magazin anyagiak kibeszélő pénz tökéletes boldogtalanság élet Fehérvári Varga Judit boldogság
Szinte mindenki szeretne több pénzt keresni, hogy szebb házban élhessen, többet utazzon, több dolgot vegyen. De valóban szükséged van ezekre? Gondold végig, máris mennyi felesleges cuccod van, amit nem is használsz!

Egy csomó ruha, apró tárgyak... A legtöbben nagyobb otthont is szeretnének, hogy kényelmesen elférjenek végre. Ám ez is csalóka - ha nagyobb lakásba költözöl, még több tárggyal rakod tele, és hamarosan újra arra gondolsz majd: még nagyobb kellene.

Pedig kutatások bizonyítják: minél több tárgy vesz körül, annál stresszesebb leszel, és annál kevésbé tudsz koncentrálni. A tárgyak elvonják a figyelmedet, hiszen folyton azon agyalsz, hogy rendetlenség van - pakolni kéne, csakhogy nincs hová...

Ráadásul hiába veszel egy újabb ruhát, tévét vagy bármit, az öröm hamar elillan. Amikor először felhúzod az új nadrágodat, talán még örülsz. Aztán, mivel újra szeretnéd generálni ezt az érzést, mész, és veszel egy pulcsit is...

Gondold át: mi tesz valóban boldoggá?

Tényleg azért akarsz még többet dolgozni, hogy olyasmiket vegyél a pénzből, amit nem is használsz - sőt, időd sem lenne használni? Vagy a családoddal, barátokkal töltött minőségi idő a fontosabb? Nem mondom, néha tök jó egy utazás vagy egy vacsora valahol. De nem ér annyit, hogy még több - esetleg stresszesebb - munkát végezz érte, ráadásul kevesebb szabadidőd maradjon magadra és azokra, akik fontosak neked.

Közhelynek tűnik, de az apró dolgok is nagy örömet tudnak okozni: egy séta, egy beszélgetés, a kedvenc filmed. Ezekhez pedig nem kell túl sok pénz... Nem azt mondom, hogy mondj le mindenről, és teljesen puritán életet élj - de van egy egészséges határ.

Forrás: Shutterstock

Ne dőlj be a fogyasztói társadalomnak!

Nem feltétlenül attól leszel boldog, hogy nagyobb tévéd van, vagy, hogy évente kétszer el tudsz menni nyaralni külföldre. Fontosabb, hogy a mindennapok során jól érezd magad: az életedben, a munkádban. Hogy úgy érezd, haladsz valamerre - hasznos vagy, és szeretnek. Ezek nagy részéhez pedig nem kell pénz...

Ha nem hiszed, gondold végig: az utóbbi pár hónapban melyik volt az a két-három pillanat, amikor boldognak érezted magad? Megvan? Fogadok, hogy nagy részüknek semmi köze nem volt a pénzhez, vagy csak minimálisan.

A boldogságot soha nem a nagy pillanatok jelentik (hiszen ezekből nagyon kevés van az életünk során), hanem a mindennapokban megtalált harmónia, az apró örömök. Meleg takaró alól nézni a kinti hóesést. Együtt lenni a barátaiddal vagy a szerelmeddel. Hangosan nevetni. Örömet találni a munkádban. Segíteni valakinek...

Ha ezeket keresed, elégedett leszel az életeddel. Könnyedén megtalálod a szépet a világban, ha erre fókuszálsz, nem pedig arra, ami hiányzik. Mert az élet nézőpont kérdése: koncentrálhatok arra, ami nincs, de akkor folyamatosan érezni fogom a hiányát.

Vagy gondolhatom azt is: megvan mindenem, ami szükséges. Van hol laknom, vannak emberek, akiknek fontos vagyok, van két lábam, amik elvisznek, ahová csak menni szeretnék... Sokan vannak, akiknek még ennyi sem jut. Ne kövesd el azt a hibát, hogy nem értékeled!

Fehérvári-Varga Judit

Nyitókép: Shuttertsock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.