Miért jobb 28 évesnek lenni, mint 18-nak?

Leszögezném az elején: 28-nak lenni nem minden szempontból jobb. A média is azt sugallja, hogy ha nem vagy 18 éves, fenékig érő hajjal és csábos mosollyal, akkor nem kellesz senkinek. Sem a munkaerőpiacon, sem a húspiacon.

"Ahogy teltek az évek, a bulik egyre rövidebbek, a munkaidő és a másnap pedig egyre hosszabbak lettek. 30 felett pedig az egyetlen örömforrásod a gyereked és az akciós mosópor lesz." Szép kilátások... De én nem élem meg ezt ennyire tragikusan. Összegyűjtöttem, mik azok a dolgok, amikért jó 28 évesnek lenni.

1. Még mindig jól nézel ki

Ahogy idősebb leszek, úgy tetszem egyre inkább magamnak: rá kellett jönnöm, hogy egy 30-40 feletti nő is elragadó tud lenni. (Persze csak, ha odafigyel magára, és nem foltos, susogós macinaciban jár bevásárolni.) A titok abban rejlik, hogy az összes nőhöz és nem csak a hamvas tinédzserekhez hasonlítom magam.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Bowie15

2. Céltudatosabb vagy

Hacsak nem 5 éves korodtól olimpikonnak készültél, akkor 18 évesen valószínűleg még fogalmad sem volt, mit akarsz kezdeni az életeddel. Én legalábbis hónapokig izzadtam a felvi.hu előtt, mire kiválasztottam azt a pár szakot, amire most már biztos, hogy nem jelentkeznék. Inkább elmentem volna előtte egy évig "világot látni", hogy tapasztaljak és megismerjem önmagam. Mostanra viszont sokkal tisztábban körvonalazódott a jövőképem, így nem is tűnik annyira félelmetesnek.

3. Nem vagy (annyira) csóró

Persze van, aki ballagásra egy lakást kap apuéktól, nehogy szegény gyereknek egy kollégiumban kelljen tengődnie, de azért nem ez a jellemző. 28 évesen (még szülői segítség nélkül is) általánosságban elmondható, hogy van egy kis megtakarításod, vagy legalább nem csak sajtos kiflire futja hó végén. 18 évesen valószínűleg fel kellett törnöd a malacperselyed, hogy szombat este még egy feles beleférjen.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Poike/Poike

4. A legnagyobb pofonokon már túl vagy

  • Az első szerelmi csalódás már réges-régen a múlté, és köszönöd szépen, jól megvagy nélküle.
  • Van már annyi munkatapasztalatod is, hogy rájöjj: akadt olyan főnököd, aki átvert, volt már olyan kollégád, aki a hátad mögött furkálódott.
  • A barátok között is valószínűleg találsz olyat, akiről már csak múlt időben beszélsz.

Nem hiszek abban, hogy ez bárkit erősebbé tenne, okosabbá viszont igen.

5. Még mindig előtted az élet

El tudom képzelni, hogy most belül egy kis gúnyos hang azt suttogta neked: "Hát persze, hagyjuk már!" Viszont, ha utánaszámolsz, jó esetben még van legalább 40-50-60 éved. Ha képes vagy a dobozon kívül gondolkodni (esküvő, gyerek, még egy gyerek, vissza a munkába, elhidegülés, tévézés) rájössz, hogy sok megvalósítható kaland vár még rád.

Fejlődni mindig van hova, és gondolom a legtöbb országban még nem jártál. Ezen felül tanulhatsz nyelveket, beiratkozhatsz egy tanfolyamra, gyakorlatilag bármibe belefoghatsz, ami színesebbé teszi a hétköznapjaidat.  

Nyitókép: iStockphoto