magazin válás kibeszélő formaság szakítás papír Fehérvári Varga Judit együttélés házasság
Sokan szokták a házasságra azt mondani: az csak egy papír - nem kell ahhoz, hogy a kapcsolat jó legyen. Azzal a részével egyetértek, hogy egy kapcsolat tarthat a sírig házasság nélkül is, és egy házasság is végződhet válással.

A házasság nem garancia semmire - mégsem csak egy papír! Jóval több annál. Régen az együttélés elítélendő, szinte bűnös dolognak számított. "Vadházasságban" élni enyhén szólva sem volt menő dolog. Ma viszont teljesen elfogadott. Vajon ezzel a házasság intézménye lassan értelmét veszti? Én nem hiszem. Hiszen (bár sok házasság végződik válással) még mindig sokan döntenek úgy, hogy hivatalosan is összekötik az életüket és leteszik a voksukat egymás mellett. Igen, lehet, hogy nem tart örökké. Lehet, hogy válás lesz a vége, ami fájdalmas.

Na, de meg se próbáljuk? Ne is adjunk neki esélyt? Hagyjuk meg a kiskaput, hogy "én nem köteleződöm el, és bármikor vehetem a nyúlcipőt következmények nélkül"? Vajon mit mond ez a másik félnek? "Szeretlek, szeretlek, de azért annyira nem, hogy ezt írásba is adjam." Általában ilyenkor hangzik el az elköteleződni nem akaró féltől a jolly joker: "Az csak egy papír."

Pedig a házasság egy döntés. Felelősségvállalás. Kinyilatkoztatás. Egy bizonyos helyen és időben, tanúk előtt kimondom, hogy szeretlek és vállalom a kapcsolatunkat, jóban és rosszban. Ráadásul ezt írásba is adom. Az már egy másik kérdés, hogy ha nem dolgozunk a kapcsolaton, akkor hiába a papír, tönkremehet. Senki sem tudhatja előre, mi lesz évek vagy évtizedek múlva.

A házasság azonban arról szól, hogy az adott pillanatban én igenis komolyan gondolom, hogy vele szeretném leélni az életemet. Ez pedig a másiknak egy érték: kimondom, vállalom, megígérem, aláírom. Szerződést kötünk. Persze ha valami később visszavonhatatlanul elromlik, akkor elromlik a papír megléte ellenére is. Mégis, legalább valamikor megígértem, és teljes szívemmel hittem benne. Ez a legtöbb, amit a párunknak adhatunk.

Forrás: Shutterstock

Félreértés ne essék: nem vagyok annak a híve, hogy maradjunk egy olyan kapcsolatban (akár házasság, akár nem), ami nem jó. Emberek vagyunk, változunk, és előfordulhat, hogy amit valaha éreztünk, az megszűnik. Persze tartozunk annyival magunknak és a másiknak, hogy megpróbáljuk rendbe hozni a dolgokat. Van, hogy ez sikerül, és van, hogy nem. Tudni kell elengedni is egymást, ha a kapcsolat már nem tud adni, lehúz, vagy valamelyikünk menni akar. Ám ettől még hiszek a házasságban! Mert ha működik, akkor csodálatos dolog.

Szerintem egész más valakire úgy hivatkozni, hogy a férjem, mint úgy, hogy a párom. Mást üzen a külvilágnak, és mást üzen nekem is. Aki élt már házasságban, az valószínűleg tudja, miről beszélek és érzi is a különbséget. (Aki nem élt még, és hangoztatja, hogy nincs különbség, az nem tudhatja, miről beszél...)

Ha házas vagy, sokkal többet hajlandó vagy megtenni a kapcsolatért. Mert ott nem elég, ha kimondjátok, hogy ez nem működik, elköltözöl, és már vége is: ott hivatalosan végig kell menned egy válási procedúrán, hogy tényleg vége legyen. Ennek pedig van egy visszatartó ereje. Több lehetőséget ad meggondolni magad: tényleg megtettem mindent ezért a kapcsolatért?

Tényleg nem tudunk változtatni, nem lehet helyrehozni? Tényleg más irányba tartunk, és nem tudjuk összhangba hozni a céljainkat, az életünket? Tényleg nem szeretem már? Valóban nem tudjuk már egymást boldoggá tenni? Egy házaspár valószínűleg nagyobb eséllyel fogja megpróbálni a párterápiát is, mint azok, akik csak együtt élnek.

Előfordul, hogy menthető a kapcsolat, és az is, hogy nem. Egyik sem rossz vagy jó - ne ítélj el senkit, amíg nem látsz bele a kapcsolatába! De még ha válással is végződik, érdemes vállalni a kockázatot. Mert megmarad neked az érzés, hogy egyszer valaki, valahol kinyilatkoztatta: érdemesnek tart arra, hogy leélje veled az egész életét. A mai világban, ahol annyi a választási lehetőség, ez valóban egy érték.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.