Megcsalt, de ez még nem ok a válásra

Éjjel 11-kor, amikor már éppen némítottam le a telefont... jött a messenger üzenet Szilvitől: "Beszélnünk kell! Felhívhatlak?"

Amúgy sem szívesen mondok nemet, ha egy barát ilyen határozottan kér valamit, de ezúttal a határozottság mellett némi kétségbeesettséget is éreztem ebben a két mondatban, így kikászálódtam az ágyból, félholtan kivánszorogtam a nappaliba, és visszaírtam, hogy „igen".

Két másodperc múlva már csörgött is a telefonom, felvettem, a vonal másik végén Szilvi azt se várta meg, hogy köszönjek, és ő sem köszönt, csak annyit mondott: „Válunk". A döbbenettől elakadt a szavam, Szilvi pedig türelmetlenül vont kérdőre: „Na, mi van, nem mondasz semmit?"

- Öt év házasság, két kicsi gyerek, hogy érted, hogy váltok?

- Válunk, mert Feri megcsalt. A pultos csajjal, tudod, azzal, amelyik egyszer ellopta Timi pulóverét, és kiderült, hogy nem ez volt az első esete, ezért a főnök kirúgta.

- Azzal a közönséges Bellával? Nem hiszem el! Ezt ő mesélte?

Kiderült, hogy Szilvi egy ideje már sejtette, hogy valami nincs rendben, sok jel volt, többször meg is gyanúsította Ferit, aztán aznap reggel az ablakból látta, ahogy száll ki a kocsiból, és egy rakás gyorséttermi szemetet dob a konténerbe. Aztán, amikor a férje felért a lakásba, megcsapta az idegen parfüm illata, amit már máskor is érzett a ruháin.

Kiderült, hogy már 2-3 hónapja gyanakszik, mert Feri későn járt haza, arra hivatkozva, hogy sokáig dolgoztak egy projekten, illetve előállt azzal, hogy területet cserélt a kollégájával, akinek családi gondjai vannak, ezért az utóbbi hetekben többször le kellett mennie Siófokra. Szilvi nem most jött le a falvédőről, úgyhogy nekiszegezte a kérdést, megcsalja-e a férje, ő pedig simán bevallotta.

„Azt mondta, nagyon nagy teher ez már neki, most nem fog hazudni, kb. fél éve tart a viszony. Nem akar válni, mert állítólag szeret engem, csak szerinte én nem szeretem őt. Bezzeg Bella, ő ágyba viszi a reggelit, az ebédet és a vacsorát is, meg úgy kábé mindent, neki nincs is semmi dolga nála, csak feküdni és nézni a tévét. Én viszont mindig kérek valami segítséget."

Szilvi nem túl okos módon azzal vágott vissza, hogy ő is megcsalta Ferit az egyik koncertturnén az egyik kórustársával, a nála 2 évvel fiatalabb Attilával. Ami persze nem igaz, bár a lehetőség adott volt, és eleinte el is játszott a gondolattal, amikor a srác rámozdult, de visszautasította, elvégre férjnél van, kétgyerekes anyuka, sosem kockáztatná a családi békét egy affér miatt. De most bejelentette Ferinek, hogy válni akar.

Forrás: Shutterstock

„És tényleg akarsz?" - kérdeztem, mire Szilvi zokogva mondta, hogy akar a halál, a szíve szakad meg a gondolattól, de mit tehetne, legyen ő a megalázott fél, akivel bármit meg lehet tenni? És mi van, ha a férje nem szakítja meg a viszony ezzel a nővel? Mi van, ha legközelebb meg mással csalja meg? Mindig bocsásson meg neki? Hogyan szeretkezhetne egy olyan férfival, aki cserben hagyta, aki ahelyett, hogy a gyerekeinek mesélt volna este, egy nőcskével hetyegett? Hazudott nemcsak neki, a fiainak is.Elmondta, hogy Feri sem akar válni: Állítólag Bella semmit nem jelent neki, a nő akaszkodott rá, nem tudott ellenállni, amúgy is sok sérelme volt addig, mert én folyton várok tőle valamit, és ő nincs hozzászokva, az ő családjában nem volt divat, hogy egy férfi mosogasson, vagy a szombat délelőttjét porszívózással töltse. Bellánál ilyen nincs, ő mindent megcsinál, kiszolgálja, a kedvét lesi, ő nyilvánvalóan odavan érte, én meg nem tartom őt semmire."

Szilvi elmagyarázta neki, hogy ez már a 21. század, ő nem háztartásbeli, és ha ez a helyzet, akkor váljanak el, de azonnal. „Mire ő azt mondta, ne vicceljek, egy ilyen jelentéktelen nő miatt, mint ez a pultos? Na, erre nem mondtam semmit, mert tudod, ha olyan jelentéktelen, akkor miért hagyta, hogy a fiai minden este az ablakban állva várják, hiába? Akkor miért hazudott, vert át?"

Ezen a ponton Szilvi már zokogott, és fogalmam nem volt, mit mondhatnék, csak abban voltam biztos, hogy nem szabad ilyen hirtelen döntést hoznia egy az egész családot érintő, komoly kérdésben. Végül emlékeztettem, hogy a házasság komoly döntés, mindketten alaposan átgondolták, mielőtt igent mondtak a holtomiglan-holtodiglanra, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek problémák, viták, kisebb-nagyobb küzdelmek.

- Nem vagyok hülye, tudom, hogy a házasság nem sétagalopp - válaszolta - azt mondd, mit tegyek?

- Feri kérjen bocsánatot, te pedig mondd el, hogy sosem csaltad meg, hazudtál, mert nem akartál az áldozat szerepében tetszelegni. Beszéljétek meg, mi vezetett idáig, és én ugyan nem hiszek benne, de ha úgy érzitek, segíthet, menjetek el szakemberhez.

- Na, addig állj fél lábon, amíg Ferit pszichológushoz rángatom, de a többit megpróbálom - mondta Szilvi.

A sztori már 10 éves, Szilvi és Feri sokat dolgoztak a kapcsolatukon, de a mai napig házasok, és bár ezt kívülről pontosan megítélni biztosan sosem lehet, a férfi afférja ellenére is boldogok.

 Nyitókép: Shutterstock