háztartás kibeszélő bevásárlás feleség
Vannak bizonyos szavak, melyek különböző kontextusokba helyezve különböző jelentésekkel bírnak. Szeretném most eme nyelvtani kaméleonok virtuális terráriumából kiemelni a "semmi" szót.

Nem, most nem a "- Mi bajod? - Semmi." híres-hírhedt értelmezési problémáit szeretném körbejárni. Hanem ennek az ezerarcú kifejezésnek a végtelen jelentéstartalmai közül azokat venném górcső alá, melyek a háztartás világában bukkannak fel.

Mindenki ismeri a "ma nem csináltam semmit", vagy az "ebben hónapban nem vettem semmit" közhelyeket. Talán úgy lennének ezek a mondatok kerek egészek és igazak, ha úgy mondanánk: "nem csináltam semmi extrát, csak..." és "nem vettem semmi extrát, csak..."

Ugyanis a háztartás szinten tartása, akár elvégzendő teendők terén, akár pénzügyi fenntartás terén bizony sokszor egyelő a semmivel. Ugyanis hiába:

  • takarítok ki
  • porszívózom fel
  • mosogatok el
  • mosom ki a szennyest
  • törlöm le a port
  • vásárolok be
  • főzök meg
  • vasalok ki
  • hiába veszem meg a heti/havi élelmiszert, tisztítószert...

Mert ezek bizony igen rövid időn belül elenyésznek az atmoszférában, beszippantja őket egy fekete lyuk. Még egy szürke szamárra is lehet láthatósági mellényt tenni a ködben, hogy ne vesszen el - de ezekre még azt sem.

Ám a minap azon kaptam magam, hogy a (koszos) ablakon átszűrődő délelőtti napfényben, a porszívóm szárára támaszkodva állok, és a legnagyobb komolysággal azon tűnődöm, hogy mi az értelme annak, hogy én itt most feltakarítok.

A válasz nyilvánvaló: semmi.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Choreograph/Yuganov Konstantin

Bevillant az agyamba az a mondás, miszerint az őrület egyik biztos jele az, hogy ugyanazt a tevékenységet végezzük, és mégis mindig más eredményt várunk tőle. Ha ennek a gondolatnak a mentém indulunk el, akkor a koszra, mint problémára a takarítás nem lehet hatékony megoldás. Hiszen kosz van, kitakarítunk, és előbb-utóbb újra ugyanannál a térdelő rajtnál vagyunk - miszerint kosz van.

(Erre mit teszünk? Kitakarítunk...) Talán a gyermekek és háziállatok száma exponenciálisan gyorsítja ezt a körkörös folyamatot - nálunk 2 gyerek, 2 kutya, 2 tengeri malac a szorzó szám.

Nézzük a másik példát! A kérdés: mit vettem ebben a hónapban?

A válasz: semmit. (Mégis elköltöttem egy talicska pénzt.) Ebben a semmiben benne van egy hűtőnyi kaja, egy kosárnyi takarítószer - amit valójában leengedek a lefolyón. Simán ott lehet hagyni egy nagybevásárlásra egy négy számjegyű összeget, de a rákövetkező hétvégén megint olyan üres a hűtő, hogy behorpad az oldala. És ez az összeg pedig nem is sok. Pláne ahhoz képest, hogy ha "csak leugrom a boltba", és csak pár dolgot veszek, akkor is alig fizetek kevesebbet, mint amikor dugig pakolom a bevásárlókocsit.

Ezek azok a tevékenységek - azok a "semmik" -, amelyek mindösszesen ahhoz kellenek, hogy másnap ugyanonnan kezdhessük elölről/folytathassuk a puszta létet. És amikor ez ember este megállapítja, hogy mit csinált aznap, akkor zsigerből jön a válasz: semmit. De lehet, hogy ezzel csak én vagyok így... (Na jó, ma írtam 2 cikket...)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.