étkezési zavar kibeszélő evészavar bulimia túlevés
A túlevéses étkezési zavarról korábban már írtam, és hidd el, többeket érint, mint elsőre hinnéd. Veled is előfordult már, hogy elkezdtél enni, és képtelen voltál abbahagyni? Annyira sokat és sok mindent tömtél magadba, hogy a végén már rosszul lettél? Persze utána jött a bűntudat, netán a hánytatás vagy a hashajtó? Ha csak egy kérdésnél is igennel válaszoltál, akkor ez neked szól!

Elsőként fontos tisztázni, hogy a túlevés nem egyenlő a nagy adag vacsorával, ami után úgy érzed, kidurransz. Az ilyen fajta evészavarnak mindig lelki eredetű okai vannak, és mérhetetlen bűntudat követi, ami gyakran drasztikus lépésekre sarkallja az embert, úgy mint a hánytatás vagy a mértéktelen hashajtó, beöntés.

Teljes egészében csak akkor lehet ettől megszabadulni, ha pontosan megérted a mélyben húzódó okokat egy pszichológus segítségével. Ám addig is, amíg eljutsz a segítséghez, hoztam pár olyan tippet, amit én, mint bulimiás szoktam alkalmazni a túlevés elkerülése érdekében.

1. Ne menj a konyhába!

Ehhez persze az is kell, hogy minden ételt ott tarts, szóval a dugi helyeket irány kiüríteni! Amikor azt érzed, enned kell, jobb, ha mást kérsz meg arra, hogy készítsen valamit, és te meg se próbálsz a konyhába menni. Nem mindenkinek van azonban párja, lakótársa. Ebben az esetben előre készíts be egy adag ételt a hűtőbe, és célirányosan csak azért menj be.

2. Ne tarts otthon nasit!

Ebbe beletartozik a keksz, a csoki, a chips és minden más, amiből csak kikapsz egy marékkal, és mire visszaérsz a szobába, már le is csúszott. Ha csak olyan élelmiszereket tartasz otthon, amelyekkel "dolgozni kell", mielőtt elfogyasztod, akkor könnyebben nyakon csípheted magad a felesleges túlevések előtt.

Forrás: Shutterstock

3. Ismerd fel!

A túlevésben az a legrosszabb, hogy az esetek nagy részében nem tudatos. Persze van, amikor azzal a célzattal ülök le enni, hogy addig fel sem állok, míg már csak undorral tudom lenyelni az ételt, de ez a ritkább. Azzal, ha evés közben észbe kapsz, hogy na, ennek a vége a bűntudat lesz, képes leszel nagy akaraterővel megálljt parancsolni a kezednek és a szádnak.

4. Foglald le magad!

Enni nem lehet akkor, ha le vannak foglalva a kezeid. Ez elméletben egyszerű, de nem is annyira könnyű megvalósítani. A takarítás, kertészkedés, rajzolás, festés, kirakósozás vagy valamilyen testmozgás ráadásul még stressz levezetőként is működik.

5. Beszéld inkább ki!

A túlevés beszédes reakció: addig, ameddig a szánkat evésre használjuk, nem fenyeget az a veszély, hogy beszéljünk. Beszéljünk arról, ami fáj, amit nehezményezünk... stb. Ez nem egyszerű, de próbáld meg, hogy legközelebb inkább kimondod azt, ami belül emészt, ahelyett, hogy rosszullétig eszed magad.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a fentiek mindig segíteni fognak, de ha egy túlevést képes vagy hetente elkerülni a segítségükkel, már megérte.

Előfordult már veled, hogy túletted magad?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.