szerelem kibeszélő szeretetnyelv párkapcsolat
Emberből vagyunk és mindannyian más fogalmat hozunk a szeretetről és annak kifejezéséről egyaránt. Akkor is megvalósul a boldog párkapcsolat, ha különböző módon fejezzük ki a szeretetet? Hogyan lehet és érdemes erről kommunikálni egymással?

A szeretet kifejeződése igen összetett kérdéskör. A teljesség igénye nélkül: az, ahogy a szeretetről gondolkodunk, azt meghatározza a hozott családi-mintázat, a tapasztalás és az önismeret. A mintázatokat úgy kell érteni, hogy mindaz, amit látunk a szüleinktől, nagyszüleinktől, meghatározó lesz a fogalomkészletünkre. Ezzel ellentétben állhat az a tapasztalás, amikor megtapasztalunk más mintákat és kifejeződéseket a szeretetről, és az felülírhatja, ahogy szüleinktől tanultuk a szeretet kifejezését. Az önismeret itt annyit tesz, hogy ismerni magunkat annyira, hogy tudjuk: mivel fejezzük ki a szeretetünket és nekünk mi esik a legjobban.

A kérdés itt válik problematikussá: eljutunk az önismeret ezen szintjére, s mégsem tudjuk kifejezni társunk iránt érzett szerelmünket, törődésünket. A szeretetnyelvekről írtunk már korábban is, én mégis a kommunikatív oldalában mélyednék el. Itt hívnám fel a figyelmet egy kulcsmomentumra: képesek vagyunk-e eljutni arra a szintre, hogy elfogadjuk: társunknak talán más módon kell adnunk a szeretetünkből.

Ahogy rendelkezünk a mintázat, tapasztalás és önmagunk ismeretének hármasából, így társunk is hoz magával egy csomagot. Kettőnk csomagját csak úgy leszünk képesek feltárni, megtanulni és elfogadni, ha időt és energiát fektetünk a kommunikációba, a beszélgetésekbe. Sokan ezt a munkát kívánják megspórolni úgy, hogy a legegyszerűbb utat választják: megelégszenek azzal, hogy úgy mutatják ki érzéseiket, ahogy nekik jó. Viszont könnyedén lehet, hogy a másiknak ez a világon semmit sem jelent, a végén pedig mindketten csalódottan ülnek egymás előtt: Vajon mi nem működik?!

Egy könnyedén érthető példával támasztom alá a fentieket. Nálam a szeretet kifejeződése két módon történik: egyrészt szeretem szavakban kifejezni az érzéseimet, másrészt, ami a fontosabb, az érintés.

Forrás: Shutterstock

Szeretem ölelni és csókkal elhalmozni a páromat. Ő megértette, ez hogyan működik nálam, és rám nézve ez miért fontos, ám nála ez más prioritást élvez. Jól esik neki is, ám kevesebb mennyiségben, mint ahogy én ezt adnám. A „szeretlek" szót is kevesebbet mondja, mint amennyit igényelnék. Én is megtanultam vele kapcsolatban, hogy ő előbb fogja szívességekkel, gesztusokkal, cselekvésekkel kifejezni a törődését, a szeretetét, mintha azt a nyakamba lógva tenné.
Más módon fejezzük ki érzéseinket, mégis igyekszünk egymás szeretetnyelvét szem előtt tartva a legbeszédesebb módon tudatni a másikkal: fontos vagy.

Nekem az érintés és az elismerő szavak lényegesek, míg a páromnak a szívességek által fejeződik ki a szeretete. Nem magától értetődő, hogy a párunknak tudnia kell ezt rólunk, így butaság lenne ezt elvárni a másiktól. Ez egymás megismerése által enyhül, formálódik, változik.

Azt állítom, hogy két ember különböző szeretetnyelvekkel is képes a legjobban szeretni egymást, mindenfajta megalkuvó kompromisszum nélkül.

Látom, hogy sok párkapcsolatban problémaként mérgezi ez a mindennapokat, de ez figyelmességen alapszik. Azon is múlik, hogy az egyén képes-e háttérbe szorítani az egoját és elfogadni, hogy – természetesen – társa egy másik, tőle független, szuverén ember, önálló érzésekkel. Nem kell nyelni, beletörődni, hanem nagyon akarni kell megismerni a másikat. Ennyi a titok. Nehéz, de a végén annál boldogabb lesz mindenki.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.