"Olyan vagy, mint az anyád!"- mondatok, melyeket soha ne mondj ki veszekedés közben!

Kár is lenne tagadni azt, hogy egy-egy veszekedés alkalmával mindannyiunk száján csúsztak már ki olyan mondatok, amiket később megbántunk.

Időnként akaratlanul is túltoljuk a veszekedést a nagy érzelmi viharok közepette. Ez baj, hiszen szándékosan nem akarnánk megbántani életünk szerelmét, de sajnos előfordul. Mégis, vannak olyan szavak és mondatok, amik még véletlenül sem szabad, hogy kiessenek a szánkon, mert sokkal nagyobb károkat okoznak a másikban, mint gondolnánk.

Gyűlöllek

Ha a vita hevében akkor és ott jó ötletnek tűnik kifejezni az éppen aktuális negatív érzelmeinket, ez az egy szó túl nagy károkat okoz ahhoz, hogy érdemes legyen elsütni. Pláne, hogy bár belőlünk csak a vita hevében kívánkozik ki, szerelmünket sokkal jobban megsebezzük vele hosszú távon.

Azzal, hogy azt mondod, utálod, lényegében azt üzened számára, hogy nem látod az értékeit, és azt szeretnéd, hogy eltűnjön az életedből. Ahhoz minden jogod megvan, hogy jelezd a szerelmednek, dühös vagy rá, de ezzel a keresetlen mondattal igazából olyan, mintha azt mondanád, hogy megveted, és el akarod dobni magadtól. Gondold át. Valóban így van, vagy csak pillanatnyi hév mondatja ezt veled?

Bármikor találok nálad sokkal jobbat

Ezt azért gondolom nem kell magyarázni. Ebből a mondatból talán lehetetlenség felgyógyulni. Még akkor is, miután elül a vihar, a párunkban valószínűleg örök életére ott maradnak a kételyek. "Nem vagyok elég jó? Van valaki más?" A bizalom a párkapcsolatok egyik alapja, ezzel pedig pont ezt rendítjük meg.

Pont olyan vagy, mint az anyád/apád/testvéred/haverod

Ezzel a mondattal nemcsak a párodat alázod porig, de még a hozzá közel állókat is, így minden szempontból te kerülsz vesztes helyzetbe. Bármennyire is dühös vagy a partneredre, sosem jó ötlet másokat is belekeverni a balhézásba. Bármennyire is az idegeiden táncol a másik, kezeld hideg fejjel a veszekedéseket, mert ezzel csak magad alatt vágod a fát. A fájdalmas szavakat pedig később már nem lehet semmissé tenni.

Forrás: Shutterstock

Rosszul érzed, amit érzel

Ha úgy érzed pillanatnyilag, hogy a világ legbosszantóbb emberét sikerült kifognod, akkor sem kérdőjelezheted meg az érzéseit. Lehet, hogy fordított esetben te nem úgy éreznél, ahogy ő érzi magát, de ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy ő se érezhetne úgy. Ahelyett, hogy gázlángolásig alacsonyodsz, inkább kérdezd meg tőle, hogy érzi magát, és miért érzi azt, amit. Így egy sokkal őszintébb és előremozdítóbb beszélgetésetek lehet, mint akkor, ha egymásra licitálva vágjátok a másik fejéhez, mit kellene és mit nem kellene éreznie.

Sajnálom, hogy nem vagyok neked elég jó

Ez tipikus manipuláló mondat, hiszen már azelőtt, hogy elhagyná a szádat, pontosan tisztában vagy azzal, hogy nincs így. Ha nem lennél elég jó számára, nyilvánvalóan nem lennétek együtt. Ez a mondat semmi másra nem jó, csak arra, hogy egy veszekedést, - ami akár építő jellegű is lehetne -, csak szimplán parttalanná alakít. Ha rendszeresen ehhez hasonló jellegű mondatok hangzanak el, az gátat szab minden javító szándéknak, és csak figyelmen kívül hagyod vele a partnered szükségleteit vagy problémáit. Így pedig képtelenség egyről a kettőre jutni.

Mi a baj? Semmi

Bár imádunk különféle poénokat szőni eköré az egy szó köré, valljuk be, nem olyan vicces. Már csak azért sem, mert pontosan tudjuk, hogy egy ordas nagy hazugság.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek