Az is megcsalás, ha csak nézem? Egyáltalán, mi számít hűtlenségnek?

Az internet előtti időkben nem volt olyan nehéz meghatározni, mi számít afférnak, és mi az, ami tényleg csak egy ártatlan flört. Manapság ez már nem olyan egyszerű feladat.

Nincs egy, mindenki által elfogadott definíciója a hűtlenségnek, ami nekem még belefér, neked már simán lehet, hogy szakításra ad okot. Ráadásul ami „vádlottként" semmiségneknek tűnik, az „áldozatként" hatalmas dráma lehet, sőt, egy tett megítélése akkor is változhat, ha egyszer elszenvedem, máskor meg én követem el ugyanazt a párommal szemben.

Van, aki azt mondja, hogy a megcsalás az, amikor konkrétan megtörténik az aktus, behatolás, közösülés, de nem megcsalás, ha mondjuk csak orális szexviszony volt, az anál meg amúgy is komolytalan dolog... De vannak nők és férfiak bőven, akik már attól kiakadnak, ha a barátjuk, barátnőjük megnéz az utcán egy másik férfit vagy nőt.

Azt mondják, a férfiakat a testi vágy viszi kerülő utakra, a nőket az érzelmeik hajták más férfi(ak) karjaiba. Ha a „saját bevallásra" ad az ember, akkor ez igaz is lehet, de én ezt sem merném egyértelműen kijelenteni, hiszen, ha van olyan téma, melyben szinte mindenki hazudik, akkor a hűtlenség biztosan az. A férfiak szeretnek túlozni, hiszen büszkék a teljesítményükre, a nők pedig igyekeznek visszafogottabban nyilatkozni, a megtörtént eseteiken is inkább finomítani, mint hencegni azokkal.

A megcsalás kérdésében rengeteg a bizonytalanság, és nem csak a tettek mezejének tekintetében, hanem abban is, hogy kell-e egyáltalán konkrétan cselekedni ahhoz, hogy kimerítsük az affér létező, de nem egységes fogalmát.

Fiatalon nemcsak a férfiak, a nők is ágról ágra szállnak, s bár van, aki a szexuális kapcsolatot már akkor is szerelemhez köti - és ha engem kérdezel, minden fiatalnak így kellene -, főleg fiúk esetében hangzik el a mondat: „A szex az csak szex". Tehát itt a következő fontos kérdés: Ha csak fizikailag csalnak meg, érzelmi kötődés nem jön létre, az is hűtlenségnek számít? Egyáltalán, birtoklom-e a másik testét azért, mert párkapcsolatban élünk? A lelkére már rá se merek kérdezni...

Kell-e aggódnom, ha nincsenek érzelmek, és a szerető nem is szerető, csupán egy hivatásos szexmunkás? Van különbség egyszeri alkalom, rendszeres félrelépés random nőcskékkel (fordított esetben pasikkal), vagy hosszabb távon, egy nővel (férfival) fenntartott viszony között?

Forrás: Shutterstock

 

Ha a férjemet szexfilmnézésen kapom, akkor megvádolhatom hűtlenséggel? Pláne, ha együtt is néztünk már, tehát az élvezetre ezúttal én nem kaptam meghívást. És, mi van akkor, ha személyre szabott pornóban van része, azaz fizet valakinek azért, hogy webkamerán illegesse magát, és ő közben maszturbál? Nincs fizikai kapcsolat, hozzá sem ér a nőhöz...

Jut eszembe, az önkielégítés minek számít? A szexchatelés? Ha egy online játékban játszik egy másik nővel „szerelmesest"? Ha nem szerelmes, de mégis egy másik nőnek beszéli ki a kapcsolatunkat, neki panaszkodik a rám, a hiányérzeteiről, és arról, mi bántja, miközben én mit sem tudok arról, hogy egyáltalán bármilyen problémája lenne, az minek számít? Minimum árulásnak, nem?

Milliónyi kérdés, amire nincs válasz. Azaz van, csak mindenkié más. De akkor ki mondhatja meg, mi számít megcsalásnak?

A saját álláspontomat meg tudom veled osztani: nálam a megcsalás lényege a hazugság, aki hazudik, az csal. A másik hús-vér nő iránti vágy elfogadható, nem ismeri, nem érez iránta semmit, csak elismeri, hogy igazán jól néz ki, és ha én nem lennék, szívesen megismerné - ez rendben van. Egy-egy kétértelmű mondat a kolléganőtől, kis kedvesség, sima ügy. Ha meg akar nézni egy szexfilmet nélkülem, mert mellettem zavarban lenne, az is oké. A maszturbáció azt sem tudom, miért merül fel bárkiben hűtlenségként. De ez én vagyok. Ezek az én szabályaim, azaz a férjemé és az enyém.

A ti szabályaitokat it állítjátok fel: Te és ő. Az ingerküszöbe mindenkinek máshol van, de ha párkapcsolatban élsz, muszáj valamiféle egyezségre jutnotok a társaddal, és ahogy a technika fejlődik, úgy lesz egyre inkább szükség erre, hiszen egyre több lesz a lehetőség. Ezért, ha nem akarsz csalódni, már a kapcsolat elején tisztázd a szerelmeddel, hogy nálad hol a határ, és hallgasd meg őt is. Kössetek kompromisszumot, „szerződjetek le" egymással, hogy mindkettőtöknek egyértelmű legyen, meddig mehettek el. Néma gyereknek... tudod. Azt, hogy ti mit értékeltek hűtlenségnek, senki más nem mondhatja meg csak te és ő.

Nyitókép: Shutterstock