pszichopata kibeszélő személyiségzavar
A pszichopatáról mindenkinek a sorozatgyilkosok ugranak be, pedig a legtöbb ilyen ember itt él köztünk, lehet akár a főnököd, a munkatársad, a szomszédod vagy épp a párod, gyermeked, de akár te magad is.

Kezdjük azzal, hogy a pszichopátia egyfajta személyiségzavar, amit ma már az antiszociális személyiségzavar egyik ágának tekintenek.

A pszichopata emberre három fő ismérve:

  • nem szeret - Képtelen erre a fajta mély érzelemre, igazi kötődést senki iránt se tud érezni, továbbá nem rendelkezik empátiával sem.
  • nem szorong - ezt azzal lehetne a legjobban behelyettesíteni, hogy nincs lelkiismeret-furdalása, nincs félelem érzete.
  • nem tanul - vagyis se saját tapasztalataiból, se más példájából nem tud tanulni, így személyiségfejlődése egy ponton megáll

Egy pszichopata emberre tehát a nulla bűntudat, az önzés, az erkölcsi ítélőképesség hiánya és a mások érzelmeinek figyelmen kívül hagyása jellemző.

Forrás: Shutterstock

Ennek a személyiségzavarnak folyamatosan kutatják a pontos kiváltó okát. A legtöbben úgy vélik, genetikai oka van, így tehát ez már gyermekkorban észlelhető. A pszichopata nem rossz ember, bár tény, hogy sokan válnak bűnözőkké, mivel „képességeik" tökéletesen alkalmassá teszik őket erre, de megfelelő neveltetéssel, esetleg szakember korai segítségével azonban antiszociális lényük ellenére képesek beilleszkedni és sikeresen működni a társadalomban.

Most elárulom mi az a 6 jel, amiből biztosan tudhatod, hogy pszichopatával van dolgod!

1. Túlzottan elbűvölő, a legtöbb ember számára szimpatikus, szórakoztató és megnyerő. Ez a manipulatív személyiségjegyének is köszönhető.
2. Képtelen a szociális érzelmek megélésére – mint az empátia, szeretet -, azokat csak mímeli.
3. Nehezen viseli a monotonitást, folyamatos ingerekre, stimulációra van szüksége.
4. Célja elérése érdekében bármit, szó szerint bármit képes megtenni, mivel nincs benne sajnálat a másik iránt.
5. Rengeteget hazudik, mivel nem érzi a hazugság súlyát.
6. Túlzottan magabiztos és egocentrikus. Csak az ő igényei számítanak – emiatt gyakran dominánsak -, magabiztossága hátterében általában nem áll semmi, képtelen elfogadni a kritikát.

Abban az esetben, ha a felsoroltak közül legalább négy igaz egy adott emberre, akkor ő nagyvalószínűséggel nevezhető pszichopatának.

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.