Az első női karmester, aki a szerelmét is otthagyta, hogy megvalósítsa az álmát

Antonia Brico gyerekkorától kezdve arra vágyott, hogy egyszer elismert karmester legyen. Nem volt kikövezett út, sem gazdag szülők, mégis elérte az álmát.

Antonia Brico, a világ első, sikeres, női karmestere volt. Az HBO GO filmjében bemutatott fiatal lány kitartó és áldozatos munkájának köszönheti, hogy elismert karmester vált belőle. Karrierje nem indult könnyen, úgy, ahogy az élete sem volt egyszerű. Antoniat nevelőszülők vették magukhoz, mivel a lány édesanyja nem tudott gondolkosni gyermekéről. Antonia egy holland katolikus, férjezetlen asszony lányaként látja meg a napvilágot Rotterdamban, majd mivel nevelőszülőkhöz kerül, így a neve is megváltozik: Wilhelmina Wolthuisként nevelik fel, és a lány sokáig abban a tudatban van, hogy a nevelőszülők az igazi szülei. Csak jóval később tudja meg az igazat. 

Antonia már gyermekkora óta arról álmodik, hogy egyszer elismert karmester lesz, de sokáig senki nem veszi komolyan az ambícióit, sőt, sokszor nevetség tárgyává válik. Eleinte csak a ruhatárig jut, ahol még azt sem engedik neki, hogy a koncerteken részt vegyen. Amikor mégis be mer ülni egy darabra, kidobják a munkahelyéről. A lány azonban tovább küzd és nem adja fel. Tanárt keres, hogy a konzervatóriumba jelentkezzen és zongoristaként kezd el dolgozni egy bárban. Amikor a nevelőszülei mindezt megtudják, az anyja dühében elmondja, hogy a lányt csak örökbe fogadták. Másnapra már a házból is kiteszik, így egyedül kell boldogulnia. Közben úgy dönt, hogy visszaveszi az eredeti nevét, így Willie-ből Antonia lesz, és elkezdi a konzervatóriumot. Az ambíciói azonban ennél messzebb vezetnek, így nagy szerelmét, a jóképű és gazdag Frankot is képes hátrahagyni, csakhogy Európában megkeresse szülőanyját és végre azt tanulja, amit igazán szeretne. Küzdelmes út áll előtte, mégis úgy dönt, hogy a zenét választja Frank szerelme helyett.

Forrás: Shooting Star Filmcompany BV/Photography: Ray Van Der Bas

A filmben sok olyan jelenet is szembejön velünk, amelyekben a női szereplőket hátráltatják vagy ellehetetlenítik a nemük miattAz 1920-30-as években nem volt egyszerű életük, hiszen a karmesteri szakma akkoriban nem volt nyitott a nőkre. 

Híres zenészek már vannak, de ki tudna női karmestert megnevezni?

A filmben van egy szerelmi szál is. Frank egy gazdag örökös, aki zenekedvelő is, és ugyan - ha első látásra nem is -, de másodikra beleszeret a lányba.  Antonia vele egy egészen más útra is léphetne, lehetne Hamupipőke, hiszen a férfi egyetlen vágya, hogy a lányt feleségül vegye és közösen családot alapítsanak. Antonia azonban a zenei karriert választotja. Az álmai felé vezető út igencsak rögös, és buktatókkal teli. Végül egykori szerelme, Frank megnősül és családot alapít. Antonia és Frank csak sok-sok év múlva találkoznak ismét, és úgy néz ki, egyikőjük sem felejtette el a másikat...

Antonia Brico egy interjúban a következőket nyilatkozta: „Nem nevezem magam női karmesternek" –„Karmester vagyok, aki történetesen nő."

Nyitókép: Shooting Star Filmcompany

    Ezek is érdekelhetnek