Egy Irakot megjárt katona tippjei: Így tudd biztonságban a gyereked!

Mindenki látta a videót, amikor anyukák bőszen hajtogatták, hogy a gyereküket senki nem tudja elcsalni a játszótérről, hisz nem állhatnak szóba idegenekkel.

Aztán egy beépített ember engedélyt kapott, és az összes kiskölyköt sikerült elcsalni egy kutyasimogatós trükkel. Az anyukák magukba roskadtak.

Pedig egy bizonyos életkorig egy kisgyerek képtelen felmérni, hogy meddig mehet el. Meg kell bízni a gyerekben, de csak a saját szintjének megfelelő elvárásokkal. Idő, mire beérik egy gyerek agya, addig segíteni kell akkor is, ha neki ez nyűg. Aztán hagyni kell egyre több magánszférát, de olykor bele kell lesni, hogy minden rendben van-e. Mert mindenkinek egy élete van, amit nagyon könnyű visszavonhatatlanul tönkretenni...

Egy Irakot és Afganisztánt is megjárt régi katonatársam - aki többgyermekes apa - azonban kiváló biztonsági "intézkedéseket" alkalmaz a saját kislánya nevelése során. Érdemes megfogadni a tanácsait.

Harchelyzetek a való életben

"A katonaságnál van egy - a való életre is használható - fogalom: BHH (begyakorolt harchelyzetek). Bár semmi sem a tankönyv szerint történik, a valóságban könnyű reagálni egy hasonló helyzetre, ha már van forgatókönyved. Fontos, hogy ismerje a gyerek a tervet. Mi mindent elmondunk a három éves kislánynak is: hogy hova megyünk, mit fogunk ott csinálni, kikkel fogunk találkozni. Ez a "ne állj szóba idegenekkel" dolog eléggé kétélű fegyver. Hiszen bárhová megyünk, gyakran idegenekkel találkozunk. Arra sem lehet tanítani egy gyereket, hogy rettegjen az emberektől.

Viszont BHH lehet, hogy amikor valami gyanús, kérjen segítséget egy egyenruhástól - legyen az egy rendőr, egy buszvezető vagy egy pincér. Egy nagyobb gyerek, ha egyedül van otthon, fogjon gyanút, ha becsönget valaki a harmadikra egy pohár vízért, és telefonon hívjon fel. Tanulja meg, hogy ne vágja le az utat hazafelé a kihalt parkon át. Vagy azt, hogy amikor utazik a villamoson és valaki molesztálja, fogdossa, akkor sikítson, ahogy a torkán kifér."

A kulcs: a magabiztosság

"A gyerekek kíméletlenül másolnak minket, szülőket. Előbb utánozza a mozdulataidat vagy használja a szófordulataidat - anélkül, hogy értené -, minthogy a szavaidra hallgasson. Ha azt látja, hogy ki tudsz állni magadért és beleállsz a konfliktusba, ő is így fog tenni. Anélkül hiába tanítod. Előbb magadnak kell megtanulni. Az áldozat típus fogalma sajnos létező dolog. Bárkit megtámadhatnak, engem is, téged is. De aki gyengének, félősnek látszik, azt mégis nagyobb eséllyel támadják meg.

A biztonsághoz magabiztosság kell. A magabiztossághoz pedig sikerélmények kellenek. A három éves kislányom bizony be tud ugrani a kisboltba kenyérért. Persze egy méterről, a bejárattól figyelem, de neki siker az önálló feladatmegoldás. Kis lépésekkel építjük fel az önbizalmát."

Forrás: Shutterstock

Önvédelmi fogások

"Ha többen megtámadnak, és dzsúdóbajnok vagy, tudod, hogy a hangadót kell legyőzni hasonló vagy nagyobb agresszióval. Ez az esetek 20-30%-ban sikeres. A hatékony önvédelem első szabálya viszont az, hogy ha el tudsz futni, fuss el! Ha el akarják vinni a táskádat, vigyék! Én is meggondolnám, hogy bunyóba keveredjek-e kettő ellen. Egy gyerek hiába jár önvédelemre, nem fogja leverni őket. Inkább a szorításból kibúváson és a sprintelésen van a hangsúly. Egy fegyveres támadó az más kategória, arra itt Magyarországon nem lehet felkészülni. Ott csak az életed a tét, minden más sajnos másodlagos."

Szabályok

"A mai világban sokkal nehezebb egyensúlyozni a két szélsőség között, hogy ne korlátozd túl a gyereket, de ne is legyen veszélyben. Irányítani kell, és nem helyette dönteni. Elmondjuk, hogy "na fiam, ezt nem lehet, de van két másik opció, B és C, ezek közül választhatsz". Csak úgy maradsz hiteles, ha következetes vagy. Muszáj betartatni bizonyos szabályokat. Például elmehet bulizni egy tini, de nem villog drága ékszerben, nem fogad el másoktól italt, és fel kell vennie a telefont, ha hívom. Ha képtelen betartani, akkor nincs buli.

Szívem szerint azt mondanám, hogy ne engedjük sehová úgy 20 éves koráig, legyen inkább 35... persze csak viccelek."

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?