szexuális zaklatás kibeszélő metoo
Évekkel ezelőtt robbant be a köztudatba a „#metoo", ami komoly mozgalommá nőtte ki magát világszerte. Ennek köszönhetően pedig rengeteg nő törte meg a hallgatást és vallott színt arról, hogy valamilyen formában már átélte a szexuális zaklatást.

A #metoo 2017-ben robbant Amerikában és terjedt el világszerte. Hatására sok áldozat felemelte a szavát és olyan történetek kerültek felszínre, amelyek megdöbbentettek mindenkit. Miért? Mert
az áldozatok sokszor némán tűrnek.

Úgy vélik, ha szólnak bárkinek, akkor még őket fogják megbélyegezni. És sajnos igazuk van! Nem egyszer hallottam a #metoo-val kapcsolatban, hogy:

  • Minek nyafog most, évekkel később, miért nem akkor rinyált?
  • Minek hagyta magát?
  • A színész / táncos / énekes pálya ezzel jár, mindenki tudja, hogy létezik szereposztó dívány...

Igen ám, de ez a jelenség jóval messzebb mutat, mint a színészi vagy bármilyen művészi pálya. Mellesleg megkérdezném, hogy azok, akik a fentiekhez hasonló kijelentéseket tesznek, tudják-e, hogy ezzel voltaképpen megveregetik a zaklató hátát és az egyetértésüket fejezik ki azzal, hogy
a döntéshozó visszaélhet a hatalmával és akár szexuálisan is kizsákmányolhatja az alárendelt szerepben lévő személyt?

#metoo bárhol bármikor

A zaklatás ráadásul nem csupán a színészi berkekben elterjedt. Nagyon naiv az, aki úgy véli, hogy egy titkárnő, egy takarítónő, egy pedagógus, egy diák vagy bárki nem eshet ennek áldozatául. A hatalommal való visszaélés ugyanis mindenhol jelen van.

Persze sokszor nagyon nehéz megítélni, hogy valóban szexuális felhangú, burkolt próbálkozásról van szó, vagy csak túlzott közvetlenségről, ami azonban már kellemetlen az egyik fél számára.

Egy régebbi munkahelyemen rendszeresen panaszkodott nekem az egyik csinos, fiatal titkárnő, hogy úgy érzi, a felettese, - aki egy ötven körüli férfi volt -, bizalmaskodik vele. A levelek diktálásakor szorosan mellé ült, megsimogatta a vállát vagy a combját, a fülébe sugdosott, de a kávéjába is rendszeresen belekortyolt. Sosem tett neki szexuális ajánlatot, nem zaklatta a szó klasszikus értelmében, a titkárnő mégis nagyon rosszul éreztem magát és egy idő után fel is mondott, mert kifejezetten stressznek élte meg ezt a fajta érintkezést.

Forrás: Shutterstock

A barátnőim is érdekes dolgokat meséltek. Az egyikük kollégája például állandóan viccbe burkolt, obszcén megjegyzésekkel színesítette a közös megbeszéléseiket. Humorosan tálalt kérdéseket tett fel a szexuális életét illetően vagy kétértelműen utalgatott arra, hogy túlságosan csinos. Sok esetben terítékre kerültek a női mellek, popsik is és amikor a barátnőm megjegyezte, hogy sértőn viselkedik, akkor a kedves kolléga kijelentette, hogy nem is tudta, hogy a barátnőm ilyen prűd és vele még viccelni sem lehet.

A legdurvább azonban az a történet, amikor az ismerősömet az elsőszámú vezető hozta olyan helyzetbe, amit még szinte ő maga is képtelen volt elhinni. Az egyik nap sokáig túlórázott a munkahelyén, így mire végzett, már mindenki hazament. Ő is összeszedte magát és hívta a liftet. Amikor az ajtó kinyílt, a tükrös üvegkalitkában ott állt a nagyfőnök. A lány köszönt, majd beszállt a liftbe, amelynek az ajtaja lassan bezárult.

Ahogy kettesben maradtak, a nagyfőnök egy gyors mozdulattal a falhoz préselte az ismerősömet, majd a fülébe lihegte: „Tutajos az illatod. Tudod, faszállító..."

A lift ekkor apró zökkenéssel megállt a földszinten, a főnök lefordult a halálra rémült alkalmazottról és mintha mi sem történt volna, elsétált. A lány meg hirtelen azt sem tudta, mit csináljon, úgy dobogott a szíve és persze a sírás kerülgette. Később, amikor elmondta a történetét, csak annyit kérdezett: Kinek mondhattam volna el az egészet? És mit mondtam volna? Hogy a fülembe lihegett? Néha még magam sem hiszem el, hogy megtörtént.

Pedig megtörtént és nagyon sok nővel megtörténik.Utcán, villamoson, munkahelyen, állásinterjún, vizsga vagy előléptetés előtt... Lehet, hogy nem mondják nekik, hogy tegyék szét a lábukat, nem ajánlanak mesés karriert egy röpke légyottért cserébe, de a szexuális zaklatás nem is feltétlenül itt kezdődik.

Nyitókép:Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.