Háztartásból környezettudatos otthont? Nem lehetetlen!

Amikor a saját kuckómból elköltöztem (egy férfival) egy még steril lakásba, nekem és a velem született női furfangnak volt a feladatunk, hogy lágyítsunk rajta. Persze meghagyva karakteres vonásait, és ügyelve arra, nehogy elüldözzem a ház urát.

Választott fegyvernemem: virágok minden mennyiségben, és élvezetes környezettudatosság.  Jelszavam: fenntartható helyett fenntarthatóBB. Várható eredmény: jó nekem, jó neki, jó a Földnek. Négy fronton támadtam: fürdőszoba, konyha, divat és lakásdekoráció. A fürdőszobával kezdtem, mert az a legkönnyebb terep - gondoltam én.

Fürdőszoba, ahogy mi szeretjük

Az a magát megkövült, zöld gyógynövénytrutyinak álcázó tömb, az bizony a csomagolásmentes samponom - amit titokban a férjem is kipróbált (mire nem jó egy kulcslyuk). Már régóta nem tud megtéveszteni egy csillivilli csomagolás vagy egy jól csengő világmárka - ha nincs rajta az állatkísérlet-mentességet igazoló plecsni, le sem veszem a polcról. És ez csak a minimum, amit meg kell ugrania egy kozmetikumnak. Akkor áll nyerésre, ha vegán, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak az összetevői, és még a csomagolása is (legalább részben) újrahasznosított.

Textilzsepire még nem volt gusztusunk átállni, de legalább már szokjuk az újrapapírból készültet - inkább kevesebb, mint több sikerrel. A háztartási papírtörlőnk bambuszból készült, és a WC-papír gurigáink is kartonban érkeznek. Ipari mennyiségben.

Konyha, vigyázz, jövök!

A konyha kínálja a legtöbb kreatív lehetőséget. Nem állítom, hogy nem kihívás életben tartani a fűszernövény arzenálomat - hasonlóan hektikus a víz- és napfényigényük, mint a férjemnek -, de megéri. A brownie-hoz környezetbarát módon termesztett vaníliából készült fagyit választunk, és magam kotyvasztom a virágtápot is - kávézaccból meg banán- és tojáshéjból.

Újabban növényi tej előállításával kísérletezem (meglepően pozitív végeredménnyel), és a közös képviselőt nyüstölöm azzal, hogy legyen egy közösségi komposztálónk - mert az építi a morált. A manuális (nem ám áramos) szódagépünk pedig a konyhánk dísze. Részben azért, mert piros :)

Forrás: Shutterstock

Ökodivat, amitől libabőrös leszek

És innen kezdődik a neheze. Vadászom ezt a bizonyos GOTS-minősítést - mióta tudom, hogy a gyapottermelés mekkora terhet jelent a környezetre. Még a pulzusom is felmegy, ha meglátom, hogy X százalékban újrahasznosított poliészterből készült az a futógatya, ami nem mellesleg a kedvenc színemben pompázik (arról nem is beszélek, hogy mi történik a metabolizmusommal, amikor kiderül, hogy fát ültetnek, vagy egy nagy adag szeméttől szabadítják meg az óceánt a vásárlásom után).

Egyelőre nem lepték el a piacot, legalábbis a megfizethető árkategóriában. A megújuló energiát annyiban tudtam becsempészni a mindennapjainkba, hogy napelemes dekorcuccok figyelnek itt-ott, de itt nagyjából meg is állt a tudományom.

Buktatók az úton

Nem szeretném a szőnyeg alá söpörni a bűneimet, úgyhogy a cukormáz után ezekből is szemezgetek: például képtelen vagyok turizni, vagy megelégedni egy zuhannyal - a pazarló kádfürdő helyett. Olykor becsúszik 1-2 (3-4) palack üdítő és rendes kávékapszula is - még úgy is, hogy utóbbiból újratölthető verzióval operálunk már egy ideje. És van, hogy nyer a vanília aroma a fair trade kávéval szemben.

Az Aliexpress alkalmazását sem volt még szívem kitörölni, tehát sajnos időről időre landol a postaládánkban egy-egy biszbasz, amit a megrendeléskor épp nélkülözhetetlennek ítéltünk. És uram bocsá' van szárítógépünk, viszont legalább vegyszermentes mosó- és szárítótojással vonulunk hadba.

Ami pedig csak részben a mi hibánk: néha bizony felülünk az öko-bio parasztvakításnak (angolul: green washing. Úgy vezekelünk mindezekért, hogy a PET-palackok kupakjait egy beteg kisfiúnak adjuk, akinek a családja beolvasztatja őket, tehát visszakerülnek a körforgásba. Hát így lett egy két fős háztartásból igazi, a zöld minden árnyalatában pompázó otthon, aminek a felturbózása pont olyan végtelen folyamat, mint amilyen végtelen az élet körforgása.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?