Figyelemre vágytam: évekig mérgeztem a saját gyerekem!

Képzeld bele magad egy gyerekorvos szemszögébe: jár hozzád egy anyuka a beteg kislányával, akin időről időre újabb durva tüneteket fedezel fel. Az édesanyát majd szétveti az aggodalom, nem győzöd megnyugtatni. Gondolnád valaha, hogy igazából az anya betegíti meg szándékosan a gyerekét?

Nem, én sem gondolnék erre...

Pedig létezik egy betegség, ami pontosan erről szól: Münchausen by proxy. Korábban csak az "egyszerű" Münchausenről volt információm, melynek jellemzője, hogy a beteg olyan tüneteket hamisít, amelyekkel felhívhatja magára az orvosok figyelmét. Például inzulint ad be magának, hogy rohamot idézzen elő, belekever valamit a vizeletébe, hogy megtévessze a labortesztet stb. Ennek a szindrómának a durvább változata a by proxy, amikor egy ember ugyanezt a gondjára bízott (általában ápolást igénylő és kiszolgáltatott helyzetben lévő) emberrel teszi. Akár a saját gyerekével is...

Miért tenne ilyet valaki?

Nyilvánvalóan ez egy pszichikai betegség, ám ettől függetlenül nagyon nehéz elképzelni, hogy vetemedhet valaki ilyenre, és mégis milyen indíttatásból... Az esetek jelentős százalékában nőkről beszélünk, akik mániákusan sóvárognak a figyelemre, elismerésre, törődésre. És azáltal, hogy a gyermekeiket beteggé teszik, egész életükben magukon viselhetik a megmentő, a szuperhős nő, a mindenki által elismert anya szerepét.

Az illetőnek szinte az egész élete e körül forog, ezért van ideje mélyen beleásni a magát a különböző gyógyszerek hatásának elemzésébe - ebből kifolyólag olyan változatos tüneteket hoz létre, hogy szinte lehetetlen lebuktatni. Pláne, hogy rendszeresen cserélnek gyerekorvost, nehogy véletlenül valakinek gyanús legyen a dolog...  

Egy eset, ami már körbejárta a világot...

Gypsy Rose Blanchard neve sokak számára ismerős, az ő története ugyanis több szempontból is bizarr és érdekes. A kislány anyja Münchausen by proxy szindrómás volt, Gypsy azonban egy idő után öntudatra ébredt, és végzett a saját anyjával.

Az anyja, Dee-Dee Blanchard, 3 hónapos kora óta hazudta betegnek a lányát. Mivel maga is egészségügyi dolgozó volt, így tökéletes tüneteket talált ki és idézett elő - és addig nem állt meg, míg nem talált egy orvost, aki hitt neki. Először alvási apnoéval diagnosztizálták - aztán kromoszóma rendellenességet állapítottak meg nála. Néhány évvel később az anya már kerekesszéket is kért Gypsynek, ugyanis állította, hogy a kislány már járni sem tud az izomsorvadása miatt. És a tünetek sora itt még nem ér véget.

Forrás: Shutterstock

Gipsy az idő haladásával rohamosan fogyni kezdett, etetőcsövön táplálták, majd nem sokkal később epilepsziával diagnosztizálták. Antiepilektikumot kapott a helyzet stabilizálására, melynek mellékhatásaképpen széttöredeztek a kislány fogai, sőt, a nyálmirigyét is eltávolították, mikor Dee-Dee azt állította, hogy a kislány nyáladzik.

Ezt a helyzetet pedig csak tetézte a Katrina hurrikán pusztítása, ami a Blanchard család otthonát is romokba döntötte. Ám egy szervezet felfigyelt az esetük különös szomorúságára, és gyűjtést kezdeményezve új otthont teremtettek nekik Missouriban.

Az édesanya soha nem volt még ilyen boldog...

Dee-Dee minden lehetőséget kihasznált, és dagonyázott a mit sem sejtő emberek szeretetében - és mivel mindenki hitt neki, zavartalanul folytatta, amit elkezdett. Leborotválta a lánya haját, és addig tömte a fejét, míg Gipsy is lassan kezdte elhinni, hogy tényleg beteg. 23 éves korára a sok kezeléstől már úgy festett, mint egy idős néni: tolókocsiban ült, fogak nélkül, és mindenki úgy beszélt róla, mintha mentálisan is fogyatékos volna.

Ám a lány elméje nagyon is ép volt. Rájött, hogy az anyja meghamisította a születési anyakönyvi kivonatát, így papírforma szerint 5 évvel fiatalabb volt, mint a valóságban. Foglalkoztatni kezdte, hogy miért tett az anyja ilyet, ahogy az is, hogy miért nem szólalhat meg soha az orvosnál, miért csak azt mondogathatja, amit az anyja előre megtanított neki?

 

Forrás: Shutterstock

A sok kérdés hatására 2013-ban csinált magának egy titkos Facebook-profilt, és megismerkedett egy 24 éves Nicholas Godejohn nevű férfival. A fiúról kiderült, hogy Asperger-szindrómában szenved, amely valamelyest az autizmushoz hasonlít.  

Az első találkozásra 2 évet kellett várniuk: a Hamupipőke című film vetítésén találkoztak, ahova természetesen Gipsyt az anyja kísérte el. A fiatal lány a mosdóban találkozott Nicholasszal, de lebuktak az anya előtt - aki onnantól kezdve még nagyobb vasszigorban tartotta. Gipsy végső elkeseredésében úgy döntött, megkéri Nicholast, hogy segítsen neki megölni az anyját.

A férfi pedig eleget tett a kérésnek: hosszas tervezgetés után 2015 júniusában megjelent a házban, és míg Gipsy a fürdőszobában várta, addig ő - több késszúrással - megölte Dee-Deet. Ezután elmenekültek a tett helyszínéről, majd Gipsy kirakott egy posztot az anya-lánya közös Facebook-profiljukra: "Meghalt a ribanc." Ez a poszt volt az, ami miatt lebuktak, és melynek köszönhetően a rendőrök - IP cím alapján - megtalálták őket.

Gipsy vádalkut kötött, beismerő vallomást tett és elmondta, hogy ő buzdította gyilkosságra Nicholast, így 10 év börtönbüntetést kapott - a férfi azonban valószínűleg élete végéig rács mögött marad. Gipsy apja is nyilatkozott, akit az édesanya szintén megvezetett: minden hónapban fizettette vele gyerektartást, de a találkozások lehetőségét teljesen lenullázta, és folyamatosan hazudott neki. Az esetről egy dokumentumfilm is készült - Anya gyilkos kincse címen -, amelyet bírósági jegyzőkönyvek és orvosi leletek alapján forgattak.

Gipsy még a szerencsésebbek közé tartozik: nemzetközi becslések szerint a megbetegített gyerekek 20-40%-a belehal valamelyik mesterségesen előidézett fertőzésbe - de persze azok is súlyos, maradandó, fizikai és lelki károsodásokat szenvednek, akik túlélik.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek