Nyugodtan ordíts, dühöngj, ha elveszíted azt, akit szeretsz!

halál kibeszélő magazin gyász tagadás veszteség
A gyász a veszteség által kiváltott reakció. A veszteség nemcsak a szeretteink halálát jelentheti, hanem akár egy párkapcsolat megszakadását, munka elvesztését, nyugdíjba vonulást, költözést, vagy egy életszakaszunk végét is.

Nehéz időszak, s talán még nehezebbé teszi, hogy a mai társadalom nagy része nem tud mit kezdeni a veszteséggel és a halállal. Mivel a legtöbben a családjuktól távol, kórházban vagy idősek otthonában szenderülnek örök álomra, így még csak nem is lehetünk velük utolsó napjaikban.

A gyász teljes folyamata rendkívül fontos utazás, aminek a lefolyását, időtartamát nem lehet sürgetni, ahogyan ahhoz sincsen jogunk, hogy megkérdőjelezzük bárki fájdalmát, esetleg azt, miért gyászol például, ha senkije nem halt meg. Pláne nem mondhatjuk meg senkinek, meddig kellene tartania a fájdalmának és azt se, hogyan kellene megélnie, levezetnie. Nem kis bátorság szükséges ahhoz, hogy elfogadjuk a kellemetlen érzések jelenlétét, felszínre kerülését és megélését, sem a gyászolónak, sem a környezetének, hisz kibillentenek az egyensúlyunkból, fájdalmat okoznak. Ha elveszítjük egy szerettünket, az első reakciónk sok esetben a tagadás, a sokkhatás együttes megjelenése. A veszteséget átélt ember valósággal lebénul érzelmileg, sokan borzasztó fizikai fáradtságról is beszámolnak, s a környezetük szemében gyakran érzéketlennek, közömbösnek tűnnek.

Egyszer láttam egy tízéves kisfiút az édesanyja temetésén. Ott állt öltönyben, sután a tömeg és az urna előtt és egyetlen könnycseppet nem ejtett. Sokan suttogtak akkor, hogy valami baj van a gyerekkel, pedig annyi történt, hogy a tudata egyszerűen lezárt, mert nem volt képes elviselni ekkora lelki fájdalmat. A lélek bölcs, védi az embert, annyit enged érezni, amennyit elbírunk. Sokan azt mondták, kár volt kitenni ennek az egésznek a kisfiút, pedig a temetésen való részvétel nagyon fontos a gyász szempontjából: olyan szertartás, ami tudatosítja az elválást, mintegy kézzelfogható módon lezárja a szeretett személy elvesztésének fizikai folyamatát.

Forrás: Shutterstock

A tagadás sokkos állapota után általában előtör a düh és a harag érzése: ez egyaránt nehéz a gyászolónak és környezetnek is, de fontos tudni, hogy a sikeres gyászmunkához elengedhetetlen ezeknek az érzéseknek a megélése, elviselése, hiszen az elfojtott düh lehetetlenné teszi a teljes gyógyulást. Fontos hagyni, hogy a gyászoló kiordíthassa magát, hogy tehetetlenségében akár vádaskodjon, haragját kivetítse az elhunytra – amiért magára hagyta, amiért elment -, hagyni kell, hogy ha önvádat érez bármi okból is, azt szabadon kifejezhesse. Ez azért nagyon nehéz a környezetnek, mert senki sem szereti, ha más fájdalma arra emlékezteti, vele is megtörténik majd hasonló eset és azt sem tanulták meg, hogyan kezeljék a másik ember fájdalomból eredő dühét.

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy nem lehet megszabni, ki és mennyi ideig gyászoljon: maga a feldolgozás időszaka hónapokat vagy akár éveket is magában foglalhat, ahol az érzések folyamatosan hullámzóak, s bár egy idő után intenzitásuk csökken, a valaha volt közös ünnepek kapcsán az emlékek felerősödve újra leránthatják az embert. Ezért különösen fontos, soha ne mondjuk egy veszteséget átélt embernek, ideje lenne tovább lépni és befejezni a gyászolást. Annyit tehetünk, hogy akár szavakkal, akár csöndben, ott állunk támaszként a gyászolóval és soha nem kérdőjelezzük meg sem a fájdalmát, sem annak intenzitását, sem pedig a kiváltó okot, mert nemcsak a halál okozhat veszteség élményt és lelki kínt.

Segíteni akkor tudunk jól, ha elfogadjuk, a halál, az elválás az élet természetes velejárói és elfogadjuk az összes vele járó érzést. Idővel, aki így képes megélni a veszteségeit, képes lesz felállni és új életet kezdeni.

Nyitókép: Shutterstock

Annyi mindent szerettem volna még kérdezni tőle...https://she.life.hu/nofilter/20210917-meghitt-halal.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.