Rettegek az elmúlástól, ezért a könyvekbe menekülök a saját gondolataim elől

magazin kibeszélő pánikroham hipochondria elmúlás halálfélelem könyvek olvasás hipochonder
Irigylem azokat, akiknek mindenre jut idejük. Az én agyam valahogy úgy működik, hogy egyszerre csak egyfajta dolgot tudok elcsipegetni. Röviden szólva, ha olvasok, akkor nem nagyon filmezek, sorozatozok, nem vonz a színház, a koncert, semmi sem. Ha viszont rácsavarodok a sorozatokra, a többi kiesik és így tovább...

Időről időre változik, hogy mikor melyik kerül a fókuszba, és jelenleg a könyvek vannak soron és úgy falom azokat, mintha muszáj lenne. És hogy őszinte legyek, muszáj is, mert amint egyedül maradok a gondolataimmal és nincs, ami lekösse a figyelmemet vagy háttérbe szorítsa a gondokat, azonnal rám telepszik a melankólia.

Tudom, mi ennek az eredője, mégpedig az elmúlástól való félelem, az attól való reszketés, hogy elveszítem mindazt, amim van. Itt nem csak az anyagi dolgokra gondolok, a pénzre, az értéktárgyakra vagy a munkára. Ezek egyike se foglalkoztat, lesz másik telefon vagy állás, mindegyik pótolható, de egy szerető, biztonságot nyújtó párkapcsolat vagy a közös élmények nem helyettesíthetők.

Félek, hogy lemaradok valamiről, hogy nem élem meg a következő programot, a nyaralást vagy a várva várt koncertet. Elsősorban nem a véletlen balesetektől rettegek, hanem a betegségektől. Kisgyerekként hipochonder voltam. Nem egy folyamat eredményeként lettem az, hanem egy csapásra váltam azzá, legalábbis így emlékszem. Imádtam a Vészhelyzetet, néztem a Doktor House-t, ám hirtelen már odasandítani sem mertem rájuk.

Bármilyen betegségről is volt szó, azonnal beképzeltem, keresni kezdtem magamon a tüneteket, és ha találtam valamit, rögtön halálfélelem kerített hatalmába. Anno még nem tudtam, hogy ezt kezelni lehet, sőt kell is, ezért magamban próbáltam megküzdeni vele, és már kisgyerekként is a könyvekben, számítógépes játékokban, filmekben és a tévézésben találtam meg a menedéket. Aztán ahogy jött a gimi, majd az egyetem, és szembesültem valódi problémákkal, a hipochondria a háttérbe szorult és azt hittem, sikerült legyőzni.

Forrás: Shutterstock

Valamikor tavaly nyáron, amikor Grazban voltunk és épp reggeli után ültem a vécén, hirtelen belém hasított az ismerős érzés, hogy bármelyik percben elveszíthetek mindent. Minél jobban próbáltam elhessegetni, annál nagyobb pánik lett úrrá rajtam és éreztem, ahogy erőteljesen a torkomban dobog a szívem, homályosodik a látásom... mintha újra tini lettem volna, aki a vizsgadrukk hevében leájul a folyosó padjáról.

Ennek már több mint fél éve, de folyamatosan visszatérnek ezek a gondolatok, vagyis egy konkrét, hogy bármikor vége lehet az életemnek. Hogy nem élem meg a tervezett nyaralást. Ebből aztán leágaznak további gondolatfonalak, és mire észbe kapok, már azon pörög az agyam, hogy miként búcsúzom el a szeretteimtől a halálos ágyamon, kinek a szemébe nézek majd bele utoljára, hogyan válasszak édesanyám vagy a szerelmem között...

Ilyenkor nem egyszer felpofoztam már magam, muszáj, hogy kizökkenjek, ha netán egyedül maradnék a gondolataimmal. Azért, hogy elejét vegyem ennek az eshetőségnek, non-stop szól a zene a fülemben, ha nem dalok mennek, akkor podcastek, ha viszont van rá lehetőség, akkor olvasok. Megállás nélkül. Persze imádok olvasni, bele tudok szerelmesedni egy-egy könyvbe, felfedezni írókat, történeteket, izgulni a szereplőkért, vagy együtt sírni velük és végső soron a szókincsemet is bővítem, de ezek mind csak járulékos adalékok.

A legfőbb szempont, hogy kikapcsoljon az agyam, hogy elmenekülhessek a valóság elől, vagyis... inkább saját magam elől. Tudom, hogy ez csak tüneti kezelés, és amíg nem nézek szembe a mulandóság megmásíthatatlan tényével, és nem rakom helyre magamban mindezt, addig itt lesz velem ez a teher, ami egyre súlyosabban nehezedik majd a vállaimra, és egy idő után már a jelent sem leszek képes élvezni.

Félsz az elmúlástól?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.