Az én családomban a karácsony hozta felszínre az év során felgyülemlett feszültséget

család vita kibeszélő karácsony konfliktus
Viták. Karácsonykor. Miért pont a szentestét kell elrontani a folytonos veszekedésekkel?

Családi összezördülések. A hideg ráz ezektől a jelenetektől, főként ünnepekkor. Volt erre már több példa a múltban. A csodaszép havas szentestébe ezzel együtt némi sár is vegyül ilyenkor. Gyerekként a nagy családunk minden évben összejött, hogy együtt töltsük a szentestét. Ám nem minden alkalommal működött ez gördülékenyen. Sőt... elég göröngyös volt a békés, nyugodt karácsonyig vezető út.

Tamás bácsikám a tőle megszokott módon próbálta meg feldobni a karácsony estéket a szokásos, nem éppen odavaló témáival. Hiába bökdöste őt Rózika nagynéném, hogy ugyan már, hagyja abba. Hiába rugdosta az asztal alatt a bácsikámat, minden hiábavaló és hasztalan próbálkozásnak bizonyult. Bácsikám úgy érezte, hogy végre rászegeződhet minden tekintet, hiszen 15 perc hírnév így vagy úgy, de mindenkinek jár.

Valamiért sosem sikerült neki meghúznia magát a háttérben. Az évek alatt felhalmozódott keserűséget nála az ünnepek hozták felszínre.A sok gond, amivel az életében szembe kellett néznie, csak gyűlt benne és a közös összejöveteleken adta ki magából, megkeserítve ezzel az ünnepeket. Mi gyerekek nem túlságosan figyeltünk rá, de a felnőttek hangos szavaiból arra következtettünk, hogy megint valamin összeveszett a család. A legutolsó ilyen téma az örökösödés volt. Ez egy csomó konfliktust generált a családunkban, ami szinte a legjobb táptalaja a viták kialakulásának.

Forrás: Shutterstock

Az örökösödési viták - egy gazdagon megterített vacsoraasztalnál, ahol a sütemények roskadásig megvannak töltve finomabbnál finomabb krémekkel - felbecsülhetetlenek. Amikor már mindenki a szájához emeli a finomabbnál finomabb falatokat, hogy végre belekóstoljon a várva várt karácsonyi menübe, na pont akkor csap le "imádott" nagybácsikám.

Ilyenkor nincs is konkrét célpontja, de mindenki az asztalnál magára veszi a célzást, és kezdetét vehetik a végeláthatatlan viták. Sokszor azt érzem, ezekből nincs kiút. Hiszen a családunk nagy, sok a testvér, és az örökösödés mindannyiukat érinti. Így aztán rögtön keserédessé válnak a finom falatok, a sütik krémje meg sem közelíti azt a bizonyos mennyei ízt, hiszen a veszekedések közepette az emberek nem is tudják igazából, mit esznek vagy isznak. Mindenki igyekszik elmenekülni az asztaltól, Rózika néni közben elhallgattatja a férjét, hiszen tudja, hogy ezekkel a kirohanásokkal megöli a karácsony igazi, meghitt szellemiségét.

Az örökösödési vita egy olyan kipattanni készülő szikrának ad táptalajt, ami sokszor nem csak a közvetlen családtagokat érinti, de a gyerekek karácsonyát is. Az elhunyt dédmamám házának négy részre történő osztása minden karácsonyi asztalnál előjön. Természetesen évközben senki sem foglalkozik vele, de a szenteste egy kiváló és remek alkalom erre.

Az ünnepnek valóban a szeretetről kellene szólnia, bármilyen közhelyesen is hangzik. A nagy családnak pedig örülnie kellene az ilyen családi összejöveteleknek, hiszen év közben nincs annyi időnk egymásra, mint amennyit szeretnénk.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.