Edzés-undor - Avagy az egészségtelenség kultusza

Ahogy mostanában divatját éli a sportos, edzős, fitneszes életmód, úgy erősödik egyre inkább az ellentábor is. Ők azok, akik le tudnának köpni azért, ha nem pizzát eszel, sört iszol, és hétvégén inkább elmész mozogni valamerre, ahelyett, hogy a kanapén néznéd maratonban a Family Guy-t.

Értem én, hogy ellenérzéseket váltanak ki azok a divat kondisok, akik lemennek a terembe, és több selfit készítenek, mint ahány ismétlést végrehajtanak a súlyokkal. És azok a csajok is, akik seggbeharapós cicanaciban riszálják magukat. És a legtöbb energiát abba fektetik, hogy olyan felsőket találjanak, amik minél kevesebbet takarnak a mellükből.

Viszont nem mindenki ezért csinálja. Miért a leghülyébbeket kell alapul venni? Ezeket az is csak fejcsóválva lesajnálja, aki komolyan foglalkozik a testével, egészségével.

Néhányan valahogy nem tudnak különbséget tenni a kettő között... És ha csak udvariasan visszautasítasz valami kalóriabombát, amitől cukorsokkot kapnál, úgy néznek rád, mintha máglyára akarnának vetni, mer' Te is olyan gyúrósköcsög vagy.

Forrás:iStockphotoNikolas_Jkd

 Ezerszer hallottam már a:

Bezzeg a nagyapáink nem emelgettek súlyokat, nem kellett nekik vitamin, salátát a tyúkoknak adtak, fehér kenyéren és szalonnán éltek, mégis lecsavartak egy ökröt is. - típusú bölcsességeket.

Igen barátom ez így van, de nem is ettek mást egész nap azon kívül. Nem ugrottak ki egy kis hambiért, meg fagyiért tízóraira, nem vertek be két zacskó chipset az esti film mellé! És ha úgy alakult, akkor befogták magukat annak a bizonyos ökörnek a helyére, és maguk szántották fel a földjüket.

De ne felejtsük, hogy a 21. században egyre kevesebb embernek kell komoly fizikai munkát végeznie. És habár aprópénzért hozzád vágnak annyi kalóriát, ami elég lenne egy félmaraton lefutásához, neked a nap végére már arra sincs energiád, hogy a másodikra felsétálj. Mert ugyan nem kell naponta több tonnát megmozgatnunk, de a munkaidő tarthat reggeltől-estig.

Ráadásul sokszor még nem is szeretjük a munkánkat... Ilyenkor kerülnek elő a különböző nassolnivalók, cukros üdítők, meg valami kiadós ebéd, cigi, plusz sör. Hiszen úgy van vele az ember, hogy ha már a belét kihajtja, legalább megjutalmazza magát valamivel - termelődjön egy kis boldogsághormon.

Ez pedig rövid időn belül megbosszulja magát, és arra eszmélünk, hogy beleszorult a seggünk az irodai székbe, és a munka végén cipőkanállal kell kifeszegetni belőle a farpofáinkat.

Ja, hogy Te nem irodai munkát végzel? Képzeld, a futószalag mellett dobozt hajtogatni, vagy gépeket szervízelni sem az a munkakör, ami elégetné a családi méretű pizzát, amit ebédre rendeltél. Azt meg ne mondja nekem senki, hogy fél Magyarország építkezéseken cipel cementes zsákot.

Forrás: iStockphoto/Eva Katalin Kondoros

Szóval a modern életvitelünknek köszönhetően, nagyon gyorsan eltunyulunk. Ezzel nem csak az a baj, hogy ha tükörbe nézünk, akkor egy puding néz vissza ránk, hanem hogy rosszul is érezzük magunkat a bőrünkben. Mert még csak kövérnek sem kell lenned, elég ha csak egy izomtalan lekvár vagy, akkor is vacak lesz az életminőséged.

És akkor jön valaki, aki, azt mondja, Ő odafigyel arra, hogy mit eszik, heti több alkalommal mozog - és rohadjon meg nem is néz ki szarul. Mert Ő rájött, hogy nagyon nem jó ez így, és hogy a testünk meghálálja a törődést.

Ilyenkor kinyílik a zsebedben a bicska - mert hát azért - legalább részben - mindenki erre vágyik.

Az a baj, hogy mindent szeretnénk egyszerre. Kurvajól kinézni, jó kondiban lenni, de emellett minél többet lazítani, és azt enni, amit csak akarunk. Mindenből minél többet.

Ez a fogyasztói társadalom problémája, kényeztetni akarjuk magunkat, amivel csak tudjuk, és semmit nem akarunk, ami ennek ellentmond. Ezért könnyebb vicsorogni, meggyőzni magunkat, hogy Ők a hülyék, besuvasztani egy kalap alá mindenkit, mintha nem lenne középút.

Pedig van!

Nem kell minden trendi baromságra rámenni, és a kockahas fétisben szenvedni! Ezt is lehet ésszel, és ész nélkül csinálni. Vagy sehogy, de akkor maradjunk már a földön, és ne akarjuk halálra kövezni kihűlt sajtburgerrel azt, aki próbálja kicsit összekaparni magát.

Fotó: Szabó Gábor
Még több cikk Petitől!

Ha idáig eljutottál, már biztos rajongsz Peti stílusáért, és nem bírod visszafogni magad, hogy még többet olvass tőle. Megértjük, és segítünk is neked. Az írói oldalán rengeteg írása vár rád.

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek