Folyamatosan azon rágódom, hogy a páromnak nem vagyok elég jó

A rumináció egy, a stresszre adott válaszminta. Ennek során a negatív érzelmek jelentésével, okával és következményeivel állandó jelleggel - visszatérő, passzív módon - foglalkozunk.

Mindenkinek vannak visszatérő gondolatai, amikkel többet foglalkozik, mint kellene. A gondot az jelenti, ha a negatív gondolatoktól nem tudunk megszabadulni, és minél hosszabban merengünk egy adott problémán, annál inkább beszűkül a figyelmünk. Így kizáródik minden inger, ami megszakítaná a folyamatot. Az én életemben is vannak olyan időszakok, amikor egy gondolat csapdájába esem, ami pont a legváratlanabb szituációkban jelenik meg, és sokszor nagyon nehezen tudom onnét kiiktatni.

Volt egy férfi az életemben, aki mindennél többet jelentett, de az ő életében nem én voltam az egyetlen nő, így azóta is bennem motoszkál ez a gondolat, mi van ha a mostani párom is könnyedén lecserél másra, és kevés vagyok neki. Lelkemet ilyen és ehhez hasonló apró sebek borítják, melyek az egyik pillanatban eltűnnek, a másikban viszont ismét felbukkannak. Csapdába esem a negatív gondolataim által, és sokszor nagyobbnak érzem a problémát, mint amekkora valójában.

Forrás: Shutterstock

Állandóan ott lebeg az adott szituáció a szemünk előtt, amit nehezen tudunk csak úgy lepergetni magunkról és egyre mélyebben merülünk el a problémáinkban. Mivel folyamatosan a rossz élmények vannak fókuszban, így ezek a negatív érzelmek felerősödnek és tovább tarthatnak. A rumináció hatással van a prolémamegoldásunkra, ami folyamatosan romlik, hiszen a folytonos töprengés elveszi az értelmes lépésekre szánt időt.

Sokszor mi nők túlságosan is nagy jelentőséget tulajdonítunk dolgoknak - nagyobbat, mint kellene. Vannak esetek, amikor az átgondolás valóban segít, de vannak olyanok, amikor egyáltalán nem. Nem olyan régen két év kihagyást követően ismét utazásra adtam a fejemet, ráadásul egyedül, és ezúttal nagy stressz telepedett rám, hiszen különböző képek jelentek meg a fejemben arra vonatkozóan, vajon mi minden üthet ki balul. Tehát a rágódás nemcsak a múltra vonatkozhat, és nemcsak az ott történt negatív események bizonytalaníthatnak el, de a jövőtől való félelem is úrrá lehet rajtunk, főként, ami az ismeretlent illeti.

A gondolkodás ilyenkor egy illúzió lehet, hiszen a várva várt megoldás a problémáinkra valójában sosem érkezik el. A múlton való rágódás során legtöbbször negatív dolgok jutnak eszünkbe, viszont a jövőbe azért keverednek pozitív gondolatok is a bizonytalanokon kívül.  

Nyitókép: Shutterstock