magazin hűtlenség kibeszélő megcsalás párkapcsolat eszmefuttatás dilemma kérdés
Mitől barát egy barát? Meddig terjed a barátság? És van-e jogunk beleavatkozni mások párkapcsolatába, akárcsak azzal, hogy eláruljuk az egyik félnek, hogy a másik felet egy harmadikkal láttuk?

- Ti szólnátok a barátotoknak, ha meglátnátok a párját valaki mással? - jött egy közös vacsora alkalmával a kérdés, és úgy vágódott bele a társaságba, mint derült égből a villámcsapás.
Egy pillanatra mindenki elhallgatott és valószínűleg mindenkinek ugyanaz járt a fejében: Kiről van szó?
- Nem, nem közülünk természetesen! - emelte fel a kezét a kérdező. - És a kérdés csak elméleti. Illetve nem egészen, mert a munkahelyemen van

egy csaj, aki csalja a férjét az egyik kollégával, de olyan nyíltan, hogy csoda, ha nem jut vissza a pasi fülébe. Főleg, mert egy barátja is az osztályon dolgozik.

Innen jött a kérdés, hogy a barát vajon szól-e majd a férjnek, és hogy én szólnék-e, ha ilyesmit látnék?

Láthatóan mindenki megnyugodott, hogy nem a közelben van szó hasonlókról, és persze mindenkinek elkezdett járni az agya is. A társaság pár percen belül szétszakad, már ami a véleményeket illeti, és elkezdődött a dilemmázás.

Mi közöm hozzá?

Akadtak, akik azt a véleményt képviselték, hogy ők ugyan nem szólnának a barátnak. Elvégre mi közük az egészhez? Egy házasságba csak az a két ember lát bele igazán, akik benne vannak, egy külső szemlélőnek semmi joga ahhoz, hogy beleavatkozzon egy ilyen kényes szituációba.

- És ha nyitott házasságban élnek? Honnan tudod, nekik mi fér bele? - érvelt az egyikük. - Te meg besúgod a csajt, aztán meg amikor kiderül, hogy ez náluk normális, akkor éghetsz ezerrel, mert kotnyeleskedtél.

A vele egyetértők bőszen bólogattak.

Közeli barát vs. távoli ismerős

- Oké, és mi van, ha a legjobb barátod felesége csinálja? – jött az ellenvélemény szinte azonnal. - Vagy ha veled történik meg, mindenki tudja, a hátad mögött lesajnálnak, de senki sem szól...

Ez persze egészen új megvilágításba helyezte a dolgokat.

- Hát... az más – tárta szét a karját az első felszólaló. - A barátaimnak szólnék, és én is elvárnám, hogy nekem szóljanak. De egy távoli ismerős vagy kolléga életébe semmiképpen sem avatkoznék bele – pontosított.

Szembesítés

- Én a csajjal beszélnék, nem a férjével. Mondhatjuk szembesítésnek is. Csakhogy tudja, más is tisztában van vele, mit csinál. A többi már az ő lelkiismeretén múlik – hangzott egy harmadik vélemény.

- Jaj, ne már! Te még hiszel a tündérmesékben? Majd hazamegy és töredelmesen bevall mindent...

- Nem hinném, hogy bevallja, de talán elgondolkodik és észbe kap.

- Persze, ezekre pont ez jellemző!

Szólni vagy nem szólni?

Na, akkor most mi is van? Ha meglátom Marikát Petikével, de tudom, hogy Marikának Béla a férje, akkor mi a teendő? Mérlegelni, hogy mennyire vagyunk jóban és annak függvényében cselekedni? Vagy hagyni az egészet, mert nem a mi életünk? Esetleg annak jelezni a dolgot, aki a tilosban jár? És ha nem szólunk, de kiderül az egész, azzal együtt, hogy tudtunk róla? Akkor vajon érzünk-e majd bűntudatot?

Fogós kérdés és valószínűleg egyetlen, minden szituációban helyes válasz nem is létezik rá.
Te mit gondolsz erről, kedves olvasó?

Te mit tennél a fenti szituációban?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.