3 tuti módszer, amivel garantáltan fel tudsz bosszantani egy nárcisztikust

Ha beleesel egy nárcisztikus ember csapdájába, rémesen nehéz kiszabadulni onnan. Ha éppen jó periódusban vagytok, lehozná érted a csillagokat, elhalmoz az imádatával, és úgy érzed, te vagy a legfontosabb, legszerencsésebb ember az egész világon. Viszont sosem tudhatod, mikor üt be a krach.

Elég egy óvatlan mozdulat, egy nem megfelelő szemvillanás, vagy a nárcisztikusnak nem tetsző hangsúly, és borul minden. Amíg fél órája még te voltál a legszebb, legokosabb, leggondoskodóbb, legtehetségesebb, és minden más pozitív jelző, ami elé oda lehet tenni, hogy "leg", hirtelen mindennek az ellenkezőjévé válsz. Elindul a hibáztatás és a sárdobolás: minden, amit addig tettél és jó volt, hirtelen kiderül, hogy valójában sosem volt jó.

Amikor borul a bili látszólag nincs semmi a kezedben, amivel meg tudnád védeni magadat. És valóban, bár logikusnak tűnne, de észérvekkel semmire sem mész. Nincs esélyed hatni az érzelmeidre, és meggyőzni sem fogod tudni őt soha arról, hogy neked fáj az, amit veled tesz. Ha egy nárcisztikus ember közelébe kerülsz, a legjobb, amit tehetsz az, hogy megpróbálsz minél távolabb kerülni tőle. Költözz el, tiltsd le a számát, fesd be a hajadat és változtasd meg a nevedet. Mindezt pedig lehetőleg minél hamarabb.

Ha viszont mindez nem játszik, és úgy döntesz, mégis megpróbálsz dűlőre jutni vele, íme néhány ötlet, melyek segítségével talán van valamennyi esélyed arra, hogy megőrizd az ép eszedet. Vagy legalábbis felbosszantsd a nárcisztikus partneredet.

Mindehhez pedig pusztán annyit tudok hozzáfűzni: sok sikert!

Az elismerés hiánya

Nem titok, hogy egy nárcisztikusnak folyamatosan szüksége van a csodálatra és az elismerésre. Állandó jóváhagyásra és megerősítésre van szüksége, és annak érdekében, hogy ezt minden adandó alkalommal kicsikarja a másikból, gátlástalanul átgázol bárkin.

A csavar ott kerül képbe, hogy a nárcisztikust még véletlenül sem csak a pozitív figyelem élteti, hanem a negatív is. Hiszen akkor is megkapja a figyelmet és ez ugyanúgy motiválja őt arra, hogy továbbra is bizonygassa saját értékeit. Ráadásul ilyenkor még könnyebb dolga van, mivel fantasztikus manipulátor, és a végén úgyis kiderül, neki a rosszabb, ezzel tovább mélyíti az egyébként is elég mély gödröt.

Tehát az egyetlen, amit tehetsz, hogy nem mondasz semmit. Nem dicséred, de nem is szidod, egész egyszerűen nem fogalmazol meg véleményt. A nárcisztikusok beleőrülnek abba, ha nem körülöttük forog a világ, és nincs folyamatosan közvetítve feléjük, hogy fontosak. Mivel önértékelésük teljes egészében másoktól függ, saját maguknak képtelenek ezt biztosítani, ezzel pedig az őrületbe fogod kergetni őket.

Forrás: Shutterstock

Maradjunk a tényeknél

Megfigyelted már, hogyan kommunikál egy nárcisztikus? Túlzott, hosszadalmasan kifejtett, érzelmektől túlfűtött történetet ad elő minden alkalommal. Úgy ferdíti a valóságot, hogy az belepasszoljon a saját igazába, mindegy, mit mondanak a tények.

Emellett a kognitív empátia segítségével folyamatosan megfigyeli mások érzelmeit, majd visszaél azokkal. Amikor az érzelmek helyett a tényeket veszed elő, nem meglepő módon úgy érzi, hátrányba került. Ha így nézed, talán már nem is olyan meglepő, hogy amint tényekkel kezdesz érvelni, cserébe csak még több veszekedést és hisztit kapsz. Ez csupán azt mutatja, hogy kontrollvesztettnek érzi magát, és még több érzelmi töltettel próbálja fokozni a veszekedést.

Ez a dinamika tűpontosan megmutatja a nárcisztikus éretlenségét, és hogy képtelenek elfogadni a tényeket, ezzel kizárva a legtöbb felnőtt interakciót. Nem ért a tények nyelvén, mivel lénye a folyamatos hazudozás és titkolózás.

Mit jelent a "nem"?

A nárcisztikust sosem fogják érdekelni a határaid. Az ő fejükben nem létezik olyan forgatókönyv, amelyben te nem akarod ugyanazt, amit ő, és nem akkor akarod, amikor ő. Kevés dolog van, amit jobban gyűlöl annál, mint azt, hogy valaki nemet mond neki, és nem kapja meg rögtön azt, amit akar. Ha mégis veszed a bátorságot, és úgy döntesz, határokat húzol, készülj fel a következő csúnya veszekedésre.

Ha viszont mégis engedsz neki, és az ő akarata szerint történik minden, akkor arra készülj fel, hogy amint lehet, vissza fog élni a jóindulatoddal. Kicsikarta belőled egy féltett titkodat? Másnap világgá fogja kürtölni. Dolgoznod kell, ezért nem tudsz elmenni vele a családi ebére? Évekig gyötörni fog azzal, hogy miért gyűlölöd a családját, még akkor is, ha végül elmész vele.

Ha pedig mégis úgy érzed, hogy nem bírod tovább, az új személyazonosság lehetősége még mindig fennáll.

Nyitókép: Shutterstock