viselkedés kibeszélő pesti bunkó
Kilenc éve élek Budapesten. Vagyis életem nagyobb részében vidéki voltam, ahol egyfajta eposzi jelzős szószerkezetként használták a „bunkó pesti" kifejezést.

Aztán felköltözve a fővárosba örömmel konstatáltam, hogy bizony nem csak bunkók laknak ebben a városban. Sőt, nagyon hasonló a "bunkók" és a "nem bunkók" aránya, mint vidéken. Az viszont tény, hogy itt teljesen más típusú bunkók tenyésznek, mint Budapest határain kívül.

De milyen is a bunkó, ha pesti?

1. Földrajz? Ülj le, egyes!

Meg nem erősített források szerint léteznek más városok is hazánkban Budapesten kívül - hogy hol és mi a nevük, az rejtély. Tegyél fővárosi barátod elé egy vaktérképet, és ha csak a fővárost tudja megjelölni - esetleg még a Balatont is -, ám a többi rész számra Mordor, akkor bizony esélyes a pesti bunkó címre.

2. Az sem érdekli, ha valakit mellette élesztenek újjá

Pest éjjel-nappal pörög, itt nem az a legfőbb történés, hogy a szomszéd Marika lánya milyen "rosszéletű". Cikkem címszereplője is megszokta már, hogy a mentő szirénájára kel, a reggelijét pedig útközben, két hányás tócsát vígan átugorva fogyasztja el. Ja, és a 7-es buszon való küzdelem az utolsó szabad helyért felér egy ketrecharccal.

3. Légy önmagad!

Egy majdnem kétmilliós városban valószínű, hogy nem fogsz ismerősökkel összefutni, fedezd hát fel az inkognitó nyújtotta szabadságot! A bunkó pesti meg is teszi, nyugodtan kihalássza a kényelmetlen bugyit a fenekéből, elvégre sosem látja többé azt, aki mögötte sétál! És a villamos többi utasának csak feldobja a napját azzal, ha telefonon részletesen elmeséli a tegnap esti egyéjszakás kalandját a barátnőjének.

Forrás: Shutterstock

4. Nehéz az élet...

Már vagy másfél perce késik a 4-6-os? Igen, ez nekem is tönkretette a napomat! A 3-as metró helyett is csak pótlóbusz jár, így legalább 5 percet fogok késni a melóból! Ráadásul a szomszéd Meki is felújítás alatt áll, ezért menni kell 100 m-t a következőig. Kemény dolgok ezek, na.

5. Kultúra vs. fröccs

A falu kulturális élete kimerül a helyi ovis csoport néptánc bemutatójánál - ezzel szemben Pesten nincs olyan nap, amikor ne mehetnél el minimum 25 helyre. De ugyan kinek van kedve elmenni a messzi, két megállóra lévő Müpába, mikor a sarki kocsmában akciós a fröccs?

Ne adj' isten néhány pontban magadra ismertél? Félsz, hogy rajtad is eluralkodik ez a tünetegyüttes? Semmi gond, a folyamat visszafordítható! Kezdetnek az is megteszi, ha megtanulsz köszönni a szomszédnak vagy a buszsofőrnek. ;)

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.