A legnagyobb hazugság, ami másnap elhangzik: „Soha többet nem iszom”

Biztos „mindenki" ébredt már úgy, hogy még ki sem nyitotta a szemét, de máris átsuhant a gondolat a fején, hogy „soha többé nem iszom". Mert épphogy kijöttünk az alvás állapotából, már érezzük azt a borzalmas fejfájás-émelygés-hullafáradtság kombót, amit a sok-sok elfogyasztott alkoholnak köszönhetünk, amit persze így másnap reggel már borzalmasan bánunk, és noha a nevünket se tudjuk, de azonnal megfogalmazódik a kemény elhatározás: ezt soha többet! Na persze...

Tudjuk, hogy nagyon fogunk szenvedni másnap, de mégis megtesszük. Újra és újra... Nem tanulunk a hibáinkból. Én legalábbis nem igazán, de tisztelet a kivételnek. Hiába nem iszom le magam a sárgaföldig, hiába nem keverem a piákat, a másnapok azért fájdalmasak tudnak lenni  egy-egy bulizós vagy ivós este után.

Valahogy mégis olyan könnyen elszalad az emberrel a ló, ha már egy-két pohár lecsúszik, onnantól veszélyes a helyzet, mert egyre jobb a kedvünk, egyre jobban esik az ital, és máris még néhány poháron túlvagyunk. Ilyenkor már nem akarok kijönni ebből a kellemesen laza állapotból, ezért vészesen ügyelek rá, hogy nehogy kicsit is múljon a hatása, így mindig gondoskodom az utánpótlásról. És talán ez a legnagyobb hiba. Mert bőven elég lenne az, amit a kellemes állapotig az ember elfogyaszt. Bár nekem valószínűleg attól is lenne másnaposságom...

Mindig is irigyeltem azt, aki egy keményen átmulatott éjszaka után másnap kipattan az ágyból, és semmi baja, pedig tudom, hogy sokkal többet ivott nálam, és keverte is. Míg ő elment vásárolni, túrázni, strandolni, és este már jöhet is újabb iszogatás, addig én egész nap otthon feküdtem, és alig vártam, hogy holnap egy szebb napra ébredjek (de lehet inkább holnapután).

Forrás: Shutterstock

Nincs igazság a Földön, valószínűleg ezzel az adottsággal születni kell... Sajnos ugyanis még nem találták fel a másnaposság ellenszerét. Pedig már itt lenne az ideje... Azért néhány módszer képes valamelyest javítani a helyzeten, de túl sokat ne várjunk tőlük.  

Akármennyire nem esik jól, hidd el, utána kevésbé fog fájni: kelj fel, és kicsit sétálj a friss levegőn! Ettől én mindig valamennyivel jobban érzem magam, mint amikor maradok az ágyban egész álló nap. Pedig tudom, akkor az tűnik a legjobb megoldásnak. De a (nem túl megerőltető) mozgás és a jó levegő (ha éppen nincs 43 fok) valóban csodákra képes.

A víz tényleg kell! Már biztos mindenki ezerszer hallotta, hogy hidratálni kell piálás után. És valóban... Ha már lefekvés előtt betolsz fél vagy egy liter vizet, kicsivel kevésbé lesz fájdalmas a reggeli (delelőtti/délutáni) kelés.

Kávé, kávé, kávé! Én enélkül biztosan nem élném túl a napot. Bár a koffein köztudottan elvonja a szervezetből a vizet, ami most pláne nem jó, de inkább pótolom utána, mert a kávé élénkítő hatása ilyenkor életet menthet.

Ezenkívül fontos, hogy együnk is, ne túl megterhelő ételeket, de valamit muszáj, mert kell az energia. A gyümölcs különösen ajánlott, mert a benne lévő vitaminokra ilyenkor nagy szükség van. Tényleg érezni a kellemes hatását...

Egy jó zuhany után is újjászülethetünk másnaposan, pláne ha váltogatjuk a hideg és a meleg vizet, ami elsőre nem tűnhet annyira kellemesnek, de hidd el, kell ez neked most...

Nyitókép: Shutterstock