A híres "pesti bunkó" 5 ismertetőjele

Kilenc éve élek Budapesten. Vagyis életem nagyobb részében vidéki voltam, ahol egyfajta eposzi jelzős szószerkezetként használták a „bunkó pesti" kifejezést.

Aztán felköltözve a fővárosba örömmel konstatáltam, hogy bizony nem csak bunkók laknak ebben a városban. Sőt, nagyon hasonló a "bunkók" és a "nem bunkók" aránya, mint vidéken. Az viszont tény, hogy itt teljesen más típusú bunkók tenyésznek, mint Budapest határain kívül.

De milyen is a bunkó, ha pesti?

1. Földrajz? Ülj le, egyes!

Meg nem erősített források szerint léteznek más városok is hazánkban Budapesten kívül - hogy hol és mi a nevük, az rejtély. Tegyél fővárosi barátod elé egy vaktérképet, és ha csak a fővárost tudja megjelölni - esetleg még a Balatont is -, ám a többi rész számra Mordor, akkor bizony esélyes a pesti bunkó címre.

2. Az sem érdekli, ha valakit mellette élesztenek újjá

Pest éjjel-nappal pörög, itt nem az a legfőbb történés, hogy a szomszéd Marika lánya milyen "rosszéletű". Cikkem címszereplője is megszokta már, hogy a mentő szirénájára kel, a reggelijét pedig útközben, két hányás tócsát vígan átugorva fogyasztja el. Ja, és a 7-es buszon való küzdelem az utolsó szabad helyért felér egy ketrecharccal.

3. Légy önmagad!

Egy majdnem kétmilliós városban valószínű, hogy nem fogsz ismerősökkel összefutni, fedezd hát fel az inkognitó nyújtotta szabadságot! A bunkó pesti meg is teszi, nyugodtan kihalássza a kényelmetlen bugyit a fenekéből, elvégre sosem látja többé azt, aki mögötte sétál! És a villamos többi utasának csak feldobja a napját azzal, ha telefonon részletesen elmeséli a tegnap esti egyéjszakás kalandját a barátnőjének.

Forrás: Shutterstock

4. Nehéz az élet...

Már vagy másfél perce késik a 4-6-os? Igen, ez nekem is tönkretette a napomat! A 3-as metró helyett is csak pótlóbusz jár, így legalább 5 percet fogok késni a melóból! Ráadásul a szomszéd Meki is felújítás alatt áll, ezért menni kell 100 m-t a következőig. Kemény dolgok ezek, na.

5. Kultúra vs. fröccs

A falu kulturális élete kimerül a helyi ovis csoport néptánc bemutatójánál - ezzel szemben Pesten nincs olyan nap, amikor ne mehetnél el minimum 25 helyre. De ugyan kinek van kedve elmenni a messzi, két megállóra lévő Müpába, mikor a sarki kocsmában akciós a fröccs?

Ne adj' isten néhány pontban magadra ismertél? Félsz, hogy rajtad is eluralkodik ez a tünetegyüttes? Semmi gond, a folyamat visszafordítható! Kezdetnek az is megteszi, ha megtanulsz köszönni a szomszédnak vagy a buszsofőrnek. ;)

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek