A szenvedélybetegekre sokkal rosszabbul hat a bezártság.

A kialakult helyzet kivétel nélkül mindenkire mázsás terheket tett. Egyik napról a másikra fordult akkorát a világ, hogy a legbiztosabbnak hitt talaj is kicsúszott sokaknak a lába alól.

Van egy csoport, akikről kevesebb szó esik mostanság: ők a függők. Azok az emberek, akiknek nemcsak valós terhekkel, de a bennük élő démonokkal is meg kell küzdeniük. Ami lássuk be: jelenleg nehezebb, mint valaha.

Ha a függőkről van szó, nemcsak a drogos szenvedélybeteg, hanem az alkoholista is, és a társadalmilag elfogadottabbnak számító kényszeres gyógyszerhasználók is. Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, szenvedélybeteg-segítő, beszélgetésünkkor nem volt túl derűlátó. Hiszen egykori szerhasználóként pontosan tudja, hogy nincs az, amit meg ne tenne egy függő, hogy elmeneküljön az elvonás okozta borzalmak elől. Ez nem reális félelem, de létező félelem.

"A függő jobban fél az elvonástól, mint a tettei következményeitől. Ha kell a cucc, akkor nincsenek korlátok, stoptábla, megállj. A függő addig megy, amíg meg nem szerzi a napi adagját."

Igen, csakhogy most nem mehetnek...

"Most nem mehetnek szabadon. A határokat is lezárják. Az anyagellátás akadozik. Nemcsak a konkrét kábítószer, de a nyugtatók is egyre fogyóban vannak. Pedig azért azt tudjuk, hogy ma Magyarországonszép számmal élnek társadalmilag elfogadottabb függők. Például nyugtatókon élők, akikre most szintén keserves időszak vár. És ne feledkezzünk meg a legelterjedtebb és egyben az egyik legkeményebb drogról, az alkoholról sem!"

Mi lehet a megoldás? Hogyan segíthet a család?

"Nincs recept, és nincs jó válasz. Ez egy olyan szituáció, ami mindenki számára új. Senkinek sincs forgatókönyve. Nem tudjuk, hogy mit lehetne kezdeni az éppen leállni készülő családtaggal. Mondjam azt, hogy próbálja meg szinten tartani magát? Egy addiktológus ilyet alapból nem mondhat. Vagy tanácsoljam, hogy csökkentse az adagját, de ne hagyja el teljesen a cuccot? Ez meg nekem sem ment soha. Ugyanakkor ha romlik a járvány során kialakult helyzet, és rosszul lesz, akkor lehet, hogy nem lesz mentő, ami kimenjen hozzá.

Forrás: Shutterstock

Magyarul a helyzet nehéz, és nem sok jóval kecsegtet.

"Talán a legjobb helyzetben a szerencsejáték-függők és a szexfüggők vannak."

Ezt hogy érti?

"Mind a két függőség olyan, ami átvihető az online térbe. Persze nem lesz olyan, mint eredetiben, de legalább van alternatíva. A szerencsejátékos játszhat a számítógépén vagy a telefonján, ahogy a szexfüggő is kiélheti a vágyait a chatszobák virtuális világában."

De mi lesz a családdal és a családon belüli erőszakkal?

"Nem kell jósnak lenni, hogy tudjuk: meg fog nőni a családon belüli erőszakok száma. Könnyen lehet, hogy az az alkoholista, aki eddig nem fordult át tettlegességbe, az majd most fog. Fontos, hogy a szenvedő (sok esetben bántalmazott) hozzátartozó tudjon, merjen segítéget kérni, erre vannak krízis esetén hívható segélyvonalak. Itt óriási szerepe van a szomszédoknak is, akik sokszor nem mernek, nem akarnak szólni a hatóságoknak. Pedig ez például - még akkor is, ha sok esetben nem intézkedhetnek, amíg nem folyik vér - egy fék lehet az erőszaktevőnek."

Mindezt persze nem könnyíti meg, hogy jelenleg mindenkinek otthon kell maradnia.

"Egy aktív függőnek, de egy rehabilitációval nemrég végzett egyénnek is igazi átok a bezártság, a négy fal, a kihalt utcák, az elérhetetlen szociális érintkezés. Itt megintcsak nem lehet okosat mondani. Ki kell bírni a lakásban. Ami sokat segíthet, az a világhálón elérhető gyűlések. Most gyakorlatilag a világ bármelyik pontjáról be lehet csatlakozni egy AA (anonim alkoholisták) vagy egy névtelen szerencsejátékosok gyűlésre. Ezek a közösségek egyébként nagyon gyorsan reagáltak, és átköltöztek az online térbe."

Akkor lehet, hogy ez még segíthet is egy alkoholistát a leállásban?

"Abban az esetben, ha ez nem jár olyan szintű elvonással, ami csak orvosi segítséggel kezelhető, merem remélni, hogy igen. Számomra az elvonás számomra konkrét alakot öltött. MEGVONÁSként tudom megszemélyesíteni. Valójában egy pokoli tortúra. Életemben sokszor éltem át, és több alkalommal kórházban kötöttem ki. Ilyen esetekben nem arról van szó, hogy a függő gyenge jellem, kevés az akaratereje - és a többi billog, amiket rájuk szoktak sütni -, hanem arról, hogy beteg. Egy beteg ember, akinek szakszerű segítségre van szüksége a túléléshez."

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock