megcsalás Tinder kibeszélő izgalom
A lány próba szerencse alapon regisztrált a Tinderre - hátha belebotlik valami érdekes, esetleg jó fej pasiba. Ez viszonylag hamar meg is történt, és pár randi után meg is hívta magához a srácot.

Az ekkor kialakult heves csókcsatát azonban a fiú egyszer csak zavartan leállította, mégpedig a következő indokkal: "Lelkiismeret-furdalásom van, ugyanis már hosszú ideje kapcsolatban élek. Annyira komoly az ügy, hogy lassan úgy érzem, nem lesz több lány az életemben rajta kívül - ezért hát felmentem a Tinderre, hogy legyen még egy utolsó nagy hódításom."

A lány ennek hallatán elképedt, és válogatott szitokszavak közepette kitessékelte a még mindig zavart srácot, aki azért az ajtóból visszafordult, és megkérdezte: "Akkor most ennyi volt?"

Az online ismerkedéskörülbelül egy évtizede még a kétségbeesettek utolsó mentsvárának számított. Aztán az okostelefonok elterjedése után szárnyra kaptak a Tinderhez hasonló könnyed, kimondatlanul is egyéjszakás kalandokra specializálódó alkalmazások. Így vált az online ismerkedés hirtelen cikiből érdekessé - sőt, megszokott szombat esti programmá.

A társadalom megítélése is rengeteget változott: a Pew Research Center kutatása szerint 2005-ről 2015-re az online randizás negatív megítélése csökkent, és ma már a felhasználók jelentős hányada úgy nyilatkozik, hogy az internetes randizás elfogadható módja egy hosszú távú párkapcsolat kialakításának.

Egy másik 2015-ös kutatása alapján viszont a Tinder felhasználóinak 30%-a házas, 12%-a pedig párkapcsolatban él. Habár a nők 60%-a bevallottan komoly kapcsolatot keres a Tinderen, az Esquire magazin felmérése szerint az olvasóinak nagy része kizárólag unalomból használja az applikációt - ezeknek pedig a háromnegyede nő.

Forrás: Shutterstock

Grant Langston, az eHarmony társkereső oldal vezérigazgatója szerint ez a taktika egyfajta veszélytelen módja annak, hogy az ember kaphasson egy kis adrenalin löketet. Sean Rad, a Tinder vezérigazgatója pedig úgy gondolja, az applikációja nem csak egyszerű társkereső, annál jóval több: a szociális felfedezők platformja.

Szomjazzuk az elismerést, akarjuk a kényelmet

A Tinder és a hozzá hasonló alkalmazások amellett, hogy rengeteg igaz szerelem szárba szökkenéséért felelnek, legalább ugyanennyi kapcsolat felbomlásáért is. A hűtlenség fogalmát természetesen nem az online randikultúra találta fel - egyszerűen csak megteremtett egy újabb, még kényelmesebb felületet azoknak, akik kaphatóak az elhajlásra.

Hiszen az a párkapcsolatban élő, aki regisztrál, ám esze ágában sincs fizikailag is megjelenni egy randin, technikailag nem hűtlen a választottjához - viszont az érzelmi megcsalás ingoványos talajára lép. Csak egy próba, egy "majdnem randi", egy összekacsintás a virtuális térben, és utána minden mehet a régiben.

De legalább egy rövid időre el lehet felejteni a monogámia felelősségérzetét... Ezek után viszont felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire vehető komolyan egy partner, akinek szüksége van ilyenfajta visszacsatolásra...

Ezek a társkereső applikációk nemcsak a hozzájuk fűzött reményeket a teljesítik, hanem egy újabb online réteget is kiszolgálnak: a "veszélytelen adrenalin" függőit. Tökéletes kielégülést kínál azoknak, akik nem mernék tettlegesen megcsalni a párjukat, de unatkoznak, vagy rájuk tör az elköteleződési pánik.

Az otthon kényelméből, egyetlen mozdulattal visszaigazolást kaphatnak a megjelenésükről, és a Tinder kockázat nélkül bizonyítja nekik, hogy igenis jó csajok/pasik. Azonban hiába találták meg a biztonságos kibúvót a komoly kapcsolatokból, a kérdés még mindig fennáll: vajon mikortól számít megcsalásnak egy ilyen eset?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.