmondhatom, hogy van egy kalandos, de igen őrült emlékem, ami egyben jó példa is. Mert nem szeretném, ha az én gyerekem titkolózna, ha hazudna arról, hogy kipróbálta az alkoholt, vagy, hogy van-e éppen fiúja. Ne kelljen amiatt aggódnom, hol van és kivel: egy másik városban vagy tényleg a barátnőjénél alszik?

Persze ez nem azt jelenti, hogy az lett volna a helyes, ha anyám mindent megenged nekem - de lehetett volna engedékenyebb is. Arról nem is beszélve, hogy jó lett volna nem azon remegni egy fél életen keresztül, hogy pontosan hatra otthon legyek - különben egy hónapig nem mehetek sehova, és még el is hord mindennek.

Mi történik, ha nincs meg a bizalom szülő és gyereke között?

Mindketten félni fognak. A szülő attól, nehogy a gyereke átverje, míg a gyerek attól, nehogy anyu-apu rájöjjön a hazugságaira - mert ha nincs bizalom, akkor úgyis hazudni fog. És akkor is, ha túlságosan szigorú szabályok szerint kell élnie, amik megfojtják. Vagy ha nem hazudik, és a szülői nyomásnak engedve egy konzervdobozban tengeti a napjait, akkor lelkileg sérülhet erősen, ami később fogja megbosszulni magát...

Hosszú éveken át hazudoztam a környezetemnek. Még azután is, hogy elköltöztem anyámtól. Egyszerűen hozzászoktam. Ha nem volt kedvem valamihez, azt kamuztam, hogy fontos dolgom van. Hazudtam már szerelmet, véleményt, hallgattam már el megannyi szégyellni való tettet.

Ezt tanultam meg: mentsd a bőröd, és szerezd meg, amit akarsz, hazugság révén! Évekbe telt, mire megtanultam, hogy a hazugság egy ördögi kör, ami sosem érhet véget és sok fájdalommal jár - rám és másokra nézve is. Az őszinteség a nyerő. Ezt fogom megtanítani a gyerekeimnek is.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.