párkapcsolat kibeszélő bántás veszekedés
"Ne tedd oda a poharat!" "Semmit sem fejezel be." "Lehetetlen vagy." "Nevetséges vagy." "Te mindig..." - Mindannyian hallhattuk már ezeket az akarva-akaratlanul sértő mondatokat egy kapcsolatban élve.

De mégis miért bántjuk egymást szinte óhatatlanul egy párkapcsolat későbbi szakaszaiban?

Szakértők szerint alapvetően két oka lehet annak, ha szóban inzultáljuk a partnerünket. Az egyik gyakori ok az, hogy bár önmagadnak sem ismered be, de valójában már szabadulnál. Csak egyszerűen nincs elég bátorságod, akaraterőd, hogy kilépj. Egyszerűbb elüldözni a másikat, mintsem kimondani, hogy szakítani akarsz.

A másik, szintén gyakori mögöttes indítéknak viszont már kicsit összetettebb a pszichológiája. Minden embert az ego vezérel, mindenki vágyik arra, hogy valaki szeresse, valakivel érzelmileg is intim kapcsolatban legyen. Ezt nem könnyű megvalósítani, sokszor az egyik fél csak fél lábbal van benne az adott kapcsolatban.

Ha te nem teszel bele eleget, akkor a másik öntudatlanul is szeretné, ha több energiát fektetnél az egészbe, de sokszor minden erőfeszítése ellenére ez egyszerűen nem történik meg. Márpedig ha nem teszed meg önként, akkor az emberek gyakran megpróbálnak rávenni, kontrollt gyakorolni feletted.

Ha másképp nem megy, akkor azzal, hogy bántanak.

Forrás: Shutterstock

Mert abban reménykednek, hogy ha bántanak, akkor legalább némi befolyást gyakorolhatnak rád - ha már nem tudják elérni, hogy úgy és akkor legyél mellettük, ahogy az nekik fontos lenne. Érdemes megjegyezni, hogy mindkét esetben teljesen öntudatlanul teszik ezt, vagy csak nagyon kevés tudatosság van a megnyilvánulásaikban.

A baj az, hogy komoly lelki sérülést okozhat mind a nőknek, mind a férfiaknak, ha valaki hosszú hónapokon, netán éveken keresztül módszeresen cincálja az önbecsülésüket. Ahelyett, hogy a leggonoszabb iskolai szekálást megszégyenítő módon terrorizáljuk azt, akivel együtt élünk, próbáljunk meg tudatosabbak lenni!

Igyekezz tisztázni, hogy mit is akarsz igazán! Persze tudom: ez nem könnyű. Viszont ha nagy nehezen sikerült dűlőre jutnod a céljaidat illetően, akkor legyen tartásod és cselekedj! Ha ki akarsz lépni a kapcsolatból bármilyen okból, akkor állj a másik elé, és mondd ki: vége.

Ha úgy látod, hogy minden igyekezeted ellenére nem tudod elérni, hogy a másik ténylegesen és ne csak felszínesen legyen jelen az életedben, szintén állj a sarkadra, és lépj ki! Mindkét fél sokkal jobban jár így. Aki nem akar már együtt lenni valakivel, az továbblép, és akivel már nem akarnak együtt lenni, annak is jobb egyedül, mintsem ballasztként tengődni valakinek az életében.

Arról nem is beszélve, hogy sokszor az életünk más területén felhalmozott feszültséget vezetjük le a másikon. Ha a munkahelyen, a magánéletünk más részein húznak fel, alapszabály, hogy ezeket ne vidd haza, és semmiképp se borítsd a párodra! Mert ha ezt teszed, akkor még egy jó kapcsolatot is könnyen tönkretehetsz!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.