Állatok akik a filmipar áldozataivá váltak

Ha egy ismert ember vagy egy komplett filmes stáb kiáll az állatok jogai mellett, az azért szuperjó dolog, mert az ő szavuk sokkal messzebbre ér el, mint a tiéd vagy az enyém. És bizony egy filmforgatás során nemcsak színész románcok szövődhetnek, hanem állati sorsok is megváltozhatnak.

A delifnárium nem cuki, csak ciki

Akármilyen cuki filmsorozat volt annak idején a Flipper, konkrét állatvédelmi lavina indult el a forgatás után. Richard O' Barry lelkesen idomította a delfineket a forgatás alatt, és csak akkor jött rá, hogy mi rejtőzik a delfinmosoly mögött, amikor az egyik állat a karjaiban lett öngyilkos. (Az emberhez hasonló intelligenciával rendelkező delfinek ugyanis a levegő visszatartásával képesek megölni magukat, ha már nem bírják tovább a szenvedést.) Ami nem meglepő, ugyanis egy jó tágas medence sem fedezi a delfinek életterének egy milliomod részét sem.

Richard O'Barry a történtek hatására hátat fordított a filmiparnak, a mozgalom élharcosa lett, és a Nat Geo fotósával egy bizonyító erejű dokumentumfilmet forgatott. Bőrbetegségek, hallás- és látászavarok, mély depresszió - ezek várnak a fogságban tartott delfinekre. Neki köszönhetjük azt, hogy manapság már inkább ciki, mint cuki delfináriumba járni, és szerencsére egyre több ilyen építményt zárnak be.

Keiko, a Szabadítsátok ki Willyt sztárja

A Szabadítsátok ki Willyt volt a másik nagy sláger gyerekkorunkban. Keikót, a kardszárnyú delfint, 1979-ben fogták be Izland partjainál. Több delfináriumot is megjárt szerencsétlen, mire egy csapat filmes 1993-ban rátalált, és a film hatására az emberek valóban elkezdték követelni, hogy igazából is szabadítsák ki. Három év és hétmillió dollár adomány után a megromlott egészségi állapotú állatot egy C-130-as Herkules repülőgéppel átszállították egy számára épített, sokkal nagyobb medencébe.

Később egy védett tengeri öbölben helyezték el. Bíztak benne, hogy előbb-utóbb visszatérhet a természetes élőhelyére. Sajnos hiába sikerült szabadon engedni 2002-ben, a több évtizedes fogság után már képtelen volt beilleszkedni a kardszárnyúak csapatába. Nem tudott önállóan élelmet keresni, és visszatért az öbölbe, hogy emberi társaságot keressen magának - egy évvel később el is pusztult.

Lovak a forgatáson

Brendan Fraser a Texas Risingot forgatta a History Channel számára, amikor a mexikói útjuk során felfigyelt egy lóra. Úgy írja le a történetet, hogy a jámbor, csendes állat egyszerűen úgy nézett ki, mint akinek segítségre van szüksége. Ments ki innen, ember! - sugallta a tekintete. Hallgatott a megérzéseire, és a forgatás után trailerre pakolta az állatot, hogy később egy FedEx-es csomagszállító géppel hazavigye.

Brendan Fraser autista kisfia, Griffon azonnal megszerette Pecast. Ugyan nem ül rá fel, de rendszeresen ápolja, és különleges kapcsolat alakult ki kettejük között.

Nem ő az egyetlen, aki akár egy lovat is képes hazavinni: Viggo Mortensen nemcsak TJ-t vitte haza a Hidalgo forgatása után, hanem a Gyűrűk Ura két ló szereplőjét is. Uraeust és Kennyt azért fogadta örökbe, hogy a két állat egymás társaságában maradhasson.

Ha kutyák, akkor Tom Hardy - ez egyértelmű.

A sármos színész és a négylábúak kapcsolata annyira szoros, hogy több "Tom Hardy and dogs" oldal is üzemel a neten. Ő az, aki még a díjátadókon is kutyákkal jelenik meg. A The Drop című film főszerepét - saját bevallása szerint - azért vállalta el, mert tudta, hogy lesznek benne kiskutyák. A forgatás során Tom és filmbéli partnere, Noomi Rapace elmentek egy állatmenhelyre - a szerepre való felkészülés miatt -, és a színész, nem meglepő módon, egy pitbull kislánnyal tért vissza.

A forgatás végeztével természetesen haza is vitte. Több kutyát tart, rendszeres látogatója és támogatója az állatmenhelyeknek - így, ha már az összes Tom Hardy filmet végignézted, jó pár menhelyen forgatott dokumentumfilmben is megtalálod őt.

Szerencsére megszámlálhatatlanul sok hasonló eset van. Sok színész fogadott örökbe kutyát a forgatások során, és szinte mindenki elkötelezett az állat- és környezetvédelem mellett. Olykor valami rossz dolognak kell történnie, hogy ráébressze az embert: helytelen dolgot csinál, viszont sohasem késő megmenteni egy ártatlan állatot.

Egy biztos: mindenképpen meg kell próbálni - ami a hírnevet kihasználva talán egy icipicit könnyebb, de nekünk, átlagembereknek is sikerülhet.

Forrás: Shutterstock
Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek