3 jele annak, hogy ez a férfi szeret téged...

"Szeret. Nem szeret. Szeret. Nem szeret." - kislány koromban én is szorgosan tépkedtem a margaréta szirmait, hogy megtudjam, érez-e irántam valamit a kiszemelt fiú a suliból.

Aztán persze rájöttem, hogy az eredmény sok mindentől függ. Például attól, hogy a kezemben lévő margarétának éppen hány szirma van, és attól is, hogy melyiket mondom először a tépkedős játékban: azt, hogy "szeret", vagy azt, hogy "nem szeret". Ezen a ponton rájöttem, hogy a Margaréta féle szerelem-mérő nem éppen megbízható.

Ekkorra azonban az is feltűnt, hogy a fiúk nagyon is látványosan fejezik ki az érdeklődésüket. Amelyik srácnak tetszem, az megdobál kajával - vagy kővel -, esetleg meggyújta, meghúzza vagy levágja hajamat -, és ha egyik sem, akkor pépesre ver valakit a szemem előtt, hogy lássam, mennyire kemény az illető. Szóval már nem is volt szükségem a Margaréta féle szerelem-mérőre, mert tudtam: az a fiú, aki őrült módjára viselkedik körülöttem, annak bizonyára tetszem.

Sokáig elégedett voltam ezzel a logikai okfejtésemmel, és annyira biztos voltam önmagam tévedhetetlenségében, hogy nem is osztottam meg senkivel. Nem érdekelt, hogy más lányok szerint is így van-e, mert tudtam, hogy nekem van igazam. Ki másnak lenne?! Aztán gimis koromban történt meg először, hogy az egyik srác szabályosan kedves volt velem. Elkísért a buszmegállóba, segített cipelni a holmimat, és kérdéseket tett fel velem kapcsolatban. Érdekelte, hogy vagyok.

"Mi van? Ez most komolyan barátkozik velem? Miért érdekli, hogy vagyok? Miért éri meg neki cipelni a táskámat? Összeveszett a haverjaival, vagy mi baja van ennek?" - aztán ahogy telt-múlt az idő, rájöttem, hogy bizony ennek a srácnak valószínűleg tetszem. Wow. Egyszer sem húzta meg a hajam, és nem ölt meg senkit a szemem láttára azért, hogy ezt bebizonyítsa. Napokra sokkos állapotba kerültem ettől, de aztán elfogadtam, hogy a nagyfiúk között vannak szelídebb egyedek is. Hihetetlen.

Persze a szívem mélyén ezt én is tudtam, hiszen apám sem úgy szokott kedveskedni anyámnak, hogy egy vadidegent rommá ver a konyhában, de valahogy nem jutott eszembe, hogy őket belekeverjem a pasi-ügyeimbe. De aztán lassan rájöttem, hogy a felnőttek életében már egyáltalán nem menő, ha azzal hívjuk fel magunkra a figyelmet, hogy bántjuk a másikat. Vagyis az a pasi, aki azzal fejezi ki az érdeklődését, hogy halálra szekál, az egy érzelmi hajléktalan, akit jobb messziről elkerülni. Még 20 éves sem voltam, de ez az összefüggés már meg volt - legalábbis elméletben. Aztán persze sokat kellett ismételgetni, mire a gyakorlatba is sikerült átültetni.

Forrás: Shutterstock

Mert mi nők, szeretünk mindent megmagyarázni...

"A Zsolti csak azért beszél velem csúnyán, mert felidegesítették a munkahelyén - ma is. Meg tudom, hogy megint elfelejtette a születésnapomat, de csak azért, mert sokat dolgozik. Sokszor mondja is a barátainak, hogy azért kell ennyit melóznia, mert nekem ilyen semmirekellő munkám van, amivel nem lehet rendesen keresni. Mondjuk ez tényleg nem szép, hogy a barátai előtt minősíti a hivatásom, de ez is csak annak a jele, hogy szeret, és jó életkörülményeket akar nekem teremteni. Egyéb esetben nem foglalkozna a keresetemmel, nem?"

Istenem, mennyi ilyen és ehhez hasonló szar dumát adagoltam be saját magamnak az elmúlt években, mire rájöttem, hogy amit ennyire magyarázni kell, az már régen rossz. A felnőttek életében alapfeltétel, hogy ki tudjuk fejezni az érzéseinket, ezért ha egy férfi viselkedéséből nem ordít, hogy szeret téged, akkor ott valami baj van.

3 jele annak, hogy ez a férfi szeret téged

1. Elfogadás

Akinek fontos vagy, az nem akar veled hatalmi harcot vívni. Nem dominál le, nem erőszakolja rád az akaratát, elfogad olyannak, amilyen vagy - a hibáiddal és az erényeiddel együtt. Ez persze nem azt jelenti, hogy úgy bálványoz, mint a tökéletesség istennőjét, csupán azt, hogy nem akar a maga képére formálni.

2. Törődés

Aki szeret téged, az akkor is gondol rád, ha éppen nincs veled. Foglalkoztatja a kérdés, hogy hogyan tehetné szebbé, boldogabbá a napod. Egy szál virággal, egy szelet csokival, vagy egy kedves üzenettel. Aki szeret téged, az látja rajtad, ha szomorú, gondterhelt, netán fáradt vagy, és nem nehezíti meg a dolgod azzal, hogy még ő is csak piszkál. Biztonságot adó ölelésében tudod, hogy nem eshet bántódásod, és ellazulhat az utolsó lábujjizmod is.

3. Megbízhatóság

Aki szeret téged, az tervez veled - de nem csak szavakkal, hanem tettekkel is. Hiszen mondogatni nagyon könnyű, hogy majd összeköltözünk, majd elveszlek feleségül, majd vállalunk gyerekeket - de aki a hétköznapi életben ennek a szöges ellentéte szerint él, az nem gondolja komolyan.

A szeretet mértékegysége nem a szó, hanem a tett. Ezért akinek csak szavai vannak, amik sosem válnak valósággá, azt hagyd el - mert ő nem más, csupán egy délibáb, egy illúzió.  

Nyitókép: Shutterstock