Amikor a feleség egész nap nem csinál "semmit"

Vannak bizonyos szavak, melyek különböző kontextusokba helyezve különböző jelentésekkel bírnak. Szeretném most eme nyelvtani kaméleonok virtuális terráriumából kiemelni a "semmi" szót.

Nem, most nem a "- Mi bajod? - Semmi." híres-hírhedt értelmezési problémáit szeretném körbejárni. Hanem ennek az ezerarcú kifejezésnek a végtelen jelentéstartalmai közül azokat venném górcső alá, melyek a háztartás világában bukkannak fel.

Mindenki ismeri a "ma nem csináltam semmit", vagy az "ebben hónapban nem vettem semmit" közhelyeket. Talán úgy lennének ezek a mondatok kerek egészek és igazak, ha úgy mondanánk: "nem csináltam semmi extrát, csak..." és "nem vettem semmi extrát, csak..."  

Ugyanis a háztartás szinten tartása, akár elvégzendő teendők terén, akár pénzügyi fenntartás terén bizony sokszor egyelő a semmivel. Ugyanis hiába:

  • takarítok ki
  • porszívózom fel
  • mosogatok el
  • mosom ki a szennyest
  • törlöm le a port
  • vásárolok be
  • főzök meg
  • vasalok ki
  • hiába veszem meg a heti/havi élelmiszert, tisztítószert...

Mert ezek bizony igen rövid időn belül elenyésznek az atmoszférában, beszippantja őket egy fekete lyuk. Még egy szürke szamárra is lehet láthatósági mellényt tenni a ködben, hogy ne vesszen el - de ezekre még azt sem.

Ám a minap azon kaptam magam, hogy a (koszos) ablakon átszűrődő délelőtti napfényben, a porszívóm szárára támaszkodva állok, és a legnagyobb komolysággal azon tűnődöm, hogy mi az értelme annak, hogy én itt most feltakarítok.

A válasz nyilvánvaló: semmi.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Choreograph/Yuganov Konstantin

Bevillant az agyamba az a mondás, miszerint az őrület egyik biztos jele az, hogy ugyanazt a tevékenységet végezzük, és mégis mindig más eredményt várunk tőle. Ha ennek a gondolatnak a mentém indulunk el, akkor a koszra, mint problémára a takarítás nem lehet hatékony megoldás. Hiszen kosz van, kitakarítunk, és előbb-utóbb újra ugyanannál a térdelő rajtnál vagyunk - miszerint kosz van.

(Erre mit teszünk? Kitakarítunk...) Talán a gyermekek és háziállatok száma exponenciálisan gyorsítja ezt a körkörös folyamatot - nálunk 2 gyerek, 2 kutya, 2 tengeri malac a szorzó szám.

Nézzük a másik példát! A kérdés: mit vettem ebben a hónapban?

A válasz: semmit. (Mégis elköltöttem egy talicska pénzt.) Ebben a semmiben benne van egy hűtőnyi kaja, egy kosárnyi takarítószer - amit valójában leengedek a lefolyón. Simán ott lehet hagyni egy nagybevásárlásra egy négy számjegyű összeget, de a rákövetkező hétvégén megint olyan üres a hűtő, hogy behorpad az oldala. És ez az összeg pedig nem is sok. Pláne ahhoz képest, hogy ha "csak leugrom a boltba", és csak pár dolgot veszek, akkor is alig fizetek kevesebbet, mint amikor dugig pakolom a bevásárlókocsit.

Ezek azok a tevékenységek - azok a "semmik" -, amelyek mindösszesen ahhoz kellenek, hogy másnap ugyanonnan kezdhessük elölről/folytathassuk a puszta létet. És amikor ez ember este megállapítja, hogy mit csinált aznap, akkor zsigerből jön a válasz: semmit. De lehet, hogy ezzel csak én vagyok így... (Na jó, ma írtam 2 cikket...)

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek