edzés kibeszélő gúny konditerem cikizés
2005 óta emelgetem a súlyt különböző termekben. Kezdetben örültem, amikor valaki megkérdezte: "Szoktál gyúrni?" Igazi elismerésnek éreztem, hogy végre mások is észreveszik a fejlődésemet. De idővel észrevettem, hogy ez átalakult azzá, hogy: "Te is 'ilyen' gyúrós vagy?"

Mert kialakult egy sztereotípia a tetovált, kigyúrt, szteroidos állatokról, akik mind Arnoldnak képzelik magukat, és hülyék, mint a segg.

Vannak ilyenek? Persze! De nem mindenki ilyen!

Sőt, manapság ezek inkább a 80-as évekből visszamaradt csökevények, mint a pornóbajusz. Ha lemész valahova edzeni, sokkal több valamelyik épp divatos edzésformát követő emberrel fogsz találkozni. Csak elvétve vannak ilyen őstulkok. Ezért pár ponttal segítenék, hogy hogyan lehet összecsiszolódni az edzőtermek misztikus népével.

1. Nem cikiznek ki

12 év alatt jártam pár teremben, de sehol nem találkoztam olyannal, hogy a kezdőket kigúnyolták volna a "nagyok". Amikor én voltam kezdő, rengeteg segítséget kaptam nálam tapasztaltabbaktól. Ha valaki mégis röhög rajtad, akkor ő csak egy kis suttyó, aki így próbál nagyfiúnak tűnni. A régóta edzőket ez ugyanúgy zavarja, mint téged.

2. Azért ne legyél hülye!

Amikor valaki szeretne normálisan haladni az edzéstervével, és te össze-vissza kapkodsz a gépek között, ezzel lefoglalva azokat, az bosszantó lehet. Nem azért, mert kisebb súllyal csinálod, mint ő, hanem mert haszontalan dolgot csinálsz - amivel még árthatsz is magadnak -, és még másokat is hátráltatsz.

3. Kérj segítséget!

Tehát ha lövésed sincs arról, mit kell csinálni, akkor fordulj olyanhoz, aki ért hozzá! Erre vannak a személyi edzők. Elmondják, hogy mit, hogyan, mikor kell tenned, és így sokkal könnyebben felveheted a ritmust.

Forrás: Getty Images/alvarez/Alvarez

4. Ha nem tudod, hogy mit csinálsz, fejlődni sem fogsz

Rengetegen panaszkodnak, hogy hiába jártak több hónapot edzeni, nem fejlődtek semmit. Persze, mert lementél, és random elkezdted húzgálni a különböző gépek lelógó alkatrészeit, kocogtál kicsit a futópadon, és jó napot...

Ez kb. olyan, mintha bemennél a konyhába, beledobálnál mindent, amit a hűtőben találsz egy tálba, összekevernéd a fokhagymanyomóval, majd bevágnád a sütőbe 200 fokra, és várnád, hogy mikor sül meg a torta. Mert te tortát szeretnél. De nem úgy csinálod, ahogy kell, hanem ahogy jólesik. Aztán meg csodálkozol...

5. Nem mindenki akar beszélgetni

Ha segítséget kérsz egy gyakorlatnál, biztos, hogy senki nem fog elutasítani. De nagyon sok embernek kevés a szabadideje, és azért van a teremben, hogy kieressze az aznapi gőzt - kicsit átszellemülve foglalkozhasson magával. Egy jóga óra közben, amikor épp tartjátok a napisten pózt sem kezdesz el átdumálni a szomszéd szőnyegre, hogy mi történ tegnap este a Szulejmánban.

+1 Na, most akkor ki a (gyúrós) köcsög?

Picit képzeld bele magad a másik helyzetébe: aki tényleg valamilyen edzésforma szerelmese, az egész évben rendületlenül jár mozogni. Aztán nyár előtt elöntik a termet a bikinitestre vágyók, akik mindent akarnak, és azt is azonnal. Így pedig a törzsvendégeknek csendben le kell nyelniük, ha szanaszét vannak a súlyok, vagy ha a guggoló kereten bicepszeznek, és azt is, ha a haspadon nyomkodják a telefont a "sportolni" vágyók. Mert ha szóvá teszik, akkor megkapják, hogy: "Beszólt a teremben egy ilyen gyúrós köcsög."

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.