A bántalmazást és a nemi erőszakot népszerűsítette a világ leggyűlöltebb csajozómestere - miért követték mégis tömegek?

szex Julien Blanc kibeszélő csajozás párkapcsolat randizás ismerkedés PUA
Julien Blanc párkapcsolati tanácsadót néhány éve gyakorlatilag kivetette magából a társadalom. Ha esetleg még nem hallottad volna a nevét: ő az, aki 2014-ben egy világméretű médiabotrány főszereplőjévé vált megkérdőjelezhető módszereinek és megmozdulásainak köszönhetően.

Julien a balhé kirobbanása előtt meglehetősen sikeres randiguru volt: milliók csüngtek a szavain, esküvőkre hívták őt, melyek az ő tanításainak köszönhetően jöttek létre, a naptára pedig állandóan be volt táblázva felkérésekkel.

A világ leghíresebb PUA-ja, azaz pick-up artistja (magyarul felszedőművésze) azután vált közellenséggé, hogy egyik előadásáról kiszivárgott egy róla készült videó, melyen Tokióban a nyílt utcán nők fejét nyomja az ágyékába, mondván, Ázsiában egy fehér férfi nagyjából bármit megtehet, valamint számos fotót is, melyeken szintén nyilvános helyeken hölgyeket „fojtogat”. (Később elmondta: nem erőszakról volt szó, csupán viccből pózolt így hölgyismerőseivel.)

Emellett közfelháborodást keltett egyik tweetje is, melynek keretében egy családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezet kördiagramját alakította át úgy, hogy az ábrán felsorolt bántalmazási módszerek követendő példákként szerepeljenek rajta. (Mikor kérdőre vonták, azt állította, ironikus felhanggal osztotta meg a képet.)

Blancot több országból is kitiltották, majd módszeresen elkezdték ellehetetleníteni szakmailag. Az ellene felszólaló aktivisták elérték, hogy online és élő előadásait töröljék, ő pedig nyilvános bocsánatkérésre kényszerült a CNN-en. A műsorban elmondta, hogy az általa megosztott és tömegek által kifogásolt tartalmak „borzalmasan rossz viccek voltak a részéről", és csupán polgárpukkasztani szeretett volna a megjelentetésük által. Ezek után biztosította a nyilvánosságot arról, hogy a jövőben jobban oda fog figyelni az általa közvetített üzenetekre, melyekre egyébként a mai napig százezrek kíváncsiak.

Még mindig él és virul a magyar PUA-közösség

A PUA-kultusz hazánkban sem ismeretlen jelenség, sőt: már jóval Blanc berobbanása előtt, a 2000-es évek elején is lehetett itthon ilyen jellegű önfejlesztő tartalmakhoz jutni élő tréningek, e-bookok és online videók formájában. Az ismerkedés terén sikertelen, reményvesztett férfiak úgy érezték, meglelték a Szent Grált, végre a kezükbe vehették magánéletük irányítását.

Hiszen ahhoz, hogy valaki jó PUA legyen, állítólag nem kell más, csak a külsőségek terén néhány alapvető szabály betartása, azaz előnyös öltözködés és higiénia, illetve atomstabil technika és hozzáállás.

Forrás: Shutterstock

Nagyon leegyszerűsítve önmarketingről van szó, melyet az oktatók szerint bárki elsajátíthat.

A módszer kritikusai szerint az ezeket a kurzusokat, táborokat szervező coachok túlárazott szolgáltatásaikkal lehúzzák a kiszolgáltatott, elkeseredett, mindenre is hajandó férfiakat, akik közül sokan azt állítják, semmilyen értékelhető eredményt nem értek el a tőlük tanult technikák alkalmazása által.

A különböző PUA-fórumokon, illetve az azokat parodizáló oldalakon a felhasználók igen jelentős hányada élő példaként prezentálja, hogy ezek a módszerek sokaknál miért nem működnek. Egy alapvetően unintelligens, megvezethető ember talán soha nem fogja felismerni, hogy nincs misztikus titok, csajozóvarázsige vagy minden esetben működő formula, hiszen minden szituáció és nő más.

Ismerkedés közben is emberek vagyunk, nem gépek, épp ezért a szív és lélek nélkül bemagolt és előadott nagyképű maszlagok csupán negatív színben tüntetik fel az önjelölt PUA-kat, ám vonzóbbá biztosan nem teszik őket. Amíg nem fogják fel, hogy kőkemény külső-belső munkát kell végezniük önmagukon, nem lesz sikerélményük, a nőket ugyanis a valódi, belülről fakadó erő vonzza, nem az olcsó színjáték, mellyel csak nyilvánvaló kangörcsüket próbálják leplezni.

Téged próbáltak már felszedni előre begyakorolt technikával?

Nyitókép: Facebook/Julien Blanc

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.