Csak magadnak köszönheted, ha nincs egy filléred sem!

A pénz beszél, azt mondja, viszlát. Ez a mondat tökéletesen jellemezte a 20-as éveim elejét, amikor is külön albérletbe kerültem. Elkezdtem az egyetemet, mellette pedig melóztam. Ennek fényében nem kellett volna anyagi gondokkal küzdenem. Pedig...

Hónapról hónapra tengődtem. Minden alkalommal filléreztem, sakkoztam és legóztam a pénzzel. És hogy miért? Mert képtelen voltam beosztani és épeszű keretek közé szorítani a költekezést. Ezért most pontokba szedtem nektek azt a három fő okot, ami miatt én elbuktam. Hátha ebből okulva nektek kicsit könnyebb lesz:

Az első hiba

Ezekben az években szinte minden hétvégén házibuli volt nálam. Sok haver, néhány barát, és már tele is a lakás. Mindig próbáltam jó házigazdaként viselkedni. De sokan visszaéltek a jóindulatommal. Annak ellenére, hogy elvileg mindenki magának vette meg az ételt/italt, nálam legtöbbször volt tartalékban is - ami rendszerint el is fogyott. A buli végeztével a csorda elvonult, én pedig kénytelen voltam egyedül eltakarítani a romokat. #hiszékeny #túlnaiv #kihasznált

A második hiba

Mindent megvettem, ami megtetszett. Legyen az ruha, cipő vagy bármiféle haszontalan tárgy. Lehetett az egy buborékfújó, plüss mackó vagy szivárványszínű lábtyű. Egyszer elköltöttem az egész heti kajapénzemet egy koncertjegyre. Életem bulija volt, de visszagondolva hatalmas felelőtlenség is egyben. Mivel kajára alig költöttem, így leginkább korgó gyomorral, de kivirult lélekkel közlekedtem egész nap. Ami ideig-óráig elmegy, de hosszú távon tarthatatlan állapot. #felelőtlen #folytonéhes #magadnakköszönheted

Forrás: Shutterstock

A harmadik hiba

Sajnáltam a pénzt a fontos dolgokra. Háztartási dolgok, normális étel stb. Mindig mindenből a legolcsóbbat vettem meg. Ezért tartott kétszer annyi ideig, míg például kitakarítottam a fürdőszobát. Mert a tisztítószerek kb. nem értek fabatkát sem. És ezért történhetett, hogy hónapokig 80 Ft-os kínai levesen éltem. Ahhoz képest laktató volt, de a tápanyagértéke egyenlő volt a nullával.Persze piára mindig volt pénzem.

Akkoriban nem éreztem, hogy mennyire gáz az, ha kinyitod a hűtődet, és több alkohol van benne, mint élelmiszer. 

Sokszor elgondolkodom rajta, hogy fiatalon mennyivel másabb az ember értékrendje, mint érett, felnőtt fejjel. Ma már elképzelhetetlen számomra, hogy akár csak hasonló manővereket is meglépjek.
Szerintem tök jó dolog lenne, ha valahogy automatikusan ráállna erre az ember agya. Hogy felelősségteljesen viselkedjünk minden helyzetben. Hogy helyes döntést hozzunk a megfelelő pillanatokban. Nyilván közrejátszik a környezet is, amelyben felnövünk - meg a közösség, amibe bekerülünk. De alapvetően az egyénen múlik minden.

És hogy mi ebből a tanulság? Ha nem gondolkozol tiszta fejjel, meg fogod szívni! Úgyhogy mielőtt megveszel egy totál felesleges kacatot, inkább számolj el tízig! És sorolj fel legalább három érvet, ami miatt szerinted erre szükséged van. És a "Mert kell!", "Akarom!", "Miért ne?" érvek nem játszanak!  

Nyitókép: Shutterstock